Neurologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 723 | Broj poruka: 1634

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VB sliv i kvržice u predjelu vrata


Autor Poruka

Lili

06.09.2001. 02:13

Molim Vas da mi objasnite nalaz VB sliva, koji je učinjen dva puta.

Prvi nalaz: "Jasna asimetrija tijekom analize VB sliva - više vrijednosti desno, dok je analiza TCD u granici normale. Preporuča se kontrola VB sliva za par mjeseci."

Drugi nalaz: "Jasna asimetrija tijekom analize VB sliva - više vrijednosti desno (moguć spazam desne vertbralne arterije), analiza intrakranijalnih ogranaka karotidnih arterija je uredna."

Imam 27 godina, na pretragu me uputio neurolog, zbog glavobolja i vrtoglavica, te povremene utrnulosti vrata i dijela glave.

Trebam li izvršiti dodatne preglede?

Još jedno, po vratu se mogu opipati kvržice (veće i manje), za koje mi moj osobni liječnik opće prakse uporno tvrdi kako nisu ništa ozbiljno, iako su prisutne već više godina. Unatoč tome ja sam zabrinuta i molim Vas za savjet.

Unaprijed puno hvala!

Dr. MArija Bošnjak-Pašić

09.10.2001. 17:22

U Vašem slučaju radi se o nešto lošijoj cirkulaciji u stražnjoj desnoj arteriji tj. žili koja opskrbljuje mozak krvlju. Zbog navedenoga imate i izražene tegobe (vrtoglavice, glavobolje). Savjetovala bih Vam još da učinite RTG vratne kralješnice kako bi se vidjelo da li se radi o promjenama na koštanom dijelu vratne kralješnice koji komprimiraju krvnu žilu i otežavaju cirkulaciju ili je promjena možda prirođena (što znači da se moguće radi o prirođeno užoj toj krvnoj žili). Danas postoje ultrazvučni aparati koji uz funkcionalni status krvne žile (brzinu cirkulacije u njoj) mogu prikazati i njen lumen tj. promjer, pa bih Vam savjetovala da Vas Vaš liječnik uputi i na CDFI VB sliva.