Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cesto mokrenje!


Autor Poruka

Nela

13.09.2002. 00:36

Postovani;
ima vec tri mjeseca kako jako cesto i obilno idem u WC. Posto zivim u Danskoj, do specijaliste za bubrezne bolesti je vrlo tesko doci, tako da sam bila osudjena samo da me pogleda ljekar opste prakse. Uzela mi je krv na analizu (pomenula je neki parametar koji ukazuje na funkciju bubrega) i nalaz je uredan. Zatim su mi uzeli urin (ne trebam mozda ni pominjati koliko su povrsne njihove analize, jer ih rade stapicima-indikatorima, tacnije ne salju urin na laboratorijsku analizu) i prvi put su mi pronasli krv. Opet su mi uzeli urin, tacnije nakon 3-4 dana, i onda su 'utvrdili' da krvi ipak nema u urinu, da bi poslije toga moja doktorica 'pretpostavila' da krv potice od bijelog pranja.
Niti su pronasli neku bakteriju. Na tome se zavrsilo ispitivanje.
Medjutim, ja, kao sto sam pomenula, vec par mjeseci imam nevjerovatan pritisak na besiku (tj. osjecaj da me nesto zulja) i obilno i cesto mokrim, sto je vrlo atipicno za mene (prije ovog problema jedva da sam jednom dnevno isla u WC).
Primjetim takodje da mi ujutro nateknu prsti na rukama (medjutim, posto vec duze vremena imam i kostobolju u rukama, pripisujem to tome).
Moje pitanje za Vas bi glasilo: da li trebam da se uznemirujem zbog ovoga sto me muci i da li da se zaustavim na ovom ispitivanju. U suprotnom, o cemu bi se moglo u mome slucaju raditi i sta biste mi preporucili!?

Hvala unaprijed!

prof. dr. Petar Kes

14.09.2002. 23:23

Poštovana,
najvjerojatnije imate infekciju donjih mokraćnih puteva (uretrocistitis).
Obično je uzročnik bakterija. Dijagnoza se, osim na temelju simptoma (od kojih neke navodite) postavlja izoliranjem uzročnika iz mokraće (urinokultura i pregled sedimenta mokraće), analizom krvne slike (KKS) i korisno je napraviti pregled bubrega ultrazvukom. Liječenje je ciljano prema osjetljivosti uzročnika.
S poštovanjem,
Prof.dr.sc.Petar Kes