Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hronična upala bubrega, zbog čega dolazi do oticanja pojedinih dijelova tijela


Autor Poruka

Halid

06.06.2002. 10:56

Zdravo, majka mi ima tu hroničnu upalu bubrega koju su pokazali nalazi. Ona već šest mjeseci ima problema sa tim. A to je primijetila nakon što su joj počeli oticati noge i imala je visok krvni tlak. I danas pije tablete: pronison, ranitidin i lasix za izmokravanje, međutim ona sve više dobija na težini, lice joj izgleda sve veće kao i stomak koji je veoma nadunut. Pa volio bih da znam da li će se moći oporaviti, i da li će moći izbjeći dijalizu. Inače ona ima 53 godine. Unaprijed hvala, ovakve stranice su izvanredne!

prof. dr. Petar Kes

15.06.2002. 23:47

Upit: kronična upala bubrega
Poštovani, na temelju oskudnih podataka mogu predpostaviti da se kod Vaše gospođe majke radi o kroničnog glomerulonefritisu-to sam zaključio na temelju terapije u kojoj su Pronison (imunosupresivni lijek), Ranitidin (koji se obično doda radi zaštite želučane sluznice) i Lasix (diuretik). Predpostavljam da je dijagnoza kroničnog glomerulonefritisa postavljena uz pomoć biopsije bubrega. Odgovor na liječenje ovisi o podvrsti glomerulonefritisa, kao i o stadiju bubrežne bolesti odnosno o preostaloj funkciji bubrega u trenutku kada se počelo s liječenjem. Neke podvrste glomerulonefritisa moguće je izliječiti uz pomoć pomenutog imunosupresiva, dok se kod drugih mogu postići samo djelomični uspjesi ili neuspjeh. Neke podvrste glomerulonefritisa liječe se kombinacijom imunosupresiva i citostatika. Zbog visoke doze Pronisona bolesnici mogu poprimiti izgled koji ste uočili kod svoje majke, a može doći i do porasta krvnog tlaka (koji je međutim vrlo česta popratna pojava temeljne bolesti-glomerulonefritisa). Prema pravilo o liječenju s Pronisonom dozu lijeka se postupno smanjuje do najmanje korisne doze - doza održavanja - a uporedo s time izgled bolesnika se postupno vraća na ishodišni. Iz gore napisanog možete zaključiti da Vam ne mogu jednoznačno odgovoriti o šansama Vaše majke da izbjegne uremiju (ili kako ste Vi napisali, dijalizu) - bolest i njezino liječenje su vrlo složeni.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes