Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak - metastaze


Autor Poruka

zagreb1520

20.08.2020. 19:50

nastavak na prethodno upućen upit:
Nakon 10 aplikacija Biochemoterapie (docetaxel 150mg u inf., Perjeta 420 mg, Herceptin 600 mg)
Obavljenje pretrage u 8 mjesecu
Obavljena kontrastna mamografija – nalaz GLK desne dojke vidi se tkivni marker na mjestu PHD-om verificiranog tumorskog procesa. Ne nalazi se suspektnih tvorbi niti patološko postkontrastne imbibicije obostarno
Zaključak: BI-RADS 6 – nalaz prema RECIST kriterijima odgovara potpunom odgovoru na primljenu terapiju.
KKS
U granicama normale
CEA 1,6
CA 15-3 36,0
Scintigrafija,
Nalaz je uspoređen s prethodnim scintigramom skeletal iz 1/2020
I dalje se prati patološko nakupljanje radiofarmaka I dalje vidi se u desnom SI zglobu
Kralješnica je nehomogeno prikazana, a područje pojačanog nakupljanja radiofarmaka vidie se u prijelazu L4/L5 bez promjene u kontrolnom interval.
Patološko nakupljanje radiofarmaka slabijeg inteziteta vidi se u Th0, preporuča sertg.
Ranije opisivani focus pojačanog nakupljanja je u L2 lateralno lijevo na današnjem scintigramu se ne vidi.
Pojačano nakupljanje radiofarmaka I dalje se vidi u oba ramena, oba sternoklavikulasna zgloba, oba koksofemoralna zgloba, te u oba koljena, a najvejrojatnije odgovara degenerativnim promjenama.
Unaprijed zahvaljujem,
S poštovanjem,

Katarina Antunac, dr. med.

27.08.2020. 12:35

Poštovana zagreb 1520,
kod sestre se radi o metastatskom tumoru desne dojke koji se proširio i na limfne čvorove pazuha i na kosti- sasvim sigurno na zdjelicu a možda i na slabinsku kralježnicu. Tumor je hormonski pozitivan i Her2 pozitivan. Ordinirana je uobičajena terapija za takav tip i stadij bolesti. Tumor u dojci se potpuno povukao, u kostima je prisutan i dalje a što je u pazuhu ne znam jer se ne opisuje u dostupnim mi nalazima.
U nastavku terapije bi svakako trebalo konzultirati kirurga radi odluke o eventualnom odstranjenju dojke i operaciji pazuha. Ukoliko su prisutni bolovi zdjelice i kralježnice, bilo bi uputno provesti i zračenje bolnih područja. U nastavku liječenja bi trebalo uvesti i hormonsku terapiju s obzirom da je tumor hormonski ovisan a imajući u vidu dob bolesnice, mislim da još uvijek ima menstruacije ili su prestale nedavno tijekom kemoterapije docetakselom.
Sve to Vaš onkolog sasvim sigurno zna i mislim da će liječenje ići u tom smjeru. Jasno, onkolog ima puno više podataka i vidi bolesnicu pa će možda nastavak liječenja biti i nešto drugačiji.