Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinoma ductale invasivum mammae. G3


Autor Poruka

klasa

28.08.2007. 14:06

Poštovani doktore nakon što je mojoj majci dijagnosticiran karcinom dojke (koji je i odstranjen) uslijedili su i drugi nalazi pa me sada zanima Vaše mišljenje vezano za daljnju terapiju.
Evo nalaza:

Klinička dijagnoza : Tumor mammae sinistrae
Nalaz biopsije dana 20.08. 2007 godine.

1.Carcinoma ductale invasivum mammae. G3

Opis nalaza biopsije:
Na intraoperacijsku anlizu primljen je isječak dojke veličine 17x12x3 cm s kožom veličine 7x2 cm na dijelu površine. Ispod kože se na udaljenosti od 2 cm vidi neoštro ograničeni, čvrsti, bjelkasti tumor promjera do 1,8 cm. U ostalim dijelovima parenhima vide se plavkaste ciste promjera do 2 cm ispunjene bistrom tekućinom te umnoženo vezivo. Mikroskopski je opisani tumor građen od atipičnih, jako polimorfnih epitelnih stanica koje pokazuju do 40 mitoza/10 VVP. Tumorske stanice tvore tračke I nakupine, a mjestimice oblažu tubularne strukture, Tumor ne zahvaća epidermis. Nalaz na okolnom parenhimu odgovara proliferativnoj fibrocističnoj promjeni bez atipije, ali sa žarištima intraduktalne papilomatoze.
Nalaz ekspresije ER, PR I HER2 slijedi.

Deset dana nakon opreativnog zahvata slijedi nalaz biopsije:

Klinička dijagnoza: Carcinoma ductale invasium mamae leteris sinistri

Nalaz biopsije dana 22.08. 2007 godine.

1. Status post segmentectomiam mammae sinistrae propter carcinoma ductale invasium , T1N1Mx
1. Carcinoma metastaticum lymphonodorum axillae.

Opis nalaza biopsije:
Primljeno je masno tkivo aksile veličine 10x7x2 cm iz kojeg se izolira 7 limfnih čvorova promjera 0,8 do 2,5 cm gdje se histološki u njih 2 nađu manja žarišta tumorskog tkiva koje ne probija kapulu limfnog čvora, a koje svojom građom odgovara tumoru opisanom na prijašnjoj biopsiji.

KAKO DALJE ?
Unaprijed zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

31.08.2007. 13:05

Kod vaše majke se radi o tumoru dojke visokog stupnja zloćudnosti Kliničkog stadija pT1c N1biv Mx to jest stadiju IIA. Izgledi su joj oko 65%-78% da preživi 5 godina. Međutim biti će potrebno provesti daljnje adjuvantno liječenje koje se određuje na temelju ovih nalaza koje ste naveli , ali i na temelju podtaka kjie niste naveli, ato su dobb(godine starosti) vaše majke, opće stanje zdravlja(srce, pluća, tlak, bubrezi, dijabetes, neurološke i cerebrovaskularne bolesti) i neki podaci o samom tumoru, a to je status hormonskih receptora (ER i PR) i strarus HER-2 proteina u tumoru. Nadam se da ćete te podatke moći dostaviti. Na temelju ovoga što se sada zna, ako nije visoke dobi, vaša majkja bi trebala primiti adjuvantnu kemoterapiju koja sadržava antracikline i taksane i biti podvrgnuta zračenju dojke i okolnih ležišta drenažnih limfnih čvorova.

klasa

13.01.2008. 15:45

Evo doktore javljm se nakon gotovo 5 mjeseci.
Mama ima 53 godine, gotova je sa kemoterapijama (6 terapija) i upućena je na daljnje zračenje, te terapiju Arimidex-om i Herceptinom.
Šalje Vam i nadopunu nalaza koji ste tražili poradi boljeg uvida i prognoze za tu vrstu karcinoma:
Imunohistokemijska analiza pokazuja jako pozitivnu reakciju na esterogenske i progesteronske receptore (+++).
Hercep test (+++)
I sada Vas molim i savjet kod slijedećeg problema- mami se u području operirane dojke i ruke(nadlaktica) pojavljuje oticanje koje je ispunjeno tekućinom i izaziva bolove, nelagodu i trganje u tom području.
Mišljenja svih liječnika se razlikuju - neki kažu ništa ne dirati dok ne završi terapija, neki kažu vježbanje sa fizikalno drenažom, neki punkcija itd.
Pošto ju to jako smeta molim Vas vaše mišljenje i savjet kako dalje.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.01.2008. 10:15

Uz arimidex i Herceptin, vaša je majka dobila trenutno najbolji i maksimalni način liječenja za njezin stadij bolesti.
Što se tiče oticanja u području operacijskog reza i okolnog tkiva pa čak i ruke, najbolje je da se obratite kirurgu koji ju je operirao. Također, nakon radikalne operacije raka dojke nužno je provoditi i fizikalnu terapiju radi sprečavanja nastanka limfedema ruke koji, koji puta, može nastati zbog otežane cirkulacije limfe u ruci na operiranoj strani, a do čega je došlo uslijed vađenja limfnih čvorova iz pazuha.