Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


SCI pitanje


Autor Poruka

DK

30.08.2001. 20:43

Ovo je više za neurokirurge, ali možda će i neurolozi znati.
Naime, zanima me ukratko opis HRVATSKE (standardzirane ?) medicinske procedure kada na odjel hitnog trakta dolazi pacijent za kojeg se ispostavlja da je zadobio frakturu xy leđnog kralješka s povredom kralježničke moždine (računajući pritom da je hitni trakt u sklopu bolničke ustanove koja može obaviti sve, od CT-a do laminektomije, ima banku kostiju ...), s posebnim naglaskom na ono "s povredom kralježničke moždine". Da li procedura uključuje i odredjene lijekove kojima je funkcija sprečavanje nateknuća KM (npr. methylprednisolone u USA), tj. nastajanja sekundarnog oštećenja u njoj koja najčešće bivaju pogubnija od inicijalnih. Hvala unaprijed!

Dr. Marija Bošnjak-Pašić

09.10.2001. 17:19

U slučaju sumnje na frakturu leđnog kralješka prvenstveno je bolesnika potrebno uputiti na pregled neurologu i neurokirurgu, koji će uzeti detaljan klinički neurološki status, potom u suradnji sa radiolozima učini hitnu radiološku obradu (RTG kralješnice, mijelografiju, CT ili MRI određenog dijela kralješnice) i poduzeti liječenje. Liječenje uključuje i medikamentozno i operativno tertiranje ovisdno o potrebi ili pak imobilizaciju ukoliko se ne radi o oštećenju leđne moždine. Sve dakako dolazi u obzir ukoliko ozljeda nije stara i ukoliko nije neurološko oštećenje definitivno.