Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


TRUDNOCA NAKON TRANSPLATACIJE BUBREGA


Autor Poruka

TANJA

02.01.2005. 18:06

Postovani,
u 27.godini mi je uradjena transplatacija bubrega. Donator je bila moja mama. Transplatacija je uradjena u Danskoj, gdje i danas zivim.
Nakon transplatacije mi je odredjena dozivitna upotreba lijekova;CellCept 500mg. i Sandimmun Neoral.
Imam kcerku od 7.godina i zelim da imam jos djece.
Napominjem da imam 31.godinu i da za sada nisam imala nikakve komplikacije nakon transplatacije(osim povecanja linfnih cvorova na vratu i grudima).
Moja pitanja su:
1. Koliko dugo moze da funkcionise transpl. bubreg ( zivim vec 3 god.bez problema)?!
2. Kolike su sanse da rodim jos jednu bebu bez komplikacija?
3. Kolilo navedene tablete mogu da stete plodu?

Unaprijed zahvaljujem!!!

prof. dr. sc. Petar Kes

11.01.2005. 20:14

Draga Tanja,

1. Funkcioniranje transplantiranog bubrega ovisi o redovitosti uzimanja imunosupresiva, kao i o osnovnoj bolsti koja je pogodila Vaše nativne bubrege ( jer se naime, neke bolesti vraćaju u transplantirani bureg uzrokujući njegovo propadanje) – Vi niste spomenuli Vašu osnovnu dijagnozu zbog koje ste završili na transplantaciji.
2. ne pišete koji je bio uzrok povećanja limfnih čvorova na vratu i grudima nakon transplantacije – to nije uobičajeno – da li se radilo o nekoj infekciji ili čemu drugome?
3. Uz redovite kontrole nefrologa i porodničara slijedeća trudnoća može proći bez komplikacija iako su mogući edemi, povišenje tlaka, prolazna proteinurija, te tranzitormo povišenje kreatinina i ureje kao znak imunološke aktivnosti organizma na presadak. Trebate znati da je svaka trudnoća i hemodinamski rizik – to je hemodinamski napad ne cijeli organizam – srce, vaskulaturu, kosti, zglobove te poglavito bubrege koji su prisiljeni raditi pod većim opterećenjem.no inače.
4. Imunosupresivi koje Vi dobivate su među najmanje štetnima za plod iako nisu potpuno bez opasnosti. Morate ih uzimati i tijekom trudnoće! Tome trebate zbrojiti visoke doze koje ste dobivali odmah po transplantaciji, kao i količinu kortikosteroida koje ste također, vjerujemo primali, ali ih ne spominjete sada, tu je i pitanje vremena provedenog na hemodijalizi koja je također minus za slijedeću trudnoću, pitanje je i osteoporoze nakon transplantacije, kao i kumulativnog rtg zračenja kojega ste do danas primili, a sve to pogađa jajne stanice koje nosite od rođenja u jajnicima.
No, zato su danas na raspolaganju kordocenteza u 9 tj. trudnoće i amniocenteza u 14 – 16 tj. kao i double i triple test kojima se iz krvi može odrediti relativni rizik za određene anomalije fetusa.

Odluka o trudnoći nakon što prikupite sve relevantne informacije za i protiv, informirate se o svim rizicima i mogućnostima u konačnici može i mora biti samo Vaša.
Ukoliko ikako možemo pomoći slobodno nam se obratite.

Najsrdačniji pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo – Šimić, pedijatar

ljuljeta

25.02.2005. 17:55

Postivani:
pre 9 godina mi je uradena transplatacija bubrega koristim sandenmun od 100 miligrama zelim da imam bebu preko epruvete posto nemogu na normalan nacin znam da postoje rizici nemogu da se odlucim jer se bojim za bebu i mene.recitemi molim vas vas savet i dali ste imali ovakav slucaj kao moj i dali to moze da uspe kako ja mislim ja i moj muz smo zbog ovoga mnogo tuzni molim vas pomozitemi vasim savetom UNAPRED HVALA LJULJETA