Postovani!
Vec sam vam se ranije javljala vezano na sumnju vaginalne ciste (napipane kvrzice u vagini). Te sam pokusala sljedit vas savjet al nazalost moj ginekolog nije imao razumjevanja za kontrolni pregled koji sam trazila kako ste mi vi savjetovali. Te sam bila primorana ici u drugoga ginekologa u kojega sam dozivjela nova neugodna iznenadenja. Po njegovom misljenju ta kvrzica jasno ogranicena al je tvrda i upitno mobilna i misljenja je da lijecnik koji je ranije radijo punktaciju te ciste je trebao sadrzaj poslat na citolosku obradu. Te mi je nasao po njegovom misljenju vodenu cistu na lijevom jajniku koja mjeri 4 cm. Koja navodno na proslom pregledu nije postojala. Te je rekao da tu vaginalnu cistu pratim ukoliko se bude mjenjala da ce se morati nesto poduzeti, i kontrola ciste na lijevom jajniku za 2-3mj. Te je u cudu jer sam skoro pune tri godine bez prekida na kontracepciji prvo Qlayr tableteI a zadnju godinu ipo Evra flasteri. I nije mi dao nikakvu terapiju. To sve skupa me sokiralo. Te sam trazila misljenje i treceg ginekologa kod kojeg ponovno sok drugog misljenja. On je potvrdijo vodenu cistu na lijevom jajniku koja tad mjeri 43×36mm. Te je takoder u cudu radi kontracepcije al misli da mi Evra bas i neodgovara da je on vise za tablete. Meni je mjesecnica inaces jako oskudna sto je nirmalno. A za vaginalnu cistu tu kvrzicu je misljenja da je to vezano za cistu jajnika da dok vaginalnu cistu pomjera da ide negdje gore valjda ka jajniku koliko sam shvatila te misli da bi to trebalo nestati skupa sa cistom jajnika. I sumnja na zariste endometrijoze na desnom jajniku na kojem sam vec operirala endometrioticnu cistu za koji predhodni ljecnici to nisu posumnjali vec to gledaju kao folikul. Te trazi nalaz CA125. I daje mi terapiju za cistu jajnika primolut-Nor 2×1-10 dana u nadi da ce puknuti. Citiram vam sva tri nalaza:
22.01.2018. Uz Evru krvarenje oskudno,ZM 17.01.2018 oskudni hematizirani iscjedak.
Pacijentica je napipala "kvrzicu" u vagini.
GIN-vanjsko spolovilo uredno, palpaciski i u spekulu u donjoj trecini vagine lijevo manja cista vagine vel.oko 8-9mm,mobilna,-punktira se tvorba i dobije nesto seroznog iscjetka.
UZVTVSCD-uterus u AVf-u uredne vel, mijometrij uredan, endometriskimodjek3-4mm, oba jajnika uredne velicine i morfologije desno folikul 17mm, ljevo fol 27×16mm,CD ne detektiram patolosku vaskularizaciju. Ne nalazim slobodnu tekucinu u Doglasu. Savjetujem kontrolu uzv dojke, nastavit evru, kontrola na jesen - redovita godisnja.
06.02.2018. ZM17.1.2018.Uzima HK gotovo 3 godine-trenutno uzima Evra flastere. Prije 2-3 tjedna punktirana cista distalnog djela rodnice koja je tada mjerila 8-9 mm. Dobijen serozni sadrzaj.
GN: U spekulima uredan nalaz. Palpaciski na granici srednje i distalne trecine rodnice lateralno lijevo tvorba tvrde kontistencije vel. zrna graska nejasne pimicnosti u odnosu na bazu.
TVS: Uterus i desni jajnik b.o. L. jajnik-cisticna struktura tekuceg sadrzaja s odjecima "poput koprene" mjeri 4cm?
UZV kontrola za 2-3 mjeseca u 1. fazi ciklusa.
09.02.2018. TVUZV: Medioponiran uterus duzine 6.47 cm sa tankom sluznicom debljine 4.5 mm, jednakomjerno ehogenom. Desna adneksa dim.30.5 × 35.5mm sa manjim zaristem endometrijoze dim.14mm bez patoloskih protoka i sa nesto oskudnijom ovarijalnom rezervom, ljeva adneksa dim.43.4 × 40'.2mm sa jasno ogranicenom cysticnom tumefakcijom anehogenom dim.43 × 36mm bez patoloskih protoka. U Cavum Douglasi nema slibodne tecnosti.
ZAKLJUCAK:Potrebno uradiri CA125.
Dg:Cystis ovari lat sin, Endometroid ovari lat dex.
Th:Primolut-Nor 2×1-10 dana.
Sva tri ljecnika su imala pred sobom sve moje nalaze od predhodnih ljecnika.Terapiju nisam jos krenula koristit cekam 16 dan ciklusa da krenem da nebi remetila krvarenje radi Evra.
Takoder CA125 jos nisam napravila jer sam danas dobila mjesecnicu pa kroz citanje neki postova zakljucila sam da je bolje da cekam prestanak mjesecnice radi moguceg povisenja nalaza u toku mjesecnice. Sad neznam vase misljenje glede toga?
Oprostite mi na predugackom postu. Al neznam sta sad ciniti tri lijecnika tri ne bas iste dijagnoze i misljenja sta napraviti kom vjerovati sta dalje ciniti? Uzasno sam zbunjena i zabrinuta neznam sta dalje. Te molim vas za savjet i misljenje. Jer cu nacisto poludjet od svega toga. Molim vas pomozite sta mi je ciniti? Hvala. Lp