Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MOLIM OBJASNJENJE NALAZA BIOPSIJE


Autor Poruka

03.04.2007. 09:50

Prije dva tjedna sam dobila nalaze, nakon izvrsene FNA... (biopsije).
The aspirated material contains cohesive epithelial clusters with high grade nuclei. Mitotic figures and large atypical single cells are also present.It is diffucult to differentiate in situ from invasive carcinom by FNA.
An excisional biopsy is recommended for defintive diagnosis.

Za april 18 2007 mije zakazano odstranjenje tumora i operacija ispod pazuha.

Znaci li sve ovo da unaprijed znam da imam Rak dojke. I da li je ova predlozena operacija jedina opcija.

Posto sam napisala na engleskom nalaze koje sam dobila, shvaticete da i sama ne razumijem sve sta je napisano.
Molim Vase misljenje. Zeljela bi ostati s vama u kontaktu tokom ovoga lijecenja.Da li postojimogucnost i ragovora sa Vama telefonom za nas koji se nalazimo u inostranstvu ili bilo koji drugi nacin komuniciranja.

Hvala Vam.
G.S.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2007. 23:15

Iz vašeg citološkog nalaza može se zaključiti da su nađene zloćudne stanice, prema tome vrlo vrlo je vjerojatno da imate karcinom. To se međutim može sa sigurnošću utvrditi jedino navedenom operacijom i patohistološkom pretragom punktirane tvorbe i pazušnih limfniih čvorova. Patohistološka pretraga će isključiti ili potvrditi da li se radi o karcinomu i ako da o kojoj vrsti, kojeg stupnja zloćudnosti, koje točno veličine, koje hormonske osjetljivosti, kojeg HER-2 statusa i koje proširenosti, to jest da li su već zahvaćeni limfni čvorovi ili ne. Sa mnom možete biti u kontaktu putem ovog foruma.

06.04.2007. 08:30

Mnogo Vam hvala Doktore, na vremenu i objasnjenju.Pisemo se poslije detaljne pretrage, odnosno poslije aprila 18,2007.
Jos jednom mnogo Vam hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.04.2007. 11:05

Očekujem vaše javljanje.

17.04.2007. 11:15

U iscekivanju operacije 18.aprila 07, danas sam bila kod jednog (doktor ili sta vec) koji lijeci bioenergijom.
Kinez je i kako ovdje u San Francisku pricaju mnogima je pomogao.I moram Vam priznati da sam i sama bila iznenadjena.Rekao mi je da imam tumor u desnoj dojci 2-3 stadij, da su mi sve limfe zahvacene , te je tretmanom koji je trajao oko jedan sat, rekao da je smanjio stadij na 1 ili ispod, da su sve limfe ispod pazuha sada ok.,da je smanjio velicinu tumora na pola cm., i jos mi je rekao da imam i cistuu lijevoj dojci, sto mamogram nije pokazao.
E sad bas i mene interesuje kakvi ce biti rezultati operacije.
Morala sam ovo da podjelim sa Vama prije nego sto odem na operaciju. Hvala na citanju.

pacijentica

17.04.2007. 15:30

6.12.2001. mi je urađena klinasta resekcija lijeve dojke po Bobeckovoj metodi. Patoloski nalaz je glasio - duktalni karcinom in situ. 19.1.2002. sam ponovo operirana i ovaj put je uradjena mastektomija lijeve dojke i uklonjen je prvi sloj limfnih cvorova lijeve aksile. 9.12.2004. godine mi je uradjena mastektovmija desne dojke. Pod redovnom sam kontrolom onkologa i glandularnog hirurga. Stanje je uglavnom bilo zadovoljavajuce do sada. Danas, na redovnom ultrazvucnom pregledu operativnih rezova i aksila nalaz je sljedeci - u lijevoj aksili vidljiv centralno periferno hiperehogen limfonod uzduznog promjera 14 mm. Molim vas objasnite mi o cemu se tu radi i da li to moze biti metastaza ili je pak recidiv, o cemu se radi? Hvala unaprijed

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.04.2007. 20:25

Objašnjenje vam može dati samo liječnik koji je radio ultrazvučni pregle dojki. Nije uobičajeno izdavati nalaze bez objašnjenja to jest zaključka ili barem uputstva za daljnje pretrage koje će razjasniti o čemu se radi.

27.04.2007. 10:30

Final diagnosis:

A. Right breast mass, biopsy: Infiltratitng ductal carcinoma and ductal carcinoma in situ
B.Right axillary sentinel lymph node : Micrometastasis in one of two lypmh nodes(sentinel node protocol).

Microscopic Description:

A. Right breast mass, biopsy : Diagnostic data

Breast with tumor : right
Tumor location : At edge of biopsy
Tumor size : 2x1x0,7 cm
Distance to nearest margin : Invasive less than 1 mm, In situ at margin
Histologic type (in situ components): Ductal
Histologic type ( invasive component : Ductal
Histologic grade( in situ component) : High grade with comedonecrosis
Histologic grading ( invasive component):
Tuble score : 3
Mitotic score: 1
Nuclear score 3
Total score: 7
Overall grade: 2
( Scarff-Bloom-Richardson)

Angiolymphatic invasion: YES
Microcalcifications : YES

Patalogic stage: pT1cN1miMX

B.Right axillary sentinel lymph node : Sections show several minute micrometastases in the subcapsular sinuses of the large bisected node seen in the H&E and highlighted by the cytokeratin stain AE1/AE3
THE LARGEST CLUSTER MEASURES 0.28 mm.


Gross description:

A. Right breast mass, biopsy: Received is a piece of yellow fatty tissue, 5,2 x 4.5 x 3.3 cm.The cpecimen has been previosly open, and per Dr.Trueblood, the cavity does not represent the true margin.This cavity will be inked blue and the remainder of the outside of the specimen will be inked black. The specimen is secioned andd all embedded strating at the stitched end. Secioning reveals a firm nodule about 1x2x0.7 cm in diameter near the edge of the biopsy towards the stich.
All embedded in 14 cassettes.

B. Rightaxillary sentinel lypmh node: The specimen consist of yellow fatty and brown nodular tissue 3x2x1 cm in aggregate.All nodular tissue is sampled in one cassette, with the largest nodule bisected.


Breast cancer profile 6.
04/20/07



Postovani doktore, kako sam dobila danas ove nalaze saljem ih da ako ste ikako u mogucnosti pregledate i date svoje misljenje. Ono sto jedino znam kako je doktor rekao by telephone is "Da je stage 2 i T1N1M0 .Predlaze odstranjenje desne dojke i dalju terapiju, sto imamo razgovarati 1.Maja 07 na sastanku.
Molim da li ima sta u nalazima nasta bi tre ala obratiti paznju i pitati ga, i koje je Vase misljenje i tumacenje ovih nalaza.
Doktore mnogo Vam hvala na Vasem vremenu. Mnogo zabrinuta majka.

Hvala Vam.





Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2007. 23:10

Kod vas se radi o stadiju IIA. Nisu navedni podaci o hormonskoj osjetljivosti tumora i o statusu HER-2, a također niste naveli niti svoje godine što je sve bitno za određivanje daljnjeg liječenja. Prema navedenim podacima vaši su izgledi 0ko 65%-70% da preživite 10 godina. Ukoliko budte podvrgnuti daljnjem liječenju, to jest kemoterapiji i hormonoterapiji(što ovisi o hormonskoj osjetljivosti tumora) vaši se izgledi povećavaju na 80%-85% da preživite l0 i više godina. Što se tiče odstranjena dojke, to možda i nije nužno ako bude provedena radikalna lokoregionalna radioterapija(zračenje). To je standardni način liječenja u Hrvatskoj. Ova granica od 10 godina je statistička i vjerojatnost se može izračunati samo do te granice, jer nakon te granice recidivi bolesti su vrlo rijetki i teško ih je previdjeti. Naravno da sve žene koje prežive deset godina imaju vrlo velike izglede da prežive i mnogo, mnogo više.

05.05.2007. 11:40

Da, imam 46 godina, nemam jos nalaze na hormone, a doktor (surgery) je neki dan preporucio ponovnu operaciju dojke (navodi udaljenost 1mm), i odstranjenje 16 limfi.Poslije toga zracenje i kemoterapiju. To je njegov konacni prijedlog. Ni sama nisam u situaciji da odlucim sta da radim. Citala sam za posljedice poslije operacije, na ruci tako da ni sama neznam zasto se odlucio na 16 limfi. Stvarno neznam sta da radim.
U svakom slucaju mnogo Vam hvala. Ako imate kakvu preporuku rado bi je razmotrila.Hvala jos jednom.

11.05.2007. 09:15

RESULTATI:

Immunohistochemical assay:
results:
Estrogen Receptor 90 %
ER prog.category: Favorable

Progesterone Receptor > 90 %
PR Prognostic category : Favorable


dna cell cycle analysis:

Flow cutometry
Results:
DNAIndex/Ploidy: 1.8 / Aneploid
DNA Prognostic Category : Unfavorable

S-Phase Fraction : 19.8 %
SPF Prognostic category : Unfavorable

HER-2 ( HERCEPT TEST)
IMMUNOHISTOCHEMICAL ASSAY:
RESULTS;

Staining Intesity : 1+
HER-2 overexpression : Negative

FLOURESCENCE IN SITU HYBRID :

HER-2/NEU, fish :
Paraffin embedded tumor tissue
Reason for Study : FISH stady for HER-2 gene amplification
Total Cells : 60
Images :3

Results : nuc ish(D17Z1x1-8). HER2x3-20) ( 60 cells)

COMMENTS : The Fisf assay (vysis) was positive for HER_2 oncogene amplification. According to the manufacurer, a ratio aqual or higher than 2.0 is considered to indicate amplification. The manufacturer recommendes to interpret with caution resultsthat are in range of 1.8-2.2.
Clinically relevant amplification has been documented only when an invasive component is involved.
Clinically correlation is recommended.
Results from this test are inteded for use as an adjunct to existing clinical and pathalogic information currently used as prognostic factors in stage II, node positive breast cancer patients. The perfomance of this test has not fully investigatedfor other tumors. This testis also indicatet as a aid inthe assessment of patient for whom HERCEPTIN (Trastuzumab) treatment is being considered.

Test : HER-2/ neu, FISH
Interpretation : POSITIVE ( 2.0 - 2.2) HER-2 oncogene amlification
The ratio of HER-2 to D17Z1 is 2.1



Molim tumacenje.
HvcalaVam na dragocjenom vremenuy.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.05.2007. 02:50

Sada su napokon kompletirani svi podaci potrebni da bi se moglo odrediti daljnje liječenje. Što se tiče prijedloga za odstranjenje dojke i svih limfnih čvorova iz pazuha tu još uvijek postoje dojbe. Kod vas su odstranjeni samo prvi limfni čvorovi iz pazuha koji su bili zahvaćen metastazama. Smatra se da u takvim slučajevima postoji određena opasnost da su zahvaćeni i drugi limfni čvorvi, a ako jesu to bi onda značajno promijenilo prognozu, a njihovo odstranjenje bi doprinijelo vjerojatnosti izliječenja. Međutim, bio taj operacijski zahvat izvršen ili ne, na temelju navedenih podtaka izvjesno je da je kod vas potrebno adjuvantno/dodatno liječenje koje se treba sastojati od adjuvantne kemoterapije koja treba sadržavati antracikline i taksane(vrste citostatika), zatim od primjene imunoterapije trastuzumab-om("Herceptin"-om) i također i od adjuvantne hormonoterapije tamoksifen-om ako još imate menstruacijske cikluse ili aromataza inhibitorima ako ste već u postmenopauzi. Da li će biti potrebno i zračenje ovisi o broju zahvaćenih limfnih čvorova u pazuhu. Ako se ne izvrši dodatni operacijski zahvat, onda je svakakao nužno provesti i zračenje dojke i pazuha te ostalih regionalnih limfnih čvorova. Uz takvo provedeno liječenje, vaši su izgledi za destgodišnje preživljenje onakvi kakve sam već naveo.

17.05.2007. 09:35

Postovani doktore kao prvo da vam se zahvalim na detaljnom obrazlozenju,puno mi pomazete u ovim teskim trenucima sa vasim iscrpnim odgovorima i vasim dragocjenim vremenom. U medjuvremenu sam radila MR Bresti nalaz je sledeci Findings: Right brest: 1x 1.8 cm focus of architectural distortion with centraly increased T2 signal at the 12 o,clock position. No enhancing lesion to suggest a tumor seen.Left Breast: Inhomogeneous fat saturation.No enhancing lesion to suggest a tumor seen. Lymph nodes: Bilateral enhancing axillary lymph nodes, the largest of which measures 1.9x 1 cm in the right axilla. Conclusion: 1.Small area of architectural distortion with central fluid signal in the right breast at the 12 o, clock position likely representing postsurgical changes/hematoma. 2.Bilateral enhancing axillary lymph nodes, the largest of which measures 1.9 x 1 cm on the right side. 3. No abnormally enhancing lesions in either breast. Doktor mi ponovo predlaze operaciju dojke i vadjenje limfni zlezda,mada je nakon ovog nalaza u dvojbi. Operacija je zakazana za 06.06. 07, ali ja jos uvijek neznam sto da odlucim. Da li ovaj nalaz mijenja vase prethodno misljenje i sta biste mi vi kao doktor predlozili , molim vas da mi pokusate malo vise pojasniti, i jos jedno pitanje da li postoji jos neko testiranje za limfne zlezde koje bi ste mi mogli preporuciti. Unaprijed zahvalna.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.05.2007. 22:00

MRI je pokazala da nema sumnjivih promjena u dojkama. Međutim, za povećani limfni čvor u desnom pazuhu prilično je vjerijatno da je zahvaćen metastazama, tim više što su kod vas već utvrđene metastaze u pazušnim limfnim čvorovima. Savjetujem vam da se svakako podvrgnete operacijskom zahvatu vađenja svih limfnih čvorova iz pazuha. To će značajno doprinijeti točnom utvrđivanju proširenosti bolesti i prognoze i sigurnosti adjuvantnog liječenja koje treba biti maksimalno radikalno, uključujući i Herceptin, kao što sam vam već i odgovorio. Obzirom da u dojci nema sumnjivih promjena, odstranjenje dojke nije nužno. Dovoljno je samo zračenje dojke i ležišta svih okolnih limfnih čvorova.

13.06.2007. 10:55

Postovani doktore odstranjnje limfni cvorova nisam jos obavila ,ali mi je onkolog dao upute za CT scan kompletnog gornjeg dijela tijela i snimanje kostiju,sto sam vec obavila .15. 06. o7 imam zakazano sa onkologom i tada cu znati rezultate testova i koju terapiju ce mi predloziti,cujemo se ponovo.Puno vam se zahvaljujemo na vasem dragocjenom vremenu koje nam posvetite i vasim obrazlozenjima dijagnoza.

27.06.2007. 14:15

Postovani doktore za drugu operaciju se nisam odlucila,ali sam u medjuvremenu obavila CT i PET scan kostiju i tijela,nalazi su uredu,osim sto su mi pronasli spot na plucima koji imam vec 5 godina i koji poslije biopsije nije bio opasan , nego oziljak od neke ranije prehlade ili upale pluca.
Onkolog kod kojeg se lijecim mi je predlozio sledecu terapiju AC cetiri ciklusa u roku od dva mjeseca,znaci svake dvije sedmice,stim sto posle svakog ciklusa sledeci dan dobijam Nuelasta injekciju.lijekovi koje trebam da dobijem su Cytoxan i Adriamycin.Nakon te zavrsene terapije slijedi 12 ciklusa svake sedmice.
Takodje mi predlaze da ugradim katetar radi lakseg davanja kemo, zbog vena koje po njenom misljenju nisu dobre da bi to izdrzale.
Takodje mi je odredjeno daljne lijecenje poslije kemo sa zracenjem i hormosko lijecenje.

Od operacije je proslo dva i pol mijeseca, i moje pitanje je da li je prekasno za pocetak kemo terapije, i sta rizukujem ako je ne budem prihvatila.
Ako ne prihvatim kemo terapiju, kake su vase prognoze na osnovu ovoga do sada sto sam Vam pisala i da li bi mi Vi kao doktor posavjetovali sta je najbolje da uradim.Vrlo sa neodlucna i naravno preplasena upustati se u kemoterapiju sa obzirom na posljedice iste, a takodje i ugradjivanje katetera mi cini veliki problem.

Hvala Vam.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.07.2007. 09:50

Što se tiče prognoze, ona je ista onakva kakvu sam vam naveo u odgovoru od 04. svibnja, 2007. Svakako vam preporučam da se podvrgnete kemoterapiji jer vam ona značajno povećava šanse za izliječenje ili barem dugotrajno zalječenje. Kemoterapija koju vam predlaže vaš onkolog je potpuno u redu, to je najmoderniji protokol. Međutim iz nalaza koje ste mi naveli vidljivo je da u vašem tumoru postoji amplifikacija HER-2 onkogena, a kod takvih tumora je potrebnana i imunoterapija Herceptin-om koju treba započeti nakon prva četiri ciklusa kemoterapije po shemi AC i treba ju primati paralelno sa sljedećih 12 tjednih kemoterapija paklitakselom i nakon toga nastaviti do ukupnog trajanja od godinu dana. Svakako na tome inzistirajte budući je Herceptin najučinkovitiji dio adjuvantne kemoimunoterapije za vaš tumor. Zračenje i hormonoterapija se provode paralelno uz primanje Herceptina. Preporučio bih vam i da ugradite "pimpicu" jer to značajno povećava komfor primanja kemoterapije i omogućava vam da primite kompletnu predviđenu dozu kemoterapije u cjelosti.