Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


metastaze na jetri


Autor Poruka

tutuse

02.05.2010. 05:10

Postovani doktore molim vas da mi odgovorite kakvo je vase misljenje o avastinu kod metastaza na jetri.Moja sestra je pre godinu ipo odstranila dojku i 36 malignih limfnih cvorova.Tumor je duktalni invazivni 3 stadijum HER2-1+.Pre mesec dana su poceli da joj rastu markeri tumora tako da su pre deset dana bili 180.Radila je kompletne analize i utvrdjene su metastaze na jtri difuzno rasprostranjene 4 promene precnika 10 mm.Konzilijum predlaze avastin eksperimentalno a ako ne prihvat nude joj kselodu.Kakvo je vase misljenje i kakve su prognoze .Rodjena je 1970.Unapred zahvalna.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.05.2010. 22:25

Avastin se pokazao vrlo uspješnim u liječenju bolesnica s metastatskim HER-2-negativnim tumorima dojke, a tumor vaše sestre je HER-2-negativan. Međutim, Avastin se nikada ne upotrebljava sam u liječenju metastatskog raka dojke. Nužno ga je upotrijebiti u kombinaciji s citotoksičnim lijekovima. Najbolji su rezultati postignuti ako se Avastin davao u kombinaciji s paklitakselo, docetakselom ili kapecitabin-om("Xeloda"blunk. Prema tome vaša sestra treba primiti kombinaciju Avastina i kemoterapije, a ne sam Avastin. Avastin značajno pojačava djelovanje kemoterapije, ali je sam slabije djelotvoran.

vesnaivica

01.06.2010. 22:15

Poštovani doktore, molim vas da mi pokušate odgovoriti iako nemam pri ruci sve nalaze o majčinoj bolesti (1944. godište). Ona je u siječnju 2008. operirala rak dojke nakon čega je liječena samo zračenjem i nolvadeksom (bez kemoterapije). Nakon pola godine otkrivene su neoperabilne metastaze na jetri. Slijedi kemoterapija - osam ciklusa gemzara i paklitaksela nakon čega nalazi pokazuju da je bolest u progresiji. Onkolog joj tada propisuje terapiju prema FAC protokolu i metastaze na jetri se smanjuju i brojem i veličinom, a nalaz mamografije je uredan. Međutim, nakon što je primila devet ciklusa rečeno nam je da je to maksimum doze zbog toksičnosti terapije za srce i dalje se liječi xelodom. Nakon šest ciklusa bolest je opet uznapredovala, a pojavile su se metastaze i na kostima zdjelice. Onkolog je odlučio da sljedećih šest tjedana uzima Aromasinom kako bi se organizam odmorio od citostatika jer je praktički već dvije i pol godine pod kemotepijom. Rekao je da više nema puno mogućnosti i spominjao je mogućnost terapije platinom nakon tih šest tjedana. O kakvoj je terapiji riječ i može li se njome bolest još neko vrijeme zaustaviti? Može li se stanje popraviti? Hvala unaprijed na odogovru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.06.2010. 19:05

Kod vaše majke se, na žalost, radi o vrlo uznapredovalom metastatskom karcinomu dojke. U toj fazi bolest je neizlječiva. Od trenutka pojave metastaza do smrti prosječno prođe 2-3 godine. Tijek bolesti kod vaše majke je tipičan. Bolest se u većoj ili manjij mjeri povuće na određenu vrstu kemoterapije, a zatim ponovno napreduje. Učinak svake sljedeće vrste kemoterapije je slabiji i kraće traje. Uz to javljaju se i toksične nuspojave kemoterapije te je povremeno, ako se radi o hormonoosjetljivoj bolesti, a ona kod vaše majke jest hormonoosjetljiva, ubaciti pauze hormonoterapije. I to je kod vaše majke učinjeno kada joj je prepisan Aromasin. Cisplatin je samo još jedan novi citotoksični lijek(kemoterapija) koji sadrži platinu. Njime se mogu postići značajna i dugotrajna povlačena metastaza karcinoma dojke. Najjača nuspojava su mučnine i povraćanja, ali za to danas postoje učinkoviti lijekovi(aprepitant i palonosetron) koji se daju u kombinaciji. Nadam se da će kod vaše majke cisplatin potići učinak, jer njezin je liječnik u pravu, ne postoji više učinkovitih lijekova protiv raka dojke koji kod vaše majke već nisu upotrebljeni.

Aannaa213

05.03.2017. 15:40

Postovani,imam 36.godina.
U petak sam bila na ultrazvuku abdomena i rekli su mi da imam benigni tumor na jetri,ali nalaze nisam dobila jer oni odlaze mom doktoru(hematologu)koji me poslao na pretragu.Pa ako mi sta mozete rec o tome jer kod doktora idem tek za tjedan dana.
Unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

09.03.2017. 10:25

Poštovana,
kao ni Vi, ni ja nisam dobila nalaz a nisam vidjela ni UZV pa Vam, nažalost, ne mogu reći ništa o tome te ćete morati pričekati pregled hemoatologa koji Vas je na pretragu i uputio.