Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mišljenje o tumačenju nalaza


Autor Poruka

dawna

15.03.2018. 14:40

Poštovani,
radila sam ultrazvuk dojki nakon čega mi prepourčuju uraditi mamografiju ( koju moram čekati 2mjeseca). Molim vas da mi protumačite nalaz:
Tokom ehografskog pregleda vidi se da su dojke mješanog tipa, parenhim održan, predominantno u gornjim lateralnim kvadrantima, dijelom zamjenjen masnom infiltracijom i fibriznim tkivom.
Dominira žljezdano tkivo.
Znaci fcm.
Nema sigurno izolovanih zona solidnog ili cističnog karaktera u trenutku pregleda.
Aksile sa rektivnim limfonodima hroničnog tipa.
Zaključak : Ehografski nalaz na dojkama je bez sigurno izolovanih zona solidnog ili cističnog karaktera.
BI-RADS2


Katarina Antunac, dr. med.

23.03.2018. 00:25

Poštovana,
kod Vas se radi o benignom nalazu, nema znakova zloćudne bolesti ali svakako napravite predloženu mamografiju. Neke promjene se vide ultrazvukom, neke mamografijom a neke i jednom i drugom pretragom tako da ih je uvijek dobro kombinirati.

dawna

09.04.2018. 11:40

Hvala!

nikii89

12.05.2018. 22:25

Poštovani,
također molim mišljenje o nalazu.
Naime nakon sto sam otkrila kvrzicu u lijevoj dojci ispod bradavice, radila sam punkciju koja je pokazala atipicne stanice, nakon toga napravila sam MR s kontrastom gdje mi ke doktorica rekla da se nista ne siri sto je dobro ali da bi trebala uciniti core biopsiju. Biopsija je ucinjena,kvrzica je izvadjena no nalazi biopsije prema kirurgu nisu dobri te je on predlozio vadjenje okolnih tkiva i limfni cvor. Nalaz biopsije je sljedeci:
Carcinoma invasium mammae (NST,gradus II, luminal A)? pT 1c
Vel.uzorka 1.5 i 1.6cm, orijentacija -ne, markiranje tumora- ne, makr.udaljenost tumora -na rubu
Hist.nalaz: u oba uzorka nalazi se tumorsko tkivo gradeno od jednorednih tracaka i nakupina atipicnih epitelnih stanica unutar vezivne strome i masnog tkiva dojke.Nadje se do 7 mitoze/10 HPF
Gradus jezgre-II
Prisutnost i udio in situ komponente-ne
Perineuralna i limfovaskularna invazija-ne
ER-: 90% poz tumorskih stanica jakoh inteziteta
PR: 100% poz tumorskih stanica jakog intenziteta
HER 2: 0 neg
Proliferacijski indeks Ki-67: 19.5%
E-cadherin pozitivan
Komentar: imunohistokemijskim bojenjem s p63 ne dokaze se pozitivnih micepitelnih stanica
Vel.tumorsk9g tkiva mjerena mikroskopski je 1.4x1 cm.Tumorsko tkivo dopirre do svih rubova ekscizije pa se pretpostavlja da se radi o fragmentimA iste tvorbe.
..
Molim Vas razjasnjenje nalaza, odnosno sto sada mogu ocekivati?
Da napomenem vec sam u mladjoj dobi prosla tumor , kemoterapije,zracenje i presadivanje kostane srzi. Od tad imam hormonalni disbalans, probleme sa stitnjacom i ostale popratne stvari. Prije otprilike dvije godine pocela sam s partnerom raditi nadjetetu no zbog svega sto sam prosla to je tesko jer mi jajnici nisu u najboljem stanju.Stitnjaca mi se popravila, menstrualni ciklus mi se popravio i sada ovo.
Molim Vas kakvu vrstu terapije mogu ocekivati prema gore navedenom nalazu?
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

21.05.2018. 11:25

Poštovana,
kod Vas je biopsijom potvrđen tumor dojke. Sad je potrebno obaviti pretrage kojima će se ustanoviti da li se tumor proširio ili je lokaliziran u dojci, što je ipak vjerojatnije, a potom će uslijediti operativni zahvat, u dogovoru s Vašim kirurgom. Kad budu poznati rezultati pretraga te patohistološki nalaz operacije a imajući u vidu i ranije provedeno liječenje maligne bolesti, donijet će se odluka o daljnjem liječenju

Jelesma1

06.06.2018. 15:05

Dobar dan, moja je majka operirala karcinom dojke prije godinu i pol. Do sada svi nalazi uredni, sve što redovno obavlja. Jučer je išla na uzv dojki i postoji mala cista vjerojatno. Zamolila bih Vas ako mi možete protumačiti malo nalaz dok ne ode na zakazan termin kod svog omkologa.
Nalaz prenosim u cijelosti.

P:1
Ob.anamneza: negativna
Palpacijski nalaz: bez klinički palpalnih žarišta

Stanje nakon segmentktomije GMK LD I iradijacije bez znakova rezidue ili recidiva. Vidi se ožiljno tkivo na mjestu op. zahvata s ostatnom ovalom većim dijelom anehogenom promjenom hipoehogene stijenke I nešto gušćeg sadržaja uz stražnji rub.
Promjena mjeri 13.5x7mm. Vjerojatno se radi o cističnom ostatku seroma. Vidi se zadebljanje kože. Dojke su intermerdijanog tipa s f.c.promjenjenim parenhimom. U VK obje dojke vidljivi manji hipoehogeni areali širih kanalića s tankom dorzalnom atenuacijom snopa ali bez formiranih žarišnih promjena. Radi se o zonama izrazitijih f.c. promjena I konglomerati f.c.promjenjenog parenhima u DD. Konture pektoralisa su očuvane. U aksilama se ne nalazi patomorfoloških limfnih čvorova.

Zaključak: stanje nakon segmentktomije GMK LD I iradijacije bez znakova rezidue ili recidiva. Cistična promjena u području ožiljka nešto veća u odnosu na prethodni nalaz. BIRADS 2

Preporučuje se učiniti punkciju cistične promjene u GMK LD.

Hvala Vam unaprijed na odgovoru.
Lijepi pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

07.06.2018. 10:25

Poštovana,
vrlo vjerojatno se radi samo o nakupljanju tekućine u operiranom području ali za svaki slučaj napravite preporučenu punkciju

Jelesma1

07.06.2018. 11:10

Hvala Vam puno.

Lolica98

07.06.2018. 17:15

Dobar dan!
U velikoj dam brizi danima i jako me strah!
Naime,prije godinu dana sam napipala kvrzicu ispod ljeve bradavice..na uzv mi nista nije receno sem da se kanalic upalio i doc ponovo za 3 mj... Na ponovnom uzv ona nije bila vidiljiva i ponovo za 4 mj sam trebala otici...tocnije u 4mj i nisam otisla!
Pijem Diane 35 vec 4 mj i na Roacutanu sam 1 mj...od pocetka uzumanja konrtracepcije dojke su se povecale a bolna kvrzica se pojavila u zadnja 2 tj.ispod bradavice...koja je pocrvenila i kao da je puna gnoja kao da ce prsnuti jer je okolo crveno a pri vrhu bjelo.
Bila sam kod dok i na uzv i pijem antibiotik vec 5 dana...neboli vise jako al je crveno dosta...
Nalaz uzv glasi;
Lijevo iza areole ispod mamile na granici donjih kvadranata prikaze se zadebljanje koze i potkozja,iza po rsno smjesten hipoehogeni nejasno ogranicen areal vel.3x3 cm a u njemu sirok galaktiformni kanalici,najveva sirina 7mm u njemu sedimendirani sadrzaj sa fluktacijom!
U likevoj aksili se vide uvecani kuglasti I.cvorovi kortrksta vel.1 cm.
DD mastitis,upalni detritus sa fluktacijom u dilatirarnom kanalicu i reaktivna limfadenopatija.

Imam 30 god i 3 djece
Molim vas za odgovor!

Katarina Antunac, dr. med.

14.06.2018. 12:45

Poštovana Lolica98,
prema nalazu UZV-a radi se o upali.
Kad se upala smiri, svakako ponovite UZV, sukladno dogovoru s liječnikom.

Slavujica

20.07.2018. 23:05

Postovana, rijec je o mojoj sestri koja ima 32 god. Biopsijom kvrzice je utvrdjeno da ima karcinom dojke. Jos nije dosla do onkologa ali imam par informacija. Rijec je o luminalnom tipu karcinoma. Gradus 2(7), hormonski ovisan, HER2 negativan, ki 67 35%. Tumorske stanice nisu pronadjene u limfnim cvorovima. Zanima me Vase misljenje o mogucem daljnjem lijecenju. Hvala!