Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


migrena?


Autor Poruka

OFF

19.07.2012. 04:25

Poštovana,

pokušati ću Vam opisati svoje glavobolje,te ako je moguće na temelju opisa dati odgovor dali je riječ o migreni,ja bih molila Vaš cijenjeni odgovor.

Neznam točno kad sam osjetila prvu takvu glavobolju.Sad se javljaju nekad jednom mjesečno,nekad jednom u par mjeseci(koliko sam mogla primjetiti za vrijeme menstrualnog ciklusa,psihički napornog dana)..a izgledaju ovako:jaka bol koju najviše osjećam u predjelu čela i sljepoočnica..Bol se s vremenom pojačava i bude toliko jaka da me hvata mučnina(nikad nisam povratila,al imam osjećaj da hoću).Za vrijeme trajanja boli pomaže mi ako se skroz umirim,to jest legnem i zatvorim oči..paše mi mir i tišina,te tama..tad čak osjećam da je i bol prestala,ali čim se ustanem i počnem se kretati bol se vraća.To sve skupa nikad ne traje manje od 1dana, s tim da za to vrijeme bol nije uvijek toliko jaka..Imam 28godina,pušač sam,alkohol ne konzumiram(odnosno vrlo,vrlo rijetko).
Ako mislite da se radi o migreni,što mi je sljedeće uraditi?Kako se doista ustanovi dali je riječ o migreni?

Molila bih Vaše mišljenje te se ispričavam ako sam neki bitan podatak izostavila.

Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.08.2012. 18:50

Vaši simptomi zaista mogu upućivati na migrensku glavobolju. Ta je vrsta glavobolje karakterizirana jakom pulzirajućom boli , mučninom, ponekad i povraćanjem a intenzivira se kretanjem. Kako je praćena i simptomima fono i fotofobije nerijetko bol ublažava mirovanje u zamračenom i tihom prostoru. Često bol trigerira psihofizički napor a nerijetko se javlja tijekom menstrualnog ciklusa , ponekad čak isključivo za vrijeme neposredno prije ili nakon menstruacije. Ako se migrena javlja više od dva puta mjesečno preporuča se preventivno liječenje za koje se koriste betablokatori (Propranolol) ili ako se oni nemogu davati zbog niskih vrijednosti krvnog tlaka kojeg dodatno snižavaju, daju se serotonerici, fluctin i dr. lijekovi. Ako se glavobolja ipak javi koriste se ali odmah na početku razvoja glavobolje triptani. Triptan je umjetni serotonin koji sprečava razvoj migrenske glavobolje. U nas se koriste Sumatriptan (imigran) Zomig (zolmitriptan) i Maxalt RPD (rizatriptan) i mogu se dobiti na recept prema preporuci specijaliste neurologa. Inače je važno istaknuti da svaka osoba s glavoboljom treba pažljiv neurološki pregled a ponekad i neuroradiološku obradu..