Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u očima, glavobolja, trnci u rukama


Autor Poruka

luna24

11.04.2013. 23:30

Poštovani,

Imam 26 godina. Već par mjeseci osjećam povremeno bol u očima i uz bol dolazi pucanje kapilara. Traje dan dva i prođe... Prije mjesec i pol iza jednog od takvih "napadaja" počele su vrtoglavice s težinom u području čela i kao da mi se sve duplalo micalo pred očima ...čudno... doslovno nisam mogla sama hodati.
Krvna slika odlična,
hormoni štitnjače: odlični.
EEG: Nalaz je u granicama normale uz nešto više sporijih valova lijevo, moguće da su artefakti.
Radi tih vrtoglavica odlazim na hitnu gdje su mi napravili ct mozga koji je uredan.
Nakon dva tjedna prolazi vrtoglavica ali nastupa glavobolja i to u stražnjem dijelu glave, tupa bol uz povremenu sijevanje boli te povremeno trnjenje lijevog dlana i prstiju (najčešće po noći). Dr. opće prakse kaže od kralježnice i daje mi Brufen 600 mg i to stvarno ublažava bol u stražnjem dijelu glave, ali bol u očima ne komentira. Bol u očima je ponekad sijevajuća a ponekad pri micanju oka lijevo i desno, ali stalno je prisutna nelagoda u očima (kao iza očiju da dolazi).
MR I MRA mozga: uredan
Neurološki status: uredan
Oftalmolog: VOU=1,0 cc -0,25/90 (do sada nisam imala nikakvu dioptriju)
Bulbomotorika slobodna, bezbolna u svim pravcima pogleda, nema dvoslike. Reakcije zjenica uredne na svjetlost, RAPD neg.
BM oc utq: uredan nalaz
TOU din N
FOU (midrijaza): PNO jasnih granica, u razini retine, makula uredna. Na desnom oku periferno inferonazalno retihoshiza.
Octopus G: uredan

E sad ono što nije uredno: VEP: stimulirali smo svako oko cijelim vidnim poljem i okomitim polpoljima strukturiranim svjetlosnim podražajem - šah pločom. Odgovore smo detektirali nad primarnom vidnom regijom. Stimulacijom se dobije obostrano atipični W oblik P vala, niskih amplituda, latencija od 100 DO 136 MS, ili je to niska amplituda vala N 135.
Nalaz bi govorio ili za moguće smetnje provođenja oba vidna puta ili se tu radi o neuronalnoj leziji po tipu afekcije vlakana perifernog dijela vidnog polja obostrano.

Poslije ovog nalaza sam napravila VP Goldman: uredan.

Oftalmolog kaže ponoviti VEP...

Naravno da sam se odmah naručila za ponovni Vep ali kako se to čekaaaa....u panici sam od ovog nalaza a smetnje u očima mi ne prestaju (bol i povremeni osjećaj magljenja, imam potrebu škiljiti da bih se koncentrirala na to što gledam...) i tupa bol u stražnjem dijelu glave.

Mora li ovaj Vep ukazivati na nešto strašno i da li bi oftalmolog pregledom utvrdio da se radi o nečem hitnom ili da s tim nalazom odmah idem neurologu?
Isključuje li uredan MR mozga neke hitne i strašne stvari na očnim živcima?
I da li je moguće imati takve probleme s očima od kralježnice...jer već 7 godina sjedim po 12 sati dnevno i radim za računalom?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.06.2013. 19:50

Bol u očima ne nastupa od kralježnice!.
Bol u očima uz maglenje vida može ukazivati na optički neuritis ali to je isključeno.U MR-u mozga nisu nađeni hiperintenziteti opričkih živaca. Neurološki je nalaz uredan a nalaz RPD (relativni pupilarni defekt) ne pokazuje da ste preboljli demijelinizacijsku upalu vidnog živca
Da se nešto događa s Vašim vidnim živcima oftalmolog bi to morao uočiti.
Potrebno je učiniti briseve konjuktiva - ali to će Vam vjerojatno preporučiti oftalmolog ovisno o nalazu.
Dugi rad za kompjutorom i naprezanje očiju može uzrokovati Vaše tegobe.