Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Objasnjene citoloskog nalaza


Autor Poruka

mima22

02.02.2018. 17:20

Postovani,
molila bih Vase misljenje oko dobivenog citoloskog nalaza.Uzv nalaz - punktat komplesne ciste u DLK DD, citoloski nalaz- u primljenim staklima punktata nalaze se manje i vece nakupine stanice zljezdanog epitela s izrazitom atipijom jezgara, pojedinacne stanics s atipijom jezgara.Misljenje- jaka atipija zljezdanog epitela , citomorfoloski se ne moze iskljuciti visoko diferencirana neoplazma, molim PHD promjene. Naime, cito.punkcija je radena na osnovu UZV nalaza gdje pise da je u DLK DD lobulirana, anehogena lezija izgleda konglomerata cisti ili cisticno dilaktiranih galaktiformnih kanalica, promjera 10 mm.Za tjedan dana sam narucdna na biopsiju sirokom iglom.BI RADS 4b..Zanima me, koje je Vase misljenje za sada oko svega navedenog i upucuje li ovo sve za sada da bi se moglo raditi o zlocudnom tumoru dojke?
Puno hvala na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

08.02.2018. 09:55

Poštovana,
tek patohistološki nalaz biopsije može reći da li je u pitanju maligna promjena ili ne. Zasad postoji samo potreba za biopsijom a tek po dobivanju nalaza će se znati o čemu je riječ.

mima22

09.02.2018. 14:55

Postovana,
zahvaljujem na danom odgovoru i pitam dalje..
Danas sam dosla na zakazanu biopsiju, no dr.je odustala od nje, te napisala na nalaz sljedece..Pri punkciji se cista u potpunosti ispraznila, te se pri danasnjem UZV pregledu ne prikaze i odustaje se od biopsije..Savjetuje se UZV kontrola za 3.mj., po potrebi ranije..
Zanima me Vase misljenje oko odustajanja biopsije s obzirom na citoloski nalaz i upucivanje istog na biopsiju.
Naravno da postujem znanje i iskustvo svoje dr., i da mi je bilo drago da me ipak ne rezu danas..samo me zanima i Vase cijenjeno misljenje oko svega do sada navedenog..
Unaprijed zahvalna na odgovoru.
Lp.

Katarina Antunac, dr. med.

15.02.2018. 11:20

Poštovana,
kako se cista punkcijom ispraznila a maligne stanice ipak nisu nađene u punktatu, zasad se odustalo od biopsije. Međutim, s obzirom na atipiju stanica iz punktata potrebno je napraviti kontrolu za 3 mjeseca. Vi u međuvremenu pratite dojke te se u slučaju bilo kakvih promjena javite liječniku i ranije.

karmen06

20.01.2021. 14:15

Poštovani
molima Vas ako bi netko mogao pojasniti nalaz koji sam dobila:
"Blaža proliferacija stanica žljezdanog epitela u sklopu FCP-a"
"Jača proliferacija stanica žljezdanog epitela s izraženom atipijom."
Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2021. 10:40

Poštovana,
nije nađeno malignih stanica, međutim stanice jesu promijenjene te punktiranu promjenu treba pomno pratiti, sukladno dogovoru s Vašim liječnikom