Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Aplastična anemija


Autor Poruka

marija

10.09.2001. 11:06

Ljubazno Vas molim da mi odgovorite, u slučaju 19-ka, koji ima aplastičnu anemiju, jedno vrijeme se lječio, ali je odlučio NE lječiti se, jer ne želi, trombociti su mu 3, krvana slika je grzna, po potrebi ode po dozu krvi, kada mu je nažalost već jako loše, koliko dugo može tako funkcionirati, do čega dolazi ukoliko se ne želi lječiti.

Unaprijed zahvaljujem.

Hrvoje Minigo, dr. med.

30.09.2001. 18:38

Aplastična anemija je bolest matične krvotvorne stanice. Radi se o slabosti ili manjku tih stanica, a posljedica je pojava anemije, trombocitopenije i leukopenije ( slabokrvnost, smanjeni broj trombocita i leukocita). Ona može biti nasljedna ili stečena. Stečene aplastične anemije mogu nastati zbog štetnog djelovanja ionizantnog zračenja, kemijskih spojeva ( benzen, organska otapala), otrova, lijekova, virusa ( virus hepatitisa), imunološkog zbivanja, a često im je uzrok nepoznat. Teška aplastična anenija teška je bolest i bez potportne terapije krvnim pripravcima i antimikrobnim lijekovima može biti fatalna. Danas se teška aplastična anemija, od koje vjerojatno boluje spomenuta osoba, može vrlo uspješno liječiti. Mlađe osobe liječe se presađivanjem koštane srži, ako imaju srodnog podudarnog davatelja ( braća, sestre). Uspjeh ovim načinom liječenja veći je od 60%. U koliko se bolesnik ne može liječiti presađivajen koštane srži, primjenjuju se takozvani imunosupresivni lijekovi ( koji suzbijaju imunološku rekaciju, sprečavaju stvaranje protutijela), a to je antilimfocitni globulin, ciklosporin i kortikosteroidi. Uspjeh ove terapije je i do 50%. Transfuzije krvnih pripravaka i to eritrocita i trombocita primjenjuje se samo , ako je to nužno potrebno. Infekcije, kojima su podložni ovi bolesnici, često su vrlo teške i moraju se liječiti antibioticima, koje će najčešće trebati primjeniti direktno u krv ( intravenski), pa će biti potrebno bolničko liječenje.
Svakako trebate Vašeg 19-godišnjaka nagovoriti da se mora liječiti, jer u suprotnom se izlaže vrlo velikom riziku od krvarenja i teških infekcija, a mora znati da česte transfuzije krvi također mogu biti štetne.