Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Protruzija diska


Autor Poruka

renatavuk

09.12.2007. 17:20

Cijenjeni,
na MR vratne kralježnice dijagnosticirano je protudiranje diska na nivima C3-C4, C4-C5, C5-C6. Što to točno znači i kako se liječi?
Inače imam osjećaje trnjena u lijevoj lopatici i osjećaj hladnoće lijevog ramena, a i lošu cirkulaciju što uzrokuje hladnoću pristiju ruku i nogu. Hvala!

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

19.01.2008. 02:15

Poštovana,
protruzija diska najčešće nastaje kao posljedica degenerativnih promjena kralježnice i označava pomak intervertebralnog diska koji se nalazi između trupova kralježaka te može uzrokovati kompresiju izlazišta spinalnih korijenova živaca i stvarati bolne sindrome. Svakako se javite nadležnom liječniku kako bi Vas uputio na neurološki pregled i pregled fizijatra. Uputno je da se učini i EMNG gornjih ekstremiteta kako bi se točno utvrdilo mjesto i vrsta oštećenja cervikalnih živaca.

renatavuk

24.01.2008. 22:55

Poštovana doktorice,
najsrdačnije se zahvaljujem na odgovoru. EMG sam uradila i nalaz je slijedieći:
Učinjeni nalaz elektromioneurografije gornjih ekstremiteta pokaže znake lakše redukcije motoneuronja ispitanih mišića šaka obostrano, izraženije lijevo. Ne registira se spontane aktivnosti. Elektroneugrfski status n. ulnaris lijevo pokaće uredan nalaz. Nalazom se verificira lakša kronična rqdikularna lezija korijena C8 Th 1 obostrano, izraženije lijevo. Znaci lakše redukcije motoneurona verificiraju se u području miotoma C6 desno.

Jesu li ova oštećenja uzrokovana protruzijom diska?

Prije 7 godina sam imala kompresiju n.ulnarisa i učinjen je operativni zahvat. Unaprijed se zahvaljlujem,

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

26.01.2008. 13:30

Poštovana,
kronična radikularna lezija C8-Th1 koje je ustanovljena EMNG-om gornjih ekstremiteta može biti uzrokovana degenerativnim promjenama koje su opisane na MR kralježnice, tj protruziji diska . Obzirom da je opisano oštećenje kroničnog tipa, savjetujem vam da se javite fizijatru (s učinjenim nalazima) kako bi mogli započeti s fizikalnom terapijom. Srdačan pozdrav