Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak dojke uz dijalizu


Autor Poruka

vensyvensy

29.01.2014. 23:15

Molim Vas da mi pojasnite Patohistoloski nalaz, stanje, stadij i tip tumora te dijagnozu.
Moja majka je redovito unutar godine i pol na hemodijalizi i na redovnoj listi je za transplataciiu bubrega.
Međutim na redovnoj godišnjoj mam. pregledu i Uz dojke dijagnosticiran je tumor na lijevoj dojci 0,6mm, te napominjem da na i lijevoj ruci ima fistulu za dijalizu.
Operirana je i momentalno se sada uspješno oporavlja, obavili smo kontrolni pregled..uz koj smo dobili path.nalaz i receno nam je da se majka mora opet operirat, limfni cvor .jer se prilikom operacije nije uspio markirat ili se sentinel nije mogao napravit.. tako nekako nam je objasnjeno ???
Molim Vas da mi objasnite dali poslije uklanjanja limf. cvora ruka otice, zivci povrijeduju, i nastaju trnci...dali je moguce odmah koristit tu ruku za daljnju dijalizu ili treba
inzistirat da se fistula stavit u desnu ruku ???
Patohistoloski nalaz:
dijagnoza Ca. mammae lat.sin.
Materijal : Kvadrant ljeve dojke
Nalaz:
Zaprimi se tkivo ljeve dojke promjera 7cm sa isječkom kože veličine 4x 0.8 cm gdje se na prerezu, na 1 cm od markirane žice, nalazi tumor promjera 1,0 cm, nepravilnog izgleda, čvrste konzistencije, bijelo sive boje, a koj je smješten na 3.5 cm od dugog sava, na 2.5 cm od kratkog sava te na 0.2 cm od baze. Histološki tumor je građen od dezmoplastično promjenjenje strane u kojoj su uloženenakupine i "plaže" dobro diferenciranih atipičnih epitelnih stanica (invazivna komponenta 80%) te duktusi i acinusi mjestemice ispunjen i gore opisanim atipičnim epitelom (intraduktalna komponenta 20%) Mitatska aktivnost slabo izražena. Jasne intravaskularne i perineuralne infiltracije se ne nalazi. Tumor histoloski ne dopire do resekcijskih rubova.
Dijagnoza:
Carcinoma ductale invasivum mamme lateris sinistri GI pT1bNxMx
Zaključak:
Imunohistokeijski tumorske stanice pokazuju ekspresiju ER i PR u intenzitetu +++, dok je ekspresija HER2/ neu negativna (1+)
Poliferacijski indeks odraden s pomoću Ki 67 je oko 2%
Imunofenotipski nalaz odgovara luminalnom A tipu karcinomu dojke.

L.P Vensy

Katarina Antunac, dr. med.

03.02.2014. 17:00

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o malom tumoru (10mm) niskog stupnja malignisti, niskog proliferacijskog indeksa, pozitivnih hormonskih receptora te Her2 negativnom. To su sve dobri prognostički pokazatelji. Kod takvih tipova tumora nije uvijek nužno provesti disekciju aksile (vađenje limfnih čvorova iz pazuha) jer je mala šansa da je tumor zahvatio limfne čvorove pazuha. Naravno, odluka operatera ovisi i o nalazu prijeoperativnog UZV-a pazuha; ukoliko na UZV-u postoji bilo kakva sumnja da se tumor proširio na limfne čvorove pazuha, potrebno ju je razjasniti. Razgovarajte, dakle, s kirurgom o ovoj mogućnosti. Pitanje je i što je kirurg vidio za vrijeme operacije.
Nakon uklanjanja limfnih čvorova pazuha kod nekih bolesnica nema nikakvih smetnji a kod nekih se javlja ovo što ste opisali: oteklina, trnci, smanjena pokretljivost ruke, probadanje u operiranom području i slično. Sve smetnje se mogu ublažiti ili čak otkloniti fizikalnom terapijom tako da je važno odmah po operativnom zahvatu bolesnicu uputiti na rehabilitaciju.
Radi operacije pazuha bilo bi uputno premjestiti fistulu za dijalizu na drugu ruku.
Vašoj majci će svakako biti ordinirana hormonska terapija a ovisno o dobi te eventualnoj disekciji aksile možda će biti potrebno provesti i zračenje.

vensyvensy

04.02.2014. 19:00

Poštovana,

Zahvaljujem Vam na pojasnjenju.
Imam još nekoliko pitanja, pa Vas molim ako mi možete odgovorit.
Majka mi ima 64 god. (nisam u prvom pisanju navela) . Dobili smo termin operacije (limfnih cvora) pa me sada interesira dali je izvedivo vec kada je operiraju
prilikom te operacije dali se može odmah stavit fistula u desnu ruku.. ili ce za to morat posebno dolazit u bolnicu??
Voljela bi da imamo neko rjesenje (ako joj ruka slucajno pocinje oticat, bolit i sl. tome), da ima spremnu fistulu u drugoj ruci da može odmah koristit za dijalizu ( ona nebi htila radit dijalizu preko katetra, oni su nam tu opciju dali ko rijesenje).
Dali se fistula može odmah koristit ili treba proc nesto vremena ??


L.p. Vensy


Katarina Antunac, dr. med.

10.02.2014. 11:25

Poštovana,
bojim se da nemam odgovor na Vaše pitanje, to morate dogovoriti s kirurgom jer ne znam tko u bolnici u kojoj će se raditi disekcija pazuha postavlja fistule. Kad se fistula može početi koristiti za dijalizu morate razjasniti s nefrologom.