Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV i partneri i liječenje


Autor Poruka

ustrahu

14.03.2010. 17:45

tijekom 3 pregleda stanje se pogoršavalo.

prvo se ustanovilo da nema abnormalnih stanica te da je miješanja flora prisutna, a reaktivne promjene na stanicama da su izazvane upalom.
zatim se je drugi nalaz bio pogoršan. javile su se abnormalne stanice (ASC-US), uz miješanu floru i bacillus vaginalis te pod upitnikom promjene povezane s HPV-om.
nakon 6 mjeseci nalaz je bio užasan - isti mikroorganizmi, ali abnormalne skvamozne stanice Dysplasia media CIN II SIL visokog stupnja plus promjene povezane sa HPV-om.
nalaz je jasan ko dan : HPV visokog rizika je pozitivan i onda mi nije jasno zašto su mi preporučili da dođem tek za 4 mjeseca napraviti citološku kontrolu na 3 stakla umjesto da su me odmah poslali na operacijski zahvat??? jedino što radim jest da se kljukam tabletama radi ojačavanja imuniteta i stavljam vaginalete.

isto tako mi nije jasno na koji način se virus mogao prenijeti kad tijekom tog perioda kad su se promjene tek počele dešavati nisam imala spolne odnose, a one koje sam imala prije bili su zaštićeni i sa zdravom osobom koja je išla na pregled???
je li moguće preko tuša ili nečega jer mi je i mama imala nedavno?

a sad pred kraj kad sam nedavno saznala kako su stvari užasne, doktor mi je rekao da spolne odnose mogu imati s kondomom (mi ga nismo koristili prije, a ni kasnije- koliko ga on uopće štiti?).
kolike su šanse da je on zaražen sad kad je meni toliko visoki stupanj zaraze uzevši u obzir da tkivo koje je zaraženo nije na ulazu nego na grliću skroz duboko, ali mi jesmo puno puta ponavljali bez zaštite???
pomaže li činjenica da stavljam te vaginalete?

može li on biti svejedno nezaražen?

i koliko je vremena potrebno da se njemu nešto počne dešavati i koje se to promjene događaju, a da ih on može primjetiti??
i gdje bi on trebao otići na pregled da vidi je li zaražen ili ne?


molim Vas, imajte razumijevanja i odgovorite mi što prije jer sam stvarno s razlogom u panici i željela bih što prije stvari dovesti u red!

Marija Hršak, dr. med.

29.03.2010. 21:00

Poštovana, pretpostavljam da ste radili HPV tipizaciju kad ste rekli da je HPV visokog rizika pozitivan. Preporučujem da napravite i briseve vrata maternice na aerobne bakterije, Mycoplasmae i Chlamydiu, te ukoliko postoji upala, da se liječite i Vi i Vaš partner. Kod nalaza CIN II preporučujem da učinite i kolposkopiju, te ukoliko nalaz kolposkopije upućuje na to, potrebno je učiniti i biopsiju. Daljnji postupci će ovisiti o nalazu slijedećih PAPA testova. HPV visokog rizika kod muškaraca u pravilu ne uzrokuje promjene, no kao što Vam je i savjetovano, koristite kondom kod spolnih odnosa, mada kondomi nisu 100% - tna zaštita od HPV infekcije. Vaš partner može učiniti bris uretre na HPV.