Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tri pitanja


Autor Poruka

angelina21

09.10.2012. 10:10

Poštovani,
Imam 58 godina. U svibnju 2011. operirala sam karcinom dojke sa slijedećom povijesti bolesti:
Dg/Ca.mammae I.sin
Op/24.05.2011.Biopsio probatoria, ablatio mammae et dissectio axillae
PHD/ Carcinoma lobulare invasivum mammae gradus II (solidni tip)
pT2, l.č. 0/12
ER 100%, PR 10%
HER-2 0, Ki67 37%
Nije mi određena niti kemoterapija niti zračenje. Internista onkolog propisao mi je 1 tabletu Armotraza dnevno, kontrolu svakih 6 mjeseci sa nalazom CA 15-3, CEA, DXA skeleta uz povremeno ultrazvuk i mamografiju.
U nastavku navodim detaljni nalaz.
Nalaz biopsije
Materijal je dojka veličine 22,5:14 cm i aksila veličine 11:9 cm. Na prerezu je parenhim dojke tek žarišno gumaste konzistencije. Histološki se u pregledanom materijalu vidi balaga proliferacija duktalnog epitela, žarišta apokrine metaplazije, inter i intraglandularna fibroza sa sklerozom te po koji mikrokalcifikat. Opisane promjene odgovaraju proliferativnoj fibrocističnoj promjeni. Iz aksile se izolira 12 limfnih čvorova promjera 0,8-1,5 cm. U pojedinim limfnim čvorovima sius histiocitoza. Drugih se patoloških promjena u pregledanom materijalu ne vidi.
Nalaz biopsije – estrogen, progesteron, Hercep Test, Ki-67,
Patološka dijagnoza: Carcinoma lobulare invasivum mammae gradus II (solidni tip)
Materijal je komad parenhima dojke veličine 10,5:7,5 cm, na prerezu bez znakova vidljivog zloćudnog tumorskog tkiva. Preuzme se u 7 rezova. Histološki se vidi tkivo dojke, makro i mikroskopski urednog izgleda. Također je primljen komad parenhima dojke veličine 7:6 cm. Na prerezu se vidi čvrst, sivkasto bijeli tumor veličine 2,5:1,5:1,1 cm koji dopire do resekcijskog ruba. Histološki je tumorsko tkivo građeno od atipičnih epitelnih stanica umjerenog polimorfizma sa po kojom stanicom izgleda prstena pečatnjaka koje formiraju solidne nakupine. Vidi se 11 mitoza na 10 vidnih polja velikog povećanja. Između je dezmoplastična vezivna stroma sa oskudnim do srednje obilnim kroničnim upalnim infiltratom. Prisutna su manja žarišta nekroze tumorskog tkiva kao i žarišta perineuralne invazije. Vaskularne invazije se u pregledanom materijalu ne vidi.
Imunohistokemijskim bojanjem 100% tumorskih stanica pokazuje srednje jak i jak nuklearni pozitivitet na estrogen, 10% stanica jak nuklearni pozivitet na progesteron, a Her-2 je 0. Ki67 iznosi 37%.
Zabrinuta sam jer nisam prošla niti proces kemoterapije niti zračenje. Nadalje radi se o obliku karcinoma koje se zna pojaviti istovremeno na obe dojke pa sam mišljenja da bih trebala svakih 6 mj raditi ultrazvuk dok mi internista onkolog to propisuje svakih 12 mjeseci. Internista onkolog me u ovih nekoliko kontrola niti jednom nije pregledao fizički, a slijedeća mamografija uslijedit će mi tek nakon 18mj, a ne godinu dana. Iskreno, ne razumijem ovakav oblik kontrole jer dok sam bila „zdrava“ bila sam upućivana 1 godišnje na mamografiju i ultrazvuk, a sada bolesna sa ovako užasnom dijagnozom to radim rijeđe. Nadalje od operacije još niti jednom nisam dobila uputnicu za SE, KKS, AST, ALT, GGT, AF, UZV jetre …
Stoga su moja pitanja slijedeća:
1. Da li sam ipak trebala proći proces kemoterapije i zračenja?
2. Da li su navedeni nalazi i kontrole dovoljni? Zadnji nalaz, kolovoz 2012.: CA15-3: 18,5, CEA: 3,6,; DXA b.o.; UZV desne dojke, lijeve pektoralne regije i obih aksila b.o., gor. abd. b.o.
3. Zašto mi je propisan Armotraz, a ne originalan lijek Arimidex?
Oprostite na opširnosti kao i na eventualnim greškama u tekstu nalaza koji sam doslovno prepisala.
Unaprijed zahvaljujem na strpljenju i odgovoru.
Svako dobro,
Angelina 21

Katarina Antunac, dr. med.

12.10.2012. 13:25

Poštovana,
zračenje sasvim sigurno nije potrebno, dojka je odstranjena u cjelosti, pregledano je 12 limfnih čvorova iz pazuha i ni jedan nije bio zahvaćen tumorom; dakle zahvat je bio radikalan, tumor je odstranjen u cjelosti, nije se proširio na limfne čvorove te nema potrebe za daljnjom lokalnom terapijom- zračenjem.
Što se tiče kemoterapije, kod Vas se ista može i ne mora davati. Protiv primjene kemoterapije govori pozitivan nalaz hormonskih receptora ER i PR što znači da na Vaš tumor djeluje hormonska terapija, zatim Vaša dob te menopauzalni status (pretpostavljam da ste u postmenopauzi, da više nemate menstruacije) kao i činjenica da se tumor nije proširio na limfne čvorove pazuha. U prilog kemoterapiji ide veličina tumora- 22mm te vrijednost Ki67 od 37%. Međutim, Vaš onkolog je osim patohistološkog nalaza vidio i Vas i uzeo cjelokupnu povijest bolesti što ga je vjerojatno dovelo do odluke da Vam ne propiše kemoterapiju već samo hormonsku terapiju.
Arimidex i Armotraz su potpuno isti lijekovi, radi se o supstanci anastrozol, inhibitoru aromataze. Arimidex jest originalni lijek a Armotraz generički ali prije stavljanja na tržište svi generički pripravci prolaze rigorozne kontrole tako da možete biti potpuno sigurni da je generički lijek jednako kvalitetan i učinkovit kao i originalni.
Nalazi iz kolovoza su uredni.
U pravilu kod bolesnica operiranih od raka dojke kontrole se rade svakih 6 mjeseci, od laboratorijskih nalaza radi se KKS, transaminaze, AP i marker Ca 15-3. Jednom godišnje radi se mamografija obje dojke (kod Vas samo mamografija druge dojke), a jednom godišnje UZV obje dojke (odnosno torakalne stijenke ako je dojka odstranjena) te obje supraklavikularne jame i aksile. UZV i mamografija se rasporede tako da se za jednu kontrolu radi UZV a onda za sljedeću za 6 mjeseci mamografija. Također je kod svake kontrole nužno ispalpirati dojke. Preporučujem Vam i samopregled dojki 1x mjesečno. Ukoliko primijetite bilo kakve promjene na dojkama ili bilo kakve druge smetnje, nužno se odmah javiti onkologu.

angelina21

17.01.2019. 10:40

Dobar dan,
nastavno na moju gornju poruku i Vaš odgovor mogu dodati da sam Armotraz/Arimidex koristila 5 godina, zaključno sa 2016. godinom. Kontrolu obavljam svakih 6 mjeseci i svi nalazi do sada su uredni. Ono sto me zabrinjava je stalni rast markera. Marker CA 15-3 je prije operacije bio 17, a sada 29,6. Dakle na radi se o padu, pa rastu nego o kontinuiranom rastu tog markera od dana operacije do danas. Onkologica me šalje na ponovnu kontrolu markera za mjesec dana.Isti je slučaj i sa CEA(S) koji je sada 4,7. Napominjem da jednom godišnje radim mamografski pregled, pa ultrazvuk dojke, a u dva navrata u ovih 7 godina od operacajie sam bila na MR. Cijenila bi Vaše mišljenje i savjet. Hvala unaprijed, uz srdačni pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

22.01.2019. 12:00

Poštovana,
više od apsolutne vrijednosti markera bitna je njegova dinamika te eventualne druge smetnje koje imate. Vrijednost je i dalje unutar referentnih granica ali s obzirom da raste, Vaš liječnik traži da se ponovi u kraćem vremenskom razmaku kako bi se utvrdila dinamika.
Ovisno o sljedećoj vrijednosti markera te Vašem općem stanju i nalazima drugih laboratorijskih pretraga, liječnik će donijeti odluku što dalje.

angelina21

01.03.2019. 17:40

Poštovana,
nastavno na prijašnju poruku, a kako mi je marker ca15-3 u manje od mjesec dana porastao na 32, 6, moja onkologica me poslala na pretragu pet/ct čiji Vam nalaz dostavljam.


NALAZ PET/CT ("low dose" CT):

Učinjeno je snimanje od tjemena do proksimalnih dijelova natkoljenica.
U području glave i vrata bez patološkog nakupljanja FDG-a. Difuzno pojačano nakupljanje vidljivo u oba
režnja štitnjače odgovara tireoiditisu.
Nehomogeno pojačano nakupljanje vidljivo u oba ramena odgovara traumatsko degenerativnim
promjenama.
U medijastinumu i plućnom parenhimu bez patološkog nakupljanja FDG-a. Također se ni u aksilama kao i
u području dojki ne nalazi patološkog nakupljanja. Manje fokalno patološko nakupljanje (SUVmax=3.5)
vidi se u 5. lijevom rebru sprijeda.
Jetra nehomogeno prikazana, no bez fokalnog patološkog nakupljanja. Također se ni drugdje u
mekotkivnim strukturama abdomena i zdjelice ne nalazi patološkog nakupljanja FDG-a.
U skeletu se osim opisanog nakupljanja u 5. lijevom rebru vidi i intenzivnije nakupljanje u trnastom
nastavku L2 kralješka (SUVmax=5.3).
Drugdje u skeletu bez patološkog nakupljanja FDG-a.
Dijagnostički MSCT:
Pregled izveden u arterijskoj i venskoj postkontrastnoj fazi uz peroralnu primjenu Gastrografina.
MSCT učinjen kroz područje glave i vrata ne pokazuje fokalne lezije unutar moždanoga parenhima, kao
niti signifikantno uvećane limfne čvorove vrata. Štitnjača se primjereno prikazuje. Velike žlijezde
slinovnice bez patomorfoloških suspektnosti.
MSCT prsišta ne pokazuje signifikantno uvećane medijastinalne ili aksilarne limfne čvorove. Unutar
plućnoga parenhima apikalno obostrano vidi se po nekoliko subpleuralnih mikronodusa. U sredoprsju se
vidi da je retroaortalni džep ispunjen likvidokolekcijom 12x8x48 mm - ddg. kolikvirani limfni čvor?. Ne
vidi se hilarna adenopatija.Traheobronhalno stablo je prohodno. Pleuralni prostori su slobodni. Vidi se
stanje nakon lijevostrane mastektomije i disekcije lijeve aksile. U luku V rebra lijevo vidi se kraći
suspektni napuh u prednjoj aksilarnoj crti.
MSCT trbuha i zdjelice pokazuje uredno veliku jetru koja je glatkih kontura i homogene strukture
parenhima bez vidljivih fokalnih lezija. Žučni mjehur sadržava kamenac promjerom 13 mm. Intra i
ekstrahepatalni žučni vodovi nisu prošireni.
Gušterača uredne veličine i homogene strukture parenhima.
Slezena uredne veličine i homogene strukture parenhima.
Obje nadbubrežne žlijezde uredne veličine i oblika.
Bubrezi - obostrano se vide kortikalne ciste, lijevo promjerima do 17 mm desno do 11 mm. Nema
proširenja kanalnih sistema. Nema uvećanja paraaortalnih ili zdjeličnih limfnih čvorova.Mokraćni mjehur
je normoekstendiran i bez suspektnosti stijenke. Vidi se divertikuloza silaznoga i sigmoidnoga odsječka
debeloga crijeva.
Maternica i adneksa involutivni. Lijevi jajnik sadržava cistu promjerom 13 mm.
Preponski limfni čvorovi su mastno izmijenjeni.
Duž kostura se vide degenerativne promjene.
Zaključak:
Dva manja fokalna nakupljanja u skeletu (5. lijevo rebro i trnasti nastavak L2 kralješka) su
otvorene etiologije - suspektni sekundarizmi.
Drugdje bez znakova ostatne ili diseminirane maligne bolesti.
______________________________

Molim Vas da mi pojasnite nalaz.
Da li to znači da je moja bolest sa Stadij II prešla na Stadij IV?
Kakve su prognoze razvoja bolesti nakon ovakvih pojava?
Ja se osjećam dobro, nemam nikakvih smetnji.
Srdačno pozdravljam i unaprijed zahvaljujem.

angelina21

02.03.2019. 12:05

Poštovana,
molim Vas da mi pojasnite koje je dodatne pretrage potrebno napraviti da bi se mogla donijeti odluka o odgovarajućoj terapiji?
Znam da je tu bitno i moje opće stanje za koje mogu reći da se fizički dobro osjećam i nemam nekakvih smetnji.
Iskreno ne razumijem nalaz u dijelu gdje se spominje kralježnica pa me zanima da li je zahvaćen kanal kralježnice i leđna moždina?
Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam,

Katarina Antunac, dr. med.

11.03.2019. 10:45

Poštovana,
nalaz je zasad suspektan (ova manja nakupljanja u 5. rebru te trnastom nastavku L2), ne znači sasvim sigurno da je bolest prešla u stadij IV. Nije zahvaćen kanal kralježnice niti leđna moždina.
Daljnje pretrage te terapiju će odrediti Vaš onkolog. Ja bih možda tražila MR lumbalne kralježnice, ali konačna odluka je na Vašem liječniku.

angelina21

11.03.2019. 15:00

Poštovana,
zahvaljujem na Vašem odgovoru. Svakako ću napraviti pretragu koju mi predlažete. Pretpostavljam da bi se time moglo točnije utvrditi o kakvoj se nakupini radi, zar ne? No, ukoliko se ipak utvrdi da se radi o metastazi, molim Vas, pojasnite mi koje se sve moguće terapijske metode za liječenje primjenjuju danas u Hrvatskoj? Unaprijed zahvalna uz srdačni pozdrav,

Katarina Antunac, dr. med.

21.03.2019. 10:00

Poštovana,
kod hormonski pozitivne a Her2 negativne metastatske bolesti okosnicu terapije čini homonska terapija, najčešče u kombinaciji s nekim od lijekova iz skupine CDK inhibitora.

angelina21

13.01.2020. 23:00

Poštovana,
u nastavku dostavljam novi nalaz PET/CT s napomenom da po nalazu iz veljače prošle godine nisam koristila nikakvu terapiju. Naime, bila sam na nekoliko konzultacija i nitko mi sa sigurnošću nije mogao tvrditi da se radi o metastazama na kostima. Moja onkologica mi je dala Peramit tablete koje sam koristila vrlo kratko , niti mjesec dana jer su mi izazivale bolove u zglobovima, nesanicu, izrazite navale vrućine, itd. Napominjem, da 5togodišnjim korištenjem armotraza/arimidexa nisam imala problema s nuspojavama osim (prihvatljivih) navala vrućina.
Marker CA 15 3 od siječnja prošle godine varirao je od veličine 25 do max 32.
U istom razdoblju marker CEA kretao se u referentnim veličinama.
Dezintometrija 15.03. 2019. uredan nalaz.
Markeri danas, 13.01. 2020. su CA15 3 je 46, a CEA 4,0
Ja se inače osjećam dobro.


NALAZ PET/CT od 30.12. 2019

PET/CT ("low dose" CT):
Učinjeno je kontrolno snimanje cijelog tijela od tjemena do proksimalnih trećina natkoljenica uz usporedbu sa prethodnim PET/CT nalazom iz veljače 2019. U kontrolnom intervalu liječenje hormonskom terapijom.
U području glave i vrata ne izdvaja se patoloških fokusa. U parenhimu štitnjače i dalje vidljivo difuzno blaže pojačano nakupljanje FDG-a koje odgovara tireoiditisu. U plućnom parenhimu, hilusima i medijastinumu i dalje bez vidljivih patoloških fokusa. Stanje nakon mastektomije lijeve dojke uz rekonstrukciju te disekcije lijeve aksile. Lokoregionalno bez vidljivih patoloških fokusa.
Jetra homogeno prikazana, bez vidljivih patoloških fokusa. U ostalim parenhimnim organima abdomena i zdjelice kao i ranije bez vidljivog patološkog nakupljanja FDG-a. U prikazanim dijelovima skeleta, komparativno sa nalazom iz veljače 2019. vidi se okvirno stacionarno stanje - i dalje vidljivi areali fokalno naglašenijeg nakupljanja FDG-a u 5. rebru lijevo (SUVmax=2.2; ranije SUVmax=3.5), u Th6 (SUVmax=3.8) te u spinoznom procesusu L2 kralješka (SUVmax=5.6; ranije SUVmax=5.2). Novonastalih patoloških fokusa u skeletu se ne izdvaja.
Dijagnostički MSCT:
MSCT je učinjen u arterijskoj i porto-venskoj fazi, uz markaciju crijevnih vijuga peroralnom primjenom Gastrografina.
Pregled je učinjen kod bolesnice nakon mastektomije lijeve dojke i disekcije aksile (5/2011) zbog karcinoma dojke, hormonske terapije (2016), rekonstrukcije misičnim režnjem (2/2013). Komparacija je učinjena sa dijagnostičkim PET/CT-om iz 22.2.2019. nakon hormonske terapije (7/2019).
MSCT učinjen kroz područje glave i vrata ne pokazuje žarišnih lezija u moždanom parenhimu, mega cisterna magna. Nema uvećanih limfnih čvorova vrata. Štitna žlijezda je neuvećana, inhomogene strukture.
Kod MSCT toraksa ne nalazi se infiltrata u plućnom parenhimu, obostrano bazalno prate se lamelarne lezije koje odgovaraju pločastim atelektazama, sitan nodus promjera 2 mm u bazi gornjeg desnog režnja premali je za suficijentnu analizu, stacionaran u kontrolnom interbalu, vjerojatno fibronodus. Nema izljeva u pleuri, zvjezdasti hiperdneziteti apikalno obostrano odgovaraju ožiljnim promejnama pleure. U medijastinumu se ne nalazi uvećanih limfnih čvorova. Blago proširen luemna ascendentne aorte promjera 40 mm, kalcifikati koronarnih arterija. U aksilama nema značajno uvećanih limfnih čvorova, u desnoj se prati nekoliko malih i poneki veći reduciranog parenhima, masnog hilusa, morfološki imponiraju reaktivno, u lijevoj nepravilni hiperdenzitet koji odgovara postoperativnim promjenama. Desna dojka je neupadna, reduciranog žlijezdanog parenhima. Pekotralno lijevo stanje nakon rekonstrukcije mišićnim režnjem bez znakova lokalnog recidiva.
Kod MSCT abdomena jetra je primjerene veličine, pravilnih kontura, normodenzne strukture parenhima, bez žarišnih lezija. Intra i ekstrahepatalni žučni vodovi su bez znakova dilatacije. Žučni mjehur je primjerene debljine stijenke, u lumenu kolecistolit promjera 17 mm. Slezena je uobičajeno smještena, primjerene veličine, homogene strukture parenhima. Gušterača je primjerene veličine za dob, režnjaste strukture parenhima. Nadbubrežne žlijezde primjerene veličine i oblika. Bubrezi su primjerene veličine i debljine parenhima, bez znakova proširenja kanalnog sustava ili litijaze, hipotoničnih ekstrarenalno smještenih pijelona, obostrano nekoliko kortikalnih cista promjera do 16 mm. U retroperitoneumu do razine bifurkacije aorte i mezenteriju nema uvećanih limfnih čvorova.
Kod MSCT zdjelice mokraćni mjehur je dijelom ispunjen urinom, bez grubljih je patomorfoloških promjena. Divertikuloza lijevog hemikolona. Uterus i adneksa su primjerene veličine za dob, oštro ocrtanih kontura, u lijevom jajniku hipodenzna cista promjera 13 mm bez značajnije promjene u kontrolnom intervalu. Nema slobodne tekućine. Ne vidi se značajno uvećanih zdjeličnih niti ingvinalnih limfnih čvorova, obostrano se prati nekoliko malih i poneki veći reduciranog parenhima, masnog hilusa, morfološki imponiraju reaktivno.
Izrazito inhomogena strukture trupa Th 6 kralješka sada u desnoj plovini vidljiva zona razrjeđenja sa manjom sklerozacijom, nepravilne zone razrjeđenja sa novonastalim skelrozacijama u spinoznom nastavku i malim zglobnim nastavcima L2 kralješka. Edostoza u lateralnom segmentu 5. lijevog rebra uz inhomogenu strukturu kortikalisa i sada vidljivo malo zadebljanije priležeće pleure. Regresija u veličini zone razrjeđenja u desnoj polovini pubične simfize sada sklerotičnijih kontura promjera 11 mm (ranije 21 mm). Hiperostoza tabule interne. Degenerativne promjene kralježnice najizraženije su u segmentu C5-C6 uz dorzalnu osteofitozu i u srednjem torakalnom segmentu, te u segmentu L3-S1 uz vakum fenomen i hipertrofiju malih zglobova, u oba humeroskapularna zgloba.
Zaključak:
Kontrolnim PET/CT-om se prati se okvirno stacionaran metabolički nalaz koštanih promjena uz morfološki diskretne novonastale sklerozacije, te uz malu regresiju u veličini zone razređenja koje se prate u trupu Th 6 kralješka, u spinoznom nastavku i malim zglobnim nastavcima L2 kralješka i u desnoj polovini pubične simfize.

Poštovana, molim Vas da mi pojasnite ovaj nalaz PET/CT jer sam se u prijašnjem nalazu susrela s izrazom "suspektni sekundarizam", a u ovom priloženom su neki novi izrazi, meni, normalno, nerazumljivi, pa Vas moli da mi ga pojasnite.

Da li je očito iz nalaza da mi se bolest vratila s metastazama na kostima?
Koji je uobičajeni postupak liječenja u ovakvim slučajevima?
Da li je korištenjem lijekova (kojih?) moguće, ako ne izliječiti, ono zaustaviti na neko vrijeme razvoj metastaza u kostima?
Kakve su prognoze?
Unaprijed zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2020. 10:26

Poštovana,
nalaz na kostima je zapravo isti kao što je bio i na prethodnom PET CT-u, možda tek nešto bolji. S obzirom da praktički niste koristili terapiju, to je izvrstan nalaz.
Odluku o nastavku liječenja zbilja mora donijeti Vaš onkolog imajući u vidu ne samo nalaz PET CT-a već i klinički pregled, Vaše opće stanje, druge bolesti od koji eventualno bolujete te činjenicu da je nalaz isti kao prije 9 mjeseci a bez terapije. Uobičajenog postupka nema, nužan je individualni pristup liječenju.
Lijekova ima i mogu zaustaviti bolest. Prognoza ovog tipa bolesti je načelno dobra.

angelina21

01.10.2020. 10:50

Poštovana,
nastavno na moje prethodno javljanje, dana 02.04. 2020. obavila sama MSCT toraksa i abdomena, pa je nalaza pokazao da se, citiram, " u prozoru za kosti vidi heterogena, litički izmijenjena koštana struktura trupa ThVI kralješka - progresija u kontrolnom intervalu. Ostali nalaz na kostima je bez promjene." Svi ostali nalazi bili su uredni, osim markera CA 15-3 koji je porastao na 60. Moje opće fizičko i zdravstveno stanje bilo je dobro, nisam imala nikakve bolove koji bi ukazivali na promjene na kostima,.
Potom se moja onkologinja odlučila za primjenu terapije: injekcija zomete svaka 3 mjeseca , fulvestrant jednom mjesečno i Ibrance 125 (3 tjedna + 1 tjedan pauza). Na terapiji sam od svibnja 2020.
Kontrolni MSCT nalaz od 07.08. je uredan, a za promjenu na ThVI od 02.04. se navodi, citiram, "Prikazani, ranije opisivane litičke lezije djeluju sklerotičnijih rubova u kontrolnom intervalu u smislu pozitivnog odgovora na terapiju. ZAKLJUČAK: u kontrolnom intervalu ne nalazi se dalje intratorakalne, intraaabdominalne i intraosealne propagacije osnovne bolesti."
Nakon toga nastavila sam s terapijom.
Marker CA 15-3 stabilizirao se na 40 - 43, dakle ne smanjuje se ni sada nakon 4mj terapije.
Moje opće zdravstveno stanje dobro što znači da se osjećam fizički dobro, da svakodnevno mogu obavljati kućanske poslove, radove u vrtu, s tim da izbjegavam svako veće naprezanje. Cijelo ljeto sam plivala, šetala sasvim normalno kao i prijašnjih godina. Velika promjena kod mene je što sam se napokon oslobodila stalnih bolova u leđima (zbog nepravilnog držanja, skolioze kičme) koje vučem još od djetinjstva. To su bili bolovi s kojima sam se nosila bez lijekova ali su uvijek bili prisutni. Sada su jednostavno nestali...
Moja pitanja su slijedeća:
1. Kakva su Vaša iskustva s pacijenticama koje su na ovoj terapiji?
2. Na stranim portalima pratim iskustva pacijentica s ovom terapijom i uočila sam da neki onkolozi, nakon stabilizacije bolesti, smanjuju Ibrance na 100 ili 75. Na moje pitanje onkologinji da li i nakon stabilizacije bolesti moram uzimati istu količinu tableta odgovorila mi je potvrdno i da se ne prakticira smanjenje doze.
Kakva su Vaša saznanja po tom pitanju?
3. I na kraju ono što me muči. Dakle, ja se fizički osjećam dobro ali mi se čini da moj nalaz krvi ukazuje na neutropeniju odnosno pad leukocita i neutrofilnih granulocita
Npr. nalaz od 14.09 (nakon 2 tjedna uzimanja Ibrance) je slijedeći:
Leukociti 2,9 L
Neutrofilni granulociti 45,2
Limfociti 46,7
Neutrofilni granulociti (ABN) 1,29 L
Monociti 0,11 L
Nalaz od 29.09. (nakon pauze od tjedan dana kad ne pijem Ibrance) je slijedeći:
Leukociti 3,5
Neutrofilni granulociti 37,6 L
Limfociti 46,4
Neutrofilni granulociti (ABN) 1,3 L
Monociti 0,5
Moja onkologinja kaže da je nalaz dobar i da nastavim s terapijom.
Inače sam promijenila prehranu (riba, povrće, voće, meso vrlo rijetko, itd), uvela onu s više mesnih proteina, dodala (domaću) bijelu slaninu, crnu čokoladu, pijem sok od aronije, kokice, čaj od kamilicu... sve mi je to sugerirano u smislu podizanja leukocita.
Ne znam koliko je točno to što sam pročitala da bi ABN kao odnos leukocita i % neutrofi.granulocita trebao biti 1000 kao donja normalna granica, odnosno da je vrijednost tog odnosa ispod 500 vrlo opasna zbog mogućih infekcija.
Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

Poštovana, ovom prilikom Vam se zahvaljujem na svim Vašim odgovorima koji su mi bili na izvjestan način vodič ali i olakšanje na putu moje bolesti. U nadi da ćete i dalje imati razumijevanja za moja gore navedena pitanja kao i da ćete mi oprostiti eventualne greške u razmišljanjima i "istraživanjima" jer sam ipak laik (ali i glavni akter) u cijeloj priči, srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro.




Katarina Antunac, dr. med.

06.10.2020. 10:05

Poštovana,
jako mi je drago da terapija djeluje i da ju dobro podnosite.
Bolesnice uglavnom dobro podnose navedeno liječenje i dosta je učinkovito tako da su iskustva uglavnom dobra.
Promjena doze je individualna a ovisi o podnošljivosti terapije te Vam savjetujem da slušate svog onkologa po tom pitanju.
Neutropenija je uobičajena nuspojava ovog lijeka a ono što je dobro jest da nije klinički značajna, dakle vrijednosti neutrofila jesu niže ali to kod ovog lijeka nije povezano s većom učestalošću infekcija. Kao što kaže Vaša onkologinja: nalaz je dobar i nastavite s terapijom.
Terapija drži bolest pod kontrolom a to je najvažnije.