Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Da li je to predugo?


Autor Poruka

zeljka

27.12.2005. 12:43

24.11. obavljena citopunkcija slijedećeg nalaza: Nešto periferne krvi, dosta nakupina i nešto golih jezgara izražene anizonukleoze i hiperkromazije.
Mišljenje: proliferacija epitela s atipijama; mjestimice stanice ispunjavaju morfološke kriterije maligniteta. Preporuča se PHD.
22.12. javila se kirurgu, koji kratko reče: " Operacija je neizbježna obavit ćemo to poslije 16. siječnja, prerano je govoriti, više ćete znati poslije operacije..."
40 mi je godina, živim sama s djecom (17 i 13 god), ne mogu si priuštiti dodatna hodanja k liječnicima (ne živim u Zagrebu), zanima me što Vi mislite o svemu, da li je operacija možda ipak trebala biti ranije, da li je to rak, koliko ću ostati u bolnici, koliko dugo bolovanje...
molim lijepoo Vaše cijenjeno mišljenje, hvala unaprijed!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.12.2005. 22:30

Nekoliko tjedana u vašem slučaju nema preveliku važnost. Prema citološkom nalazu moglo bi se raditi o zloćudnom tumoru, to jest raku. Točna dijagnoza može se utvrditi jedino biopsijom-odstranjenjem sumnjive tvorbe iz vaše dojke i patohistološkim pregledom tkiva dobivenog biopsijom. To je postavljanje patohistološke dijagnoze to jest PHD. Sama biopsija je mali zahvat nakon kojega ćete se brzo oporaviti i u bolnici nebi trebali ostati dulje od nekoliko(svakako manje od tjedan) dana. Međutim, ukoliko se pregledom smtznutog uzorka tkiva za vrijeme operacije pokaže da se radi o zloćudnom tumoru, zahvat će trebati proširiti na odstranjenje većeg segmenta okolnog tkiva dojke ili čak čitave dojke(ovisi o smještaju tvorbe i veličini tborbe i veličini dojke) i na odstranjenje limfnih čvorova iz dotičnog pazuha koji će također biti podvrgnuti patohistološkom pregledu. Nakon tog zahvata i patohistološkog pregleda, znati ćete točno o čemu se radi. Da li je posrijedi rak, koliko je velik i kojeg je stupnja zloćudnosti, da li je hormono ovisan ili ne, da li je HER2 pozitivan ili ne i da li se proširio na limfne čvorove u pazuhu i koliko je limfnih čvorova u pazuhu zahvaćeno tumorom. Na temelju tih podataka biti će onda planirano daljnje liječenje koje može uključivati adjuvantnu kemoterapiju, adjuvantnu hormonoterapiju i adjuvantno lokoregionalno zračenje(radioterapiju) ili čak sva tri načina liječenja ovisno o karakteristikama tumora i proširenosti. Duljina bolovanja ovisi o svim navedenim elemntima. Može trajati od desetak dana(ako se sve završi samo biopsijom i pokaže se da se radi dobroćudnoj tvorbi) pa sve do oko šest mjeseci koliko traje potpuno liječenje ako se pokaže da se radi o zlićudnom tumoru koji zahtijeva sva tri načina adjuvantnog/dodatnog liječenja.

zeljka

28.12.2005. 11:48

Hvala još jednom doktore, doista ste brzi!
Vama i Vama dragima svako dobro!