Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak dojke


Autor Poruka

tolikana

17.09.2016. 19:00

Da li kao onkološki bolesnik imam pravo podići u ljekarni kalcijev citrat preko recepta?

Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

21.09.2016. 16:10

Poštovana,
koliko sam upućena, kalcij citrat se ne nalazi na listi lijekova HZZO-a te ga nije moguće dobiti na recept ali svakako provjerite kod svog liječnika obiteljske medicine.

maboka

04.11.2016. 01:00

Poštovani!
Mami se prije desetak dana nakon dvodnevne boli u desnoj dojci pojavio gnjojni iscjedak iz bradavice. Primjetila je to kasno navečer i otišla je odmah na hitnu, tu su joj propisali klavocin i uputili na pregled kod torakalnog kirurga. Na dojci nije mogao ništa napipati, niti ima otekle limfne čvorove. Radila je briseve i iscjedka, dva su nalaza gotova, treći još nije. Inače, 62. je godište, odlazi jednom godišnje na mamograf i jednom godišnje na ultrazvuk dojke, zadnji ultrazvuk 29.09. uredan. U obitelji nitko nije imao rak dojke. Nalazi glase ovako:
1. Iscjedak iz desne dojke obilan, mliječno bijeli, gušći iz kanalića na 18 sati.
Citološkom analizom nađu se brojne sitne pseudopapilarne nakupine i pojedinačne stanice duktalnog epitela sa atipijama, periferno postavljenih, blaže hiperkromatskih jezgara, rahlog kromatina, pravulnog ruba jezgrene membrane, sa većim, naglašenim i centralno položenim nukleolima, obilne bazofilne citoplazme, manjim dijelom sa naznakama degenerativnih promjena. U pozadini se nađu brojni dijelom slabije očuvani makrofagi, neutrofilni granulociti, rijetki pigmentofagi, pokoji eritrofag, leukofag i nešto starih, fragmentiranih eritrocita.
Obilna proliferacija proliferacija duktalnog epitela sa atipijama, u upalnom iscjetku.
Savjetuje se daljna obrada: ponoviti MMG, UZV, te načiniti galaktografiju.
2. Iscjedak iz desne dojke: iz više kanalića, mliječno bijeli do zelenkast, obilan.
Citološkom analizom nađu se brojne sitne papilarne nakupine bez atipija, brojni makrofagi, brojni neutrofilni granulociti.
Nakon što je jučer kirurg vidio te nalaze odmah joj je zakazao termin operacije 28.11. Od šoka nije ništa ni pitala ili ne zna što joj je sve rekao. Uglavnom, zapamtila je to da je rekao da to treba sve odstraniti. Neka napravi mamografiju, ultrazvuk i galaktografiju i te nalze ponijeti sa sobom kad bude hospitalizirana. Naravno, napraviti i ostale pripremne pretrage za operaciju.
Danas je išla na ultrazvuk i mamografiju na kojo joj doktorica ponovno ništa ne vidi, nalaz je identičan onom od prije, i uzv i mamografija. Nemam pismeno nalaz jer ce ga izdati tek u pon. A što se tiče galaktografije pitanje je hoće li moći biti napravljena jer joj se iscjedak gotovo povukao ( na mamografiji se nije pojavio), a pretraga još nije ni dogovorena.
Možete li mi protumačizi ove nalaze? Zanima me je li citološki nalaz dovoljan za odluku o operaciji? Sve mi ovo malo čudno, prebrzo se sve odvilo!
Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

10.11.2016. 12:50

Poštovana,
kad god citološki nalaz pokaže atipiju, postoji rizik da je u podlozi maligna bolest ili da će se ista razviti unutar nekoliko mjeseci, stoga kirurg želi hospitalizirati bolesnicu a prije eventualnog zahvata učiniti detaljnu dijagnostičku obradu.
Kada mu budu dostupni pisani nalazi, svakako zatražite pojašnjenje i bolesti i daljnjih planiranih postupaka.

maboka

16.12.2016. 11:25

Pošovana,
zahvaljujem vam na vašem prethodnom odgovoru.
Mama je operiran papilom dojke 29.11., nedavno je stigao i phd nalaz, ipak se radi o karcinomu. Zakazana je još jedna operacija tipa poštedne operacije, početkom siječnja. Phd nalaz nakon prve operacije izgleda ovako:
UZORAK: isječak tkiva dojke
ORJENTACIJA TUMORA: ne
MARKIRANJE TUMORA: ne
CJELOVITOST UZORKA: cjelovit
NAČIN OBRADE MATERIJALA: preuzimanje isječka tkiva dojke u cjelosti u 15 isječaka označenih bojama
VELIČINA UZORKA: 4,5:3,8:2,8 cm
LOKALIZACIJA TUMORA: promjena ne stvara vidljivu tumorsku promjenu, nalazi se u više multiplih fokusa u gotovo cijelom primljenom materijalu
VELIČINA DCIS-a: ne može se sa sigurnošću procijeniti
MIKROINVAZIJA: ne
HISTOLOŠKI TIP DCIS-a: apokrini DCIS
GRADUS JEZGRE: 3
MIKROKALCIFIKATI: ne
RESEKCIJSKI RUBOVI: DCIS se u više pregledanih isječaka nalazi na resekcijskim rubovima
IMUNOHISTOKEMIJSKI NALAZI:
estrogenski receptori: negativni manje od 1%
progesteronski receptori: negativni
pTNM: pTis (DCIS) NxMx
CARCINOMA DUCTALE IN SITU MAMMAE

Zamolila bih vas da mi malo pojasnite nalaz, nije mi jasno kakav je to DCIS koji ima više multiplih fokusa, je li poštedna operacija dobar izbor u ovom slučaju ili bi bilo bolje da se odmah obavi potpuno odstranjivanje dojke? Što bi vi preporučili da je mama vaš pacijent? Je li protokolarno da se pri poštednoj operaciji DCIS-a radi disekcija aksile?
Ne nalazim nigdje što znači apokrini DCIS, možete li mi to pojasniti?
Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru i bit ću slobodna da vam se opet obratim ako bude još nejasnoća! Želim vam ugodne blagdane!

Katarina Antunac, dr. med.

22.12.2016. 11:35

Poštovana,
kod Vaše majke je operacijom nađen duktalni karcinom in situ, DCIS. Radi se o tumoru koji se širi unutar kanalića dojke a ne širi se izvan dojke u limfne čvorove i druge organe, dakle nema potrebe za disekcijom aksile. Takvi tumori su najčešće upravo multicentrični, dakle imaju više fokusa. Jedna od opcija je poštedni zanvat kojeg Vam kirurg preporučuje nakon kojeg bi uslijedilo zračenje ostatka dojke a druga odstranjenje cijele dojke nakon kojeg ne bi trebalo zračenje..
Apokrini DCIS je jedna podvrsta tumora, naziv govori tek kako tumorske stanice izgledaju na patohistološkom prepraratu i zapravo ne utječe niti na terapiju niti na prognozu bolesnice.



Janevu

19.02.2017. 20:00

Postovana Dr.Katarina, mozete mi reci nesto o ovoj dijagnozi ,u pitanju je osoba 56 god.i pre mesec Dana je izvrsena mastektomija dojke .Histopatologija je Carcinoma medullare infiltrativum mamae pT1c G3 ng2 ,prisutna manja polja tumorske nekroze kao I perineuralne I vaskularne invazije.Od 30 odstranjenih limfnih zlezda nijedna nije zahvacena tumorom .Cekamo rezultate hormona. Kakva se terapija ocekuje I kakve su prognoze ovog tipa tumora. Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

23.02.2017. 11:00

Poštovana,
za sad je dobra vijest da se tumor nije proširio izvan dojke na limfne čvorove pazuha, a tek po dobivanju konačnog nalaza moći će se više reći o nastavku liječenja i prognozi.

Lili15

08.03.2017. 16:05

Poštovana,

moja je majka oboljela od karcinoma dojke. Voljeli bi čuti vaše mišljenje o načinu liječenja. Prepisati ću Vam nalaze uz ispriku ako Vam pišem suvišne informacije.

1. operacija - carcinoma mammae invasivum. Primljena su 2 tkivna uzorka veličine 6*4.5 i 3*1.5 cm.
Histološki u oba tumorsko tkivo s karakteristima invazivnog karcinoma dojke neposebnog tipa histološkog gradusa III (tubuli 3, jezgre 3, mitoza 3). Budući da je materijal primljen u dijelovima nije moguće vjerodostojna procjena resekcijskih rubova niti veličine tumora. U većem komadu uz invazivni karcinom prisutna je ekstenzivna komponenta duktalnog in situ karcinoma viskokog nuklearnog gradusa. U pregledanim preparatima nije nađena vaskularna invazija.
Proliferacijski indeks 3 (Ki 67) 70%, ER neg, PgR neg, HER 2 neg, molekulrni tip: trostruko negativan.

2. operacija - lymphangiosis carcinomatosa, carcinoma metastaticum lymphonodorum. Amputirana dojka, u nekoliko limfnih žila nađene su tumorske stanice. Četiri limfna čvora pojedinačne veličine do 5 cm. Histološki se u 2 čvora nalaze tumorske metastaze. U zahvaćenim čvorovima tumor infiltrira čahuru i širi se u okolno masno tkrivo.

2. operacija - lymphangiosis carcinomatosa, carcinoma metastaticum lymphonodorum. Amputirana dojka, u nekoliko limfnih žila nađene su tumorske stanice. Četiri limfna čvora pojedinačne veličine do 5 cm. Histološki se u 2 čvora nalaze tumorske metastaze. U zahvaćenim čvorovima tumor infiltrira čahuru i širi se u okolno masno tkivo.

Mama je do sada primila 4 ciklusa kemoterapije po AC „dose dense“ protokolu (1 ciklus: DOXO i.v. i CTX I.V., u nalazima ostalih tri ciklusa piše ADM 100 mg i Endoxan 1000 mg iv.). Uz to treba primiti još 12 kemoterapija paklitaksela te je upućena na andjuvantnu radioterapiju.

Ono što nas brine je to što mama do sada nije uopće upućena na obavljanje dodatnih pretraga (CT/PET, tumorske markere...). Zanima nas kakva je praksa po tom pitanju, odnosno kada se pacijenti šalju na dodatne pretrage kojima se utvrđuje proširenosti bolesti te učinak kemoterapije? Uz to, voljeli bismo čuti i drugo mišljenje vezano za određenu kemoterapiju.

Zbunjeni smo oko procedure i jako zabrinuti za mamino zdravlje.
Hvala Vam na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

09.03.2017. 10:25

Poštovani,
kod Vaše majke je ordinirana ona kemoterapija koja se pokazala optimalnom za tip tumora i stadij bolesti kojeg ima.
Vjerojatno je prije operacije učinjena dijagnostička obrada kojom se procijenila proširenost bolesti te je zaključeno da se bolest nije proširila izvan dojke te limfnih čvorova pazuha.
Tijekom adjuvantnog liječenja, dakle ovog liječenja koje je u tijeku u pravilu nema potrebe za pretragama, osim određenih krvnih nalaza prije svake kemoterapije. Pretrage se rade samo ako bolesnica ima određene smetnje. Ukoliko ih nema, za prvu kontrolu cca 2 mjeseca po završetku liječenja rade se krvne pretrage, marker te UZV dojki/torakalne stijenke i limfne drenaže.

Lili15

10.03.2017. 19:50

Poštovana dr. med. Antunac,

hvala Vam na odgovoru.
Prije prve operacije (biopsije) kada su otklonjena dva komadića tkiva majka nije upućena na dodatne pretrage (osim na standardne pretrage potrebne za izvršavanje operacije). Operacija je izvršena na temelju pregleda kirurga i ultrazvuka dojke koji je bio šest mjeseci star. Znači, zadnji ultrazvuk dojke je napravila šest mjeseci prije prve operacije kada je nalaz očitan kao uredan.

Na svoju ruku je majka obavila ultrazvuk abdomena i ultrazvuk dojke nakon druge operacije (nakon amputacije dojke). Nalazi su bili u redu. Te smo nalaze odnijeli onkologu na dan kada je primila prvu kemoterapiju. Nismo sigurni jesu li pregledi ultrazvuka obavljeni nakon druge operacije dovoljni za utvrđivanje proširenosti bolesti. Jako smo zabrinuti pa se zbog toga javljamo.

Hvala Vam na odgovoru i razumijevanju!

Katarina Antunac, dr. med.

16.03.2017. 11:05

Poštovana,
onkolog je prije započinjanja kemoterapije imao uvid i u stanje bolesnice i u drugu medicinsku dokumentaciju te je vjerojatno temeljem toga zaključio da su učinjene pretrage dovoljne.

zmalesev

16.04.2018. 09:00

Postovana dr. Antunac
Prije 2,5 godine dijagnostikovan mi je cancer dojke, uradjena mi je lumpektomija , Stage 2B, ER/PR+ HER2 negative. Od terapije imala sam 10 tretmana radijacije. Do danas nema nikakve evidencije o bolesti . REdovno radim kontrolne preglede, MRI, ultrazvuk I rezultati su odlicni. I osjecam se odlicno, potpuno zdravo, s tim sto povremeno imam tupe iritirajuce bolove, kao I na dodir u predjelu abdomena. Bol nije stalan I mijenja poziciju…nekada na dodir osjecam bol sa desne strane ispod rebara, nekada na sredini abdomena, nekada sa lijeve strane, a ponekad na dodir prstima osjecam bol citavom duzinom odmah ispod rebara i sa lijeve I sa desne strane. Snimala sam ultrazvukom abdomen, jetru,pancreas I nista – sve u redu. To traje oko 3-4, a mozdai vise mjeseci, sa prekidima.
Radila sam I laboratorijske nalaze krvi na tumor marker CA 15-3 I CA 27-29 I sve u granici normalnog.
Moj doctor kaze da je vrlo moguce da je to posljedica radijacije.
Kazite mi molim Vas sta bi to moglo da bude I koje bi testove trebala uraditi na eventualni malignitet. Da li bi trebala uraditi CTC (circulating tumor cells test).
Hvala na odgovoru unaprijed.

Katarina Antunac, dr. med.

19.04.2018. 09:30

Poštovana,
nažalost, samo temeljem opisa ne mogu ništa reći o uzroku Vaših bolova.
Preporučujem Vam da radite redovne preglede i pretrage sukladno savjetu Vašeg onkologa. Ukoliko smatra da treba odrediti CTC, učinite to ali sasvim sam sigurna da cirkulirajuće tumorske stanice (ukoliko ih ima) nisu uzrok ove boli u trbuhu koju opisujete.