Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nestanak plakova kod MS, i povratak istih


Autor Poruka

Sofija04

30.05.2013. 23:35

Poštovana doktorice,

Naime, prije 5-6 godina sam ležala na klinici gdje mi je snimak MRI pokazao plakove na mozgu, tadašnji nalaz likvora radjen u KBC Rebro bio uredan. Nakon dvije godine, ponovljen nalaz magneta pokaze jos 2 plaka, dakle sveukupno četiri. Ponovna hospitalizacija pokaze opet uredan likvor, pozitivan nalaz evociranih potencijala ali na magnetu glave i vratne kičme ovaj put ne nađe se ništa, te se nalaz kao takav u cjelosti smatrao uredan. Stanje ostalo nepromijenjeno sa opisanim simptomima: quadriparesis spastica cum hemiparesis lateris dextri.

Interesuje me da li je uistinu moguće da su plakovi sa mozga nestali i kako Vi gledate na ove nalaze?
Ukoliko sam nešto izostavila ili bila nejasna molim Vas da mi napišete kako bih ispravila grešku i omogućila Vam uvid u moje stanje.

Hvala lijepo.

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, dr. med.

07.06.2013. 19:35

Plakovi u mozgu nastaju u različitih bolesnih stanja. U mlade osobe sa motoričkom slabošću na sva četiri ekstremiteta kako se zaključuje iz opisne dijagnoze one su najčešće upalne prirode. Niste napisali što je s vratnom i prsnom kralježnicom , jer najčešće zahvaćenost demijelinizacijskim oštećenjima tih područja uzrokuje motoričku slabost.
Kako su Vam objasnili koja je dijagnozu. Vaše stanje je ozbiljno i nesmijete dugo čekati i ponavljati MR-ove i lumbalne punkcije. Da li ste se oporavili na liječenje u bolnici???

Sofija04

18.06.2013. 14:20

Zadnji put sam ležala u 12. mjesecu u bolnici. Tada je nalaz, tačniuje MRI i vratne kičme i mozga bio uredan. Otpustili su me sa prethodno navedenom dijagnozom u nedostatku izdvajanja patološkog substrata na mozgu uz daljnju preporuku javljanja i kontrolnih pregleda. Naime, MRI vratne kičme rašen prethodnih godina nije pokazao nikakve promjene i bio je uredan. Na Klinici, moje ljekare buni povlačenje plakova s obzirom da su 3-4 godine bili i širili se. Mene interesuje, poštovana doktorice, šta Vi mislite o ovom slučaju i da li smatrate da su ipak plakovi ostavili neke slabostim, odbnosno prouzrokkovali određene poteškoće iako ih trenutno nema.
Naime, pitali ste me kako su mi ljekari objasnili dijagnozu? Pa, kazali su mi da se moje stanje mora stalno pratiti i da se moram konstanstno javljati, da se plajkovi nekad povuku ali da to ne znači da se ljedeći puta neće pojaviti.
Uglavnom, pretpostavljam da razumijete moje stanje i da mi je izuzetno teško suočavati se sa ovim problem. Ja imam 25 godina, a prvi simptomi su započeli sa nekih 18 godinam dok su mi sljedeće godine, kada sam imala 19. pronašli plakove na mozgu. I da, 2010. godine sam primala kortikosteroidnu terapiju Synacthen depo. Sljedeće, 2011. mi je bila ponovno ponuđena kortikosteroidna terapija koju sam odbila s obzirom da sam jedva podnijela i prvu. Obje terapije su mi preporučene s obzirom na magnet glave i plakove ali i cjelokupne kliničke slike. 2011. godine nalaz MRI mozga: Opisane 2 sitne zone izmijenjenog signala desno paraventrikularno straga mogu biti postraumatske ili vaskularne naravi. S obzirom da se radi o mlađem pacijentu potrebno dolazi u obzir i druga etiologija a prije svega demijelinizirajuća bolest. Međutim za tvrdnju da se rai o takvom obliku obolljenja potrebno je da nalaz korespondira sa kliničkom slikom.
Moram još napomenuti da mi je posljednji nalaz evociranih potencijala izgledao ovako: Današnji nalaz VEP ukazuuje na nespecifični poremećaj provodljivosti vidnih puteva desno. Nalaz oftamologa: Fundus o.c. uticuli p.f.o. jasnih granuca u nivou retine. Krvni sudovi lagano sužbi. Ostali nalaz uredan.
NALAZ MRI,MRA mozga i vratne kičme sa kobtrastom (2012.g.): MRI mozga u granicama normale. MRI vratnog dijela ki8čme pokazuje izravnatu fiziološku lordozu iste.
Doktorice, još jednom Vas molim za mišljenje.

Moje stanje je i dalje isto. Imam jaku slabost u desnoj nozi i trnjenje u desnoj ruci. Glavobolje su svakodnevne. I uglavnom koristim prepisane lijekove za migrene ili ibuprofen.