Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


modri nokti


Autor Poruka

tonka

01.03.2002. 23:47

u posljednjih nekoliko mjeseci primjecujem neobicnu pojavu , naime iz cista mira i odjednom poplave mi nokti i to ne svi vec obicno palac na desnoj ruci i kaziprst i mali prst na lijevoj ruci ,sve je praceno osjecajem mucnine i blage pomutnje i oduzetosti s drhtavicom i osjecajem zime , nedavno sam radila krvnu pretragu , manje vise sve je u granici normale osim sto je Fe poviseno na 33 a UIBC je iznad gornje granice, na 39 . Inace prati me vec duze osjecaj umora i nekakve nemoci koji ne mogu razjasniti . Molim vas da mi odgovorite na sto ukazuje poviseno zeljezo u krvi i kakve bi sve trebalo uciniti pretrage da se otkrije uzrok neobicnih napadaja slabosti. Od kronicnih bolesti imam dijagnosticiran Hashimoto thireoidits (hormoni manje vise budu u gran.norm. ali antitijela dosezu vrijednosti i preko 1200 jedinica-a norm. je do 60U/ml, imam stalno prisutan osjecaj hladnoce)koji je na kontroli jednom godisnje ali bez terapije . Imam 40 godina zivota . Zahvaljujem na odgovoru !

Dr. Hrvoje Minigo

06.03.2002. 17:43

Teško je povezati Vaše pšoteškoće s nekom od bolesti krvotvoprnog sustava. Međutim, trebalo bi učiniti pretrage u cilju otkrivanja neke od mogućih autoimunih bolesti. Što se tiče povišene vrijednsti želejeza u serumu trebalo bi svakako učiniti krvnu sliku, te ostale biokemijske pretrage, kao što su jetreni enzimi, gamaGT, bilirubin, glukoza u krvi,a svavako Vam savjetujem da ponovite pretragu željeza u serumu i UIBC. Ako ponovljeni nalazi budu ukazivali na povišenu vrijednost serumskog želejza, tada treba istražiti uzrok. Uzroci povišene vrijednosti žerljeza su različiti od nasljednog poremećaja, koji se naziva hemokromatoza do niza drugih bolesti i stanja, kao što su hemolitičke anemije, hioplazija koštane srži, primjena preparata želejza putem injekcija, transfuzije krvi....