Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom dojke


Autor Poruka

Stipe

27.04.2006. 17:28

Postovani,
mama mi je nakon operacije karcinoma dojke bila u 4.mjesecu na prvoj kontroli.
Njen doktor u klinici za tumore ju je narucio na ponovni pregled u 8.mjesecu ove godine, te je narucio kontrolni UZV dojke,vrata, aksila + citopunkciju pp, Ca 15 3, mamografija.
Molim da mi objasnite sto to tocno znaci.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.04.2006. 12:11

To su kontrolne pretrage da bi se stekao detaljniji uvid u stanje bolesnice. Značiti nešto, mogu samo nalazi tih pretraga.

STIPE

30.04.2006. 02:04

Doktore,hvala na odgovoru.
Molim jos samo ,ako je moguce bez rezultat narucenih pretraga ,da mi kazete da li imamo razloga za zabrinutost buduci da su mojoj majci do sada svi nalazi i markeri ( Ca 15 3-10) bili sasvim u redu.
Zato Vas molim da mi odgovorite da li imamo razloga ubrzati rezultate nalaza zbog pojacanih zlijezda na podrucju vrata.
Hvala.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.05.2006. 11:44

Koliko imate razloga za zabrinutost to ovisi o stanju bolesti na početku liječenja i to vam je sigurno rekao liječnik koji vašu majku liječi.
Ako su se "pojačane žlijezde na području vrata" pojavile nakon posljednje kontrole ili ih liječnik kod posljednje kontrole nije uočio, svakako odmah otiđite na ponovni preged.

STIPE

01.05.2006. 15:41

Postovani,
zahvaljujem na odgovoru.
Isto tako Vam moram napomenuti da su pojacane zlijezde na podrucju vrata s obje strane uocene i na samom prvom pregledu te da je lijecnik nakon toga zakazao kontrolu u 8. mjesecu sa vec prije navedenim nalazima koje se prije toga moraju obaviti.
Na prvoj kontroli mojoj majci je takodjer napravljen i UZ vrata,dojke i pazuznih limfnih cvorova te je konstantirano da je sve u redu sa tim kao i ostalim nalazima i da na mjestu operativnog zahvata nisu punkcijom nadjene maligne stanice.
Na samom pocetku lijecenja i to nakon operativnog zahvata u povijesti bolesti su navedeni slijedeci podaci:
Dg: Ca mamme 1. dex
Op.:segmentectomia cum dissectio axillae
( f.11.07.2005.)
PHD: CDI gr II
Sine meta axillae 0/9 pT : 2,5 cm
ER : 0 Pr : 0 HER-2:0
Ca 15 3 - 10
Lijecena je kemoterapijom po AC protokolu i zracenjm sto je sve dobro podnila.
Molim da mi tamelju ovih podataka,ako je moguce, odgovorite da li imamo razloga za zabrinutost i da li se treba napraviti sto hitniji ponovni pregled, te kakva je prognoza bolesti i daljnjeg lijecenja, naravno po Vasem strucnom misljenju.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2006. 15:30

Prema navedenim podacima, kod vaše majke se radi o bolesti srednjeg rizika glede pojave recidiva bolesti. Primjenom adjuvantne kemoterapije i zračenja proces primarnog liječenja je završern. Vjerojatnost je oko 72% da će vaša majka biti živa i nakon l0 godina, odnosno oko 66% da će biti i bez ponovne pojave bolesti u tom razdoblju. Ovi podaci o preživljenju i preživljenju bez ponovne pojave bolesti, odnose se samo na karcinom, a ne i na druge popratne bolesti. U daljnjem tijeku vaša majka treba dolaziti na periodičke kontrole(3-6) mjeseci i obavljati kontrolne preglede koje joj preporuči nadležni liječnik.

Stipe

04.05.2006. 19:49

Doktore,
puno zahvaljujen na Vasem odgovoru i nadam se da ce i u buduce u praksi djelovati lijecnici koji ce nama laicima omoguciti sto preciznije odgovore i upoznavanje sa nepoznatim cinjenicama.
Primjer ste odgovornog i susretljivog lijecnika i zelim Vam jos dugu i uspjesnu praksu i ovakav odnos sa pacijentima i njihovim bliznjima.
Jos jednom, hvala.