Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PROBLEMI SA SPAVANJEM


Autor Poruka

Zanna

01.01.2008. 15:40

Bez obzira na količinu fizičkog rada tijekom dana, san mi je vrlo lagan i dug. Također,često mi treba oko 12 sati sna da bih mogla pravilno funkcionirati. Ovakav san postoji bez obzira na količinu stresa ili načinu života. Često me probudi i najmanji šum, što je vrlo iritirajuće.
Ponekad me hvata umor i dekoncentracija na poslu. Ponekad odlazim na spavanje odmah nakon posla, tj. poslije rada od 9 sati dnevno, kako bih se mogla ustati, a ako se kojim slučajem desi da kasnije legnem, ujutro imam mučnine, lupanje srca i povraćanje (trudnoća ne dolazi u obzir). Navodno više spavanja dovodi do većeg umora, ali u mom slučaju osam sati spavanja ne znači ništa.
Zanima me što utječe na potrebu za većom količinom sna, koliko je to prirodno s obzirom na moje okolnosti. Prehrana mi je dobra, zdravlje također, fizički sam aktivna, nisam pod stresom, posao mi ne zahtjeva ekstreman fizički rad. Ipak, moram puno spavati, u protivnom sam razdražljiva pa čak i depresivna. Krvna slika mi je u redu, s obzirom da sam znala imati manjak željeza pa mi je to dodatno utjecalo na san.
Polako me počinje zabrinjavati jer sebe ne mogu prilagoditi svakodnevnom rasporedu.
Koliko je to prirodno i da li se radi o nekom poremećaju ili nečem drugom? Kome se mogu obratiti? Imam 24 godine.
Unaprijed hvala.

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 02:15

Poštovana,
obzirom da ste naveli kako vam je san dug i lagan te da vas budi i najmanji šum, očito je da kvalitetu sna nadoknađujete dužinom spavanja. Moguće je da se radi o individualnoj varijabilnosti koja je svojstvena svakom pojedincu ali pri tome ne treba zanemariti i učinak svakodnevnih obaveza koje vas i nesvjesno mogu opterećivati te utjecati na kvalitetu sna. Pokušajte s nekom od tehnika relaksacije koje uključuju vizualizaciju ili metode opuštanja uz laganu muziku i pokušajte zaspati uvijek u isto vrijeme. Prije spavanja nemojte konzumirati napitke poput kave i izbjegavajte veće količine hrane jer to utječe na ubrzanje tjelesnog metabolizma. Uz tehnike opuštanja koje uključuju i yogu, sigurna sam da ćete uspjeti prebroditi probleme sa spavanjem.