Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor na mozgu & benigna pozicijska vrtoglavica?


Autor Poruka

El Nino

02.10.2006. 21:15

Molio bih vas da mi odgovorite na pitanje koji su simptomi tumora na mozgu, koje su vrste i može li se u potpunosti izliječiti?
Koji su simptomi benigne pozicijske vrtoglavice i kako se ona liječi? Imam dijagnozu R42, pa me zanima jer ona predstavlja navedenu vrtoglavicu?
Imam 23 godine.

Unaprijed zahvaljujem!

El Nino

05.10.2006. 13:45

Također, u EEG nalazu mi piše: nalaz je lakše dizritmički promijenjen lijevo frontotemporobazalno

Da li se radi o nečem ozbiljnijem i može li taj nalaz ukazivati na tumor mozga?

Prof. dr. sc. Vida Demarin, dr. med

09.10.2006. 13:00

Poštovani,

U vašem slučaju bi bili dobro učiniti dodatnu neurološku i neuro-radiološku obradu te otorinolaringološki pregled kako bi se točnije utvrdili razlozi vrtoglavice. Benigni pozicijski vertigo javlja se pri pokretima galve a napadaje mogu izazvati različiti položaji glave. Dijagnoza bolesti se potrvđuje pojavom nistagmusa pri pozicioniranju glave, koji se mora javiti uz vrtoglavicu kako bismo mogli govoriti o benignom pozicijskom vertigu. Nadalje, tumori mozga mogu maligni i benigni a razlikuju se po histološkom tipu i pristupu u liječenju i prognozi bolesti. Neki tumori se izlječivi a u nekih tumora je prognoza izrazito loša ili letalna. Najčešći simptomi su nespecifični a mogu uključivati promjene u ponašanju, glavobolju, gubitak tjelesne težine i ostale nespecifične simptome. Za postavljanje dijagnoze potrebno je učiniti neuro-radiološku obradu koja bi uključila CT ili MR mozga.

StjepanCR7

02.07.2013. 12:55

Ovakoc imam 18 godina i več duže vremena (oko 9 mj) imam bolove u desnoj strani glavi i vrata ali to je samo u desnoj. Ti bolovi nisu pretjerano jaki ali su učestali skoro svaki dan. Do sada sam napravio doppler vratnih žila i nalaz je uredu te me sad doktor poslo na CT galve pa me malo strah čta če bit dali to po simtomima može biti tumor?

girl94

19.09.2013. 14:50

Moja priča je duža,ali pokušaću je skratiti.Već nekih 4,5 mjeseci sam pod izrazitim stresom.Otad sam se počela osjećati čudno.Nisam išla lječniku jer nisam znala objasniti svoje stanje,ali to me zabrinjava.Objasniću o čemu se radi.Imam poteškoća s učenjem.Ali nije problem u koncentraciji.Ne mogu više učiti kao prije,razmišljati o onome što učim već više mehanički učim.Kao da mi pritisak prožima glavu i blokira ikakvo pamćenje.Ponekad mi se javlja kao neka magla.Ali ono što me najviše plaši je što se psihički osjećam drukčije.Ne mogu objasniti.Jednostavno,kao da to nisam ja.I tako svaki dan.Pročitala sam članak da to mogu biti simptomi tumora na mozgu pa me je sad strah.Možete li mi reći koji su simptomi,zbog čega on nastaje i da li mislite,prema mom opisu,da se radi o tome?Ili ako ne,o čemu bi se moglo raditi?Vjerujem da je stres tu igrao veliku ulogu pošto nisu to baš bile uobičajne stresne situacije već ipak malo ozbiljnije.
Hvala unaprijed.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

29.10.2013. 13:15

Benigna pozicijska vrtoglavica - znači dobročudna vrtoglavica ima svoje kliničke karakteristike a dokazuje se tzv Dix Hallpikeovim testom ili Baranyevim testom ovisno o kojem se labirintarnom kanalu radi. Radi se naime o dobroćudnom poremećaju u kojem tzv debris kojeg nazivamo otokonija padne u tekučinu (endolimfu) u labirintarni kanalić(dornji , stražnji ili lateralni) i prema zahvaćenom kanaliću prezentira se različito u testovima. Liječi se Eplejevim manevrom ako se radi o stražnjem kanalu , a log roll vježbama ako je zahvaćen lateralni kanal. Radi se o bezazlenom poremećaju koji neurolog navedenim postupcima može brzo odstraniti. R 42 je šifra za omaglicu ili vrtoglavicu.
Pozicijska vrtoglavica nije simptom tumora mozga.
Naravno da ima i drugih vrsta položajnih vrtoglavica , koje se često krivo interpretiraju jer se radi o omaglicama, nesvjesticama ili osjećaju ljuljanja i sl. Velika je razlika između omaglice i vrtoglavice i zato je važno uzeti dobru anamnezu i pažljivo pregledati osobu s navedenim simptomima.