Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


"prezivljavanje"


Autor Poruka

zaruljica

06.06.2007. 09:50

u jednom od vasih odgovora naveli ste slijedece:
"Uz provedenu kemoterapiju imate 85%-90% izgleda da preživite 10 godina što je praktično jednako izliječenju. "
slicne navode o izlijecenju odnosno prezivljavanju sam vec vidjela..mene zanima znaci li to "izlijecenje" doista pravo izlijecenje u smislu da osoba vise nikada nece imati recidiv te bolesti ili samo to da ce prezivjeti samo jos, u ovom slucaju, 10 godina i da ce onda vjerojatno umrijeti od raka???
konkretno, moja majka je operirala rak dojke..bilo je "na vrijeme"..imala je samo operaciju bez kemoterapija ili zracenja poslije..samo mora piti nolvadex slijedecih 5 godina..i ona je navodno izlijecena..znaci li to da ima 90% sansi da prezivi jos samo 5 ili 10 godina ili da ce zivjeti onoliko koliko bi zivjela i da nije nikada obolila i imala tu operaciju??
kao npr. kad osoba oboli od upale pluca i kazu da je izlijecena, ne misli se da ce zivjeti jos samo 5 ili 10 godina..
molim odgovor..hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.06.2007. 11:05

Preživljenje od 90% na 10 ili 5(ovisi o vrsti raka) godina, znači zapravo da postoji vjerojatnost od samo 10% da će dotična osoba u sljedećih 10 ili 5 godina umrijeti od raka. Ta granica od 10 ili 5godina je zapravo statistička, jer ne postoje podaci niti izračuni za dulje razdoblje iz razloga jer su recidivi raka nakon 10 ili 5 godina vrlo vrlo rijetki. To podrazumijeva da osoba koja preživi 10 odnosno 5 godina nakon provedenog liječenja ima gotovo 100% izglede da će doživijeti svoj normalni životni vijek za koji, usput rečeno, neznamo za niti jednu osobu koliki je.

zaruljica

09.06.2007. 11:45

puno hvala!..jako sam zadovoljna s Vasim odgovorom..vidim da ste dobar lijecnik..
ako mi mozete odgovoriti jos nesto..kao sto sam vec navela, majci je dan nolvadex da ga pije sljedecih 5 godina..2x1..ona je jako sumnjicava prema tom lijeku..u uputama pise da moze izazvati rak velikog broja drugih organa, a ona poznaje 3 zene koje su ga pile i nakon nekog vremena su dobile izrasline na maternici..
..pije ga oko godinu dana i cak razmislja o prestanku zbog straha da ce joj sprijeciti recidiv na dojci, ali izazvati zlocudnu bolest nekog drugog dijela tijela..posebno zato sto je ona uvjerena da su joj hormoni koje je pila zbog odstranjenja maternice i jajnika (zbog cisti) izazvali tumor na dojci,a nolvadex, kako su njoj rekli, je isto neka vrsta hormona..
zanima me kolika je stvarna opasnost tog lijeka?? i koliko je pametno piti ga, odnosno ne piti??..postoji li zlocudna opasnost za spolni sustav?..i kolika je ona za nju s obzirom da nema maternicu ni jajnike?..sta je s ostalim dijelovima spolnog sustava?..i s ostalim organima u tijelu?
znate u kakvoj sam dilemi..ako joj kazem da pije i oboli na nekom drugom dijelu tijela, samo zato sto je mene poslusala, a ne sebe, ne bi si oprostila..a isto tako ako prestane piti zbog mog savjeta ili svoje volje, i vrati joj se na dojci..
ona ima 55 godina..prije oko 5-6 godina odstranjena joj je maternica i jajnici zbog nekakvih cisti..prije godinu i po odstranjena joj je jedna dojka zbog zlocudnog tumora..mogla je birati, odstranjenje cijele dojke bez kemoterapije i daljnjih terapija ili odstranjenje samo dijela dojke uz kemoterapiju i mozda zracenje, ne znam..izabrala je prvo..nakon toga samo kontrole svakih pola godine i nolvadex..tumor je bio hormonski ovisan..
molim Vas da mi iskreno odgovorite o prednostima i nedostacima, kao i mogucim rizicima uzimanja Nolvadexa, kao i na gornja pitanja!..hvala!..imam povjerenja u Vas..

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.06.2007. 22:15

Nolvadex se smatra vrlo sigurnim lijekom. Nuspojave, koje su naveden u "Sažetku svojstava lijeka" koje je priloženo u svakom pakiranju lijeka, su zapravo vrlo rijetke. Nolvadex rijetko može dovesti do nastanka raka endometrija/tijela maternice i to je koliko ja znam jedini tumor koji Nolvadex može eventualno izazavati. Kako je vašoj majci maternica odstranjena, kod nje ne postoji ta opasnost. Druge moguće komplikacije Nolvadex-a su problemi sa zgrušavanjem krvi i vrlo rijetko pojava embolija. Međutim, danas postoje bolji/djelotvorniji lijekovi za liječenje bolesnica kao što je vaša majka, to jest bolesnica u postmenopauzi kod kojih su jajanici prestali funkcionirati ili su odstranjeni. To su inhibitori aromataze: anastrozol, letrozol i eksemestan. Preporučam vašoj majci da od svog liječnika zatraži da joj prepiše jedan od tih lijekova.

zaruljica

14.06.2007. 09:25

hvala jos jednom!!
sijecam se da je uz nolvadex pisalo da uzrokuje rak jetre i mozda jos nekih organa..to me najvise zabrinilo..
u zadnje vrijeme moja majka ima probleme i sa gustocom kostiju, odnosno ona je smanjena..cini mi se da i to utjece na odabir lijeka, pa me zanima stoji li Vasa preporuka i dalje s obzirom na to?..ali bez obzira, mislim da je ipa najvaznije sprijeciti pojavu bilo kakvog tumora..
da li ti drugi lijekovi dijeluju na isti nacin; sprijecavaju povratak bolesti slijedecih 5 godina i onda mozemo biti mirni?..moze li prijeci na nekog od njih bez obzira sto je pila nolvadex vec neko vrijeme?..sto znaci da su oni inhibitori aromataze i zasto je to vazno?..profesor sam biologije pa cu nesto razumjeti..
i samo me jos zanima, molim vas, na koji nacin su ti drugi lijekovi djelotvorniji od nolvadexa u slucaju moje majke? i zasto ih nije dobila od svog onkologa?
nemam bas povjerenja u lijecnike ovde kod nas i jako mi je vazno drugo, odnosno vase misljenje..

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.06.2007. 15:45

Što se tiče načina djelovanja aromataza i nhibitora, detaljnjiji opis njihovih svojstava i načina djelovanja možete nači na brojnim internett "site-ovima". Potrudite se ! Aromataza inhibitori su randomiziranim kliničkim pokusima pokazali veću djelotvornoast i sigurnost o Nolvadex-a. U svakom trenutku se može prijeći s Nolvadex-a na aromataza inhibitore, bez ikakve opasnosti ili štete, dapače, to se preporuča. Što se tiče gustoće kostiju, to može biti problem kod žena u postmenopauzi, nešto više uz aromataza inhibitore nego uz Nolvadex, ali se to uspješno liječei nadoknadom kalcija, D-vitamina, tjelesnom aktivnošću/vježbanjem i ako je potrebno i liječenje bisfosfonatima. Zašto joj njezin liječnik nije prepisao aromataza inhibitore umjesto Nolvadex-a ?!. To morate pitati njega!