Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


anemija


Autor Poruka

Zora

14.04.2002. 22:59

HGB 114, HCT 0.35, MCH 26.4, CHCM 319, RDW 15.1, ŽELJEZO 5, UTBC 61
Iz nalaza hematoloških pretraga prepisala sam ABN rezultate. Pretrage sam obavila jer se nakon poroda loše osjećam i kosa mi jako ispada. Mogu li tikovi na licu koje nisam imala prije poroda biti posljedica anemije? Planirala sam povratak na posao (radim kao nastavnik) nakon navršenih šest mjeseci djeteta. Da li mi s obzirom na nalaz pretrage preporučate duži boravak kod kuće.

Dr Ivo Radman

29.08.2002. 15:02

Kod Vas se radi o anemije uslijed nedostatka željeza što je česta situacija nakon poroda. Žene inače gube željezo tijekom menstruacija pa su mnoge trajno anemične. U trudnoći je potreba za željezom povećana jer je željezo neophodno za razvoj ploda. Manjk se poveća tijekom poroda i nakon njega gubitks krvi. Deficit željeza se meže lako nadoknaditi
uzimanjem preparata željeza npr. Retafer, Ferrum Lek. Potrebno je uzimati 2 tbl ujutro natašte kroz 2 mjeseca i nakon toga kontrolirati krvnu sliku o čemu će ovisiti potreba za daljnjom terapijhom.