Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


POLYCTHAEMIA RUBRA VERA


Autor Poruka

SONJA

21.12.2001. 21:12

Imam 49 godina. 1996.godine rutinskom pretragom krvne slike dijagnosticirana mi je POLYCITHAEMIA RUBRA VERA. Da bi se potvrdila navedena dijagnoza, obavljeno je niz drugih pretraga. Sve vrijednosti su jako jako povećane (eritrociti,trombociti,leukociti,hematokrit...).
Od 1999.godine sam na terapiji citostatikom LITALIR. Povremeno sam na venepunkcijama (oko 400 ml krvi). Krvna slika se mijenja, ovisno o jačini terapije. Trenutno uzimam jedan dan 2 kapsule, drugi dan 3 i tako redom.
Htjela bih nešto više znati o navedenoj bolesti, načinu liječenja i o LITALIR kapsulama.Koliko dugo smijem uzimati navedeni citostatik?

Sa štovanjem!

Prof. dr. sc. Damir Nemet, dr. med.

15.01.2002. 23:31

U ovom obliku nemoguće Vam je pružiti detaljniju informaciju o Vašoj bolesti, vidljivo je da se već duže vrijeme liječite, očito kod hematologa, pa je logično da porazgovarate o tome sa svojim liječnikom koji Vam u razgovoru može reći sve o vašoj bolesti. Ukratko, policitemija rubra vera je kronična bolest crvenih krvnih stanica, eritrocita, koje se nekontrolirano umnožavaju. Bez liječenja broj eritrocita se nenormalno povećava, pojačava gustoću krvi što može dovesti do komplikacija od kojih su najčešće tromboze i krvarenja. Uz liječenje koje se kod vas provodi broj eritrocita se može normalizirati pa je rizik ovih komplikacija minimalan. Bolest je neizlječiva, ali je kroničnog, polaganog tijeka i uz pravilno liječenje i redovite kontrole unatoč bolesti možete voditi normalan život. U jednog dijela bolesnika u kasnijoj fazi može doći do iscrpljenja funkcije koštane srži, tj. krvnih stanica. Liječenje koje se kod vas provodi je standardan i uobičajen pristup. Litalir (hidroksiureja) je najčešće primjenjivani citostatik za ovu bolest. Uz redovite kontrole najčešće nema značajnijih nuspojava i možete ga uzimati dokle god je to potrebno. Obzirom da djeluje i na druge krvne stanice potrebne su češće i redovite kontrole kako bi se uočili eventualni nepoželjni učinci. Njegovo djelovanje je brzo ali i kratkotrajno pa je potrebna kontinuirana primjena.