Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


parapjelične ciste na bubrezima


Autor Poruka

zdenko

07.01.2002. 22:13

Poštovani,
imam 36 godina i na UZV pregledu prije nešto više od dvije godine uočene su mi parapjelične ciste na oba bubrega. Tada sam imao problema s bubrežnim kamencima, kojih sam se riješio mokrenjem. Rast cista pratim redovito (šestomjesečno). Na zadnjem pregledu prije četiri mjeseca uočena je parapjelična cista na desnom bubregu (34 mm), te nekoliko manjih, promjera 10-12 mm, na lijevom bubregu. Sve su za sada bez reperkusija na proksimalni kanalni sustav. Njihov porast u odnosu na prethodni pregled bio je oko 5 mm (veća cista). Osim UZV, napravio sam BATB urina (b.o.), analizu krvi i urina (b.o.) - SE 4; L 7,9;Seg 0,61;Ly 0,30; kreatinin 108; urea 5,9; ac. uricum 302. Status: zadovoljava. Dg. st, mellior.
Napominjem da nemam nikakve tegobe niti bolove.
Molim Vas da kažete nešto više o parapjeličnim cistama, koliko su opasne, kao i nešto o mom navedenom problemu.

Hvala unaprijed.

Prof. dr. P. Kes

12.01.2002. 20:36

Poštovani,
Kalicealni divertikulum, cista kaliksa, perikalicealna cista ili pijelobubrežna cista je cistična šupljina obložena prijelaznim epiteol koja leži u parenhimu bubrega periferno od male čašice, a s kojom je povezana uskim kanalom. Češće je zahvaćen gornji pol bubrega. Rjeđe kalicealni divertikulum ima direktnu vezu s velikom čašicom ili s nakapnicom i smještaj u središnjem dijelu bubrega. Poremećaj može biti urođen ili stečen. Kod urođenog oblika nema normalne degeneracije nekih od ureteralnih grana (mokraćovodnog pupoljka) trećeg ili četvrtog reda, već one ostaju i tako se razviju i kalicealni divertikuli. U prilog embrionalne geneze govori slična učestalost ovoga poremećaja u djece i odraslih, pojava u novorođenčeta i često javljanje zajedno s urogenitalnim anomalijama u djece. Kod stečenog oblika riječ je o oštećenju tkiva ili opstrukciji kod stvaranja kamenaca, infekciji ili disfunkciji sfinktera (kružnog mišića) što okružuje malu čašicu. U asimptomatskim oblicima liječenje nije potrebno (što prema opisu odgovara vašem slučaju). Povremenim kontrolama (ultrazvuk) treba nadgledati tijek bolesti. Trajna bol, česte upale i kamenci indikacija su za kirurško liječenje (isjecanje proširenja ili odstranjenje dijela bubrega).
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes