Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


EEG nalaz


Autor Poruka

danib

20.09.2006. 15:30

Nakon trzajne ozljede vrata, te ucestalih glavobolja bila sam na EEG-u. Nalaz mi je u granicama normale, jedino sto piše "tijekom IFS i HV analogne promjene".
Budući da kod neurologa idem tek kad obavim još nekoliko pretraga, jako me zanima što to konkretno znači?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

25.09.2006. 21:30

Poštovana,
prema navedenom, nalaz vašeg elektroencefalograma (EEG) je uredan. Navedene promjene spadaju u uredno funkcioniranje moždane aktivnosti, a povezane su s reakcijama mozga na stimulaciju svjetlom i duboko disanje.

04.10.2006. 09:15

Poštovani,

Imam kćer od 12 godina, inače zdravo, živahno i vrlo inteligentno dijete, zbog glavobolja je poslana na EEG. Neurolog je preporučio CT, fundus, visus i laboratorijske pretrage, no nije dao nikakvo objašnjenje EEG ni neurološkog statusa. Odvela sam kćer pedijatru zbog kašlja, no rekao je samo neka se odmara, da nalaz EEG nije dobar, i da bi što prije trebalo napraviti CT. Kako na CT i ostale pretrage moramo čekati, zabrinuta sam i molim Vas za bar približno tumačenje nalaza.
EEG: iritativne promjene obostrano i više lijevo, diskretno žarište jače na metode provokacije
U neurološkom statusu pojačani vlastiti refleksi lijevo uz poz. Babinyki lijevo, meningsy negativan, u hodu diskretno cirkumducira lijevu nogu, ostalo b.o. Indicirana je hospitalizacija zbog obrade.

Kakve su to iritativne promjene, što znači to žarište (odnosno čega bi to moglo biti žarište)...što znači da cirkumducira lijevu nogu? da li ta preporuka pedijatra o odmaranju i ne odlasku u školu (a da nije prepisana nikakva terapija zbog kašlja) ima direktne veze s gore navedenim nalazima?

Puno hvala i pozdrav.

firp2001

23.12.2007. 03:50

EVO PAR pitanja imam za vas ako bi imali malo vremena za odgovoriti, posto u doktora mogu otici tek u prvi mjesec a dobila sam danas nalaze pa me zanima jesu li u redu ili nesto ne stima....

dijagnoza mi je : sinkopa kolaps R55
srednjevoltažna cerebralna aktivnost je alfa ritma 10-12 c/s
blokiranje djelomicno izrazeno
asimetrija nema
na HV vidi se na jednom mjestu kraće izbijanje visevoltaznih zasiljenih alfa valova 5-6 c/s
nalaz je manje paroksizmalno dizritmicki promjenjen na HV

ako bi mi mogli prevest ovaj nalaz ...stvarno bi mi pomogli da se ne grizem do 1 mjeseca...
HVALA

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 19:15

Poštovani,
Navedene promjene moždane aktivnosti povezane su s reakcijama mozga na stimulaciju tijekom hiperventilacije (HV) tj. dubokog disanja. One ne ukazuju na epileptogenu aktivnost mozga već blagu dizritmičku moždanu aktivnost, koja vas ne treba zabrinjavati. Obzirom na usporenu srčanu frekvenciju tj. bradikardiju uputno bi bilo učiniti internistički pregled te isključiti kardiogeni uzrok sinkope.

Ifka19

13.05.2013. 13:35

Molim Vas za pomoc,
bi li mi mogli malo pojasnit moj eeg nalaz koji glasi ovako:
osnovna cerebralna aktivnost je alfa 8-10 Hz,srednje voltaže. Interponira se beta aktivnost 12-18 Hz,nize voltaze,te brojne theta aktivnosti u razini,difuzno,s prevalencijom promjena TP dwsno.
Blokira djelomice. Paroksizama ne registrira.
Pri fotostimulaciji analogne promjene.
Nalaz je lakse difuzno dizritmicki promjenjen, s prevalencijom promjena tempoparijetalno desno.
Hvala Vam unaprijed!

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.06.2013. 19:35

Da bih Vam odgovorila na to pitanje morali bi napisati kakve su promjene opisane u EEG-u izvan podražaja fotostimulaciijom (FS) i hiperventilacijom (HV). Ako je međutim zaključak da je nalaz uredan ne trebate brinuti