Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trostruko negativni rak dojke


Autor Poruka

pupica

17.02.2014. 12:50

Poštovana, prošlo je tri godine od dijagnoze trostruko negativnog duktalnog karcinoma dojke, gradus 3, proliferacija KI67 100%, negativnih limfnih čvorova, veličina tumora 0,6 cm. Nakon kiruškog odstranjivanja segmenta primila sam 6xAC i 30 zračenja, nalazi su svakih 6 mjeseci uredni osim što marker CA 15-3 nije konstantan nego "šeta" gore - dole u okviru referentnih vrijednosti.
Obzirom na vrlo visoku zločudnost karcinoma, koliko treba proći od dijagnoze a da se za takav karcinom može reči da se neće vratiti? Što kažu statistike o preživljavanju i uobičajenom vremanu povrata (ukoliko do njega dođe)? Ja se sve nekako tješim da obzirom na visoku zloćudnost i ekstremno visoku proliferaciju u mom slučaju, da je nešto ostalo, već bi se na naki način do sada vratilo. Jel mogu malo odahnuti jer sve me to psihički dosta umara . Obično se svuda o trostruko negativnim karcinomima piše vrlo loše sa vrlo slabim prognozama, a s druge strane kaže se da su karcinomi do 1 cm apsolutno izlječivi. Čemu da vjerujem? Cijenila bi Vaš odgovor. Hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

24.02.2014. 11:25

Poštovana,
trostruko negativan tumor znači sljedeće:
1) tumor je negativnih hormonskih receptora te bolesnica s takvim tumororm nije kandidat za hormonsku terapiju i
2) tumor je Her2 negativan te bolesnica nije kandidat za terapiju koja cilja Her2 receptor. To je u prvom redu trastuzumab ali danas postoji i čitav niz drugih lijekova koji djeluju preko Her2.
Dakle trostruko negativno se odnosi na parametre koji usmjeravaju liječenje.
Ki67- proliferacijski indeks govori kolika je korist od adjuvantne kemoterapije, dakle ima li smisla nakon kirurškog zahvata nastaviti liječenje kemoterapijom. Kako je kod Vas Ki67 bio visok, unatoč malom tumoru (6mm) smatralo se da će Vam dodatna kemoterapija koristiti u smislu smanjenja rizika povrata bolesti.
Unatoč novim spoznajama o biologiji tumora (dakle status hormonskih i receptora, Her2, Ki67...) veličina tumora je i dalje važan prognostički čimbenik. Status limfnih čvorova pazuha je također bitan prognostički čimbenik; kod Vas limfni čvorovi nisu bili zahvaćeni tumorom.
Trostruko negativni tumori nisu jedinstvena bolest, unutar te skupine postoji 10-ak različitih podvrsta tumora koji se različito ponašaju. Skupno, ipak se radi o zloćudnijim tumorima. Trostruko negativni tumori se najčešće vraćaju unutar prve dvije godine od završetka liječenja. Povrat bolesti gotovo nikad nije zabilježen nakon 5 godina od završetka liječenja.
To što Vam marker šeta, neka Vas ne zabrinjava, naročito ako šeta unutar referentnih vrijednosti. Marker je samo dio ukupne kliničke slike te služi više kao orijentir za usmjeravanje daljnje dijagnostike. Prema nekim smjernicama ni ne određuje se kod redovnih kontrola.
Svakako bi bilo dobro da odahnete. Idite na redovite kontrole, a u međuvremenu nastojte zaboraviti na sve što se izdogađalo.