Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - molim da mi pojasnite dijagnozu


Autor Poruka

Saja

11.01.2008. 16:35

Prije pard dana, nakon pregleda mamografije, moja majka je upućena na ultrazvučni pregled kojim je utvrđena sljedeća dijagnoza:
Desno, na granici donjih kvadranata, izdvaja se pod lokaliziranom zadebljanjem kože tm promjera do 13 mm u zoni izrazitije fibroze i sa lakunarnim zonama patološke vaskularizacije. Pektoralne fascije su slobodne
Desno, axilarno reaktivno hipertrofične lgl promjera do 12 mm.
Lijeva dijka je urednog nalaza, lijeva axila je b.o.

Dg: Tm mammae lat.dex.susp npl
Preporučuje se preglde hirurga

Molim Vas da mi pojasnite o kakvom je tumoru riječ, i u kojoj fazi je ovo obolenje.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.01.2008. 15:45

Kod vaše majke radi se o tvorbi u dojci koja je temeljito sumnjiva na karcinom. Međutim to treba potvrditi patohistološkim pregledom tvorbe/tumora nakon kirurškog zahavata u tijeku kojeg treba biti odstranjena tvorba iz dojke u cjelosti i, ako patohistološki pregled pokaže da se radi o zloćudnom tumoru, zahvat treba proširiti na limfne čvorove u pazuhu koji također svi moraju biti odstranjeni i podvrgnuti patohistološkom pregledu. Tek nakon toga, kada se utvrde sve relevantne karakteristike tumora, moći će se reći o kakvom se tumoru radi, kakva je prognoza i kakvo je liječenje potrebno.