Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


dohrana dojenčadi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Davor

28.06.2001. 12:56

Lijep pozdrav!
Molim da mi kažete u kojoj dobi bi bilo optimalno početi s prelaskom na prehranu voćem i povrćem, s obzirom na to da je naše dijete samo na umjetnoj prehrani, i ako možete reći kojim namirnicama se počinje?
Da li je prerano s 2,5 mjeseci davati sokove?Da li bebe smiju piti sok od sirove mrkve, ili je bolje davati sok u kojem se mrkva kuhala?
Unaprijed hvala!

Prof dr sc Ana Votava-Raić

29.08.2001. 20:18

Pod dohranom dojenčeta smatramo svu odgovarajuću hranu za tu dob, a koja nije mlijeko. Dohranom se “pokrivaju” povećane prehrambene potrebe, a za koje, mlijeko kao jedina hrana više nije dovoljno. Svakako je važno istaknuti da je i u dobi kada je dohrana potrebna, majčino mlijeko najbolji izbor mliječnog obroka (još uvijek nema idealne zamjene za prirodnu prehranu !).
Dohranu treba uvesti između 4. i 6. dojenačkog mjeseca; prije 4. mj. nije potrebna i nema prednosti, a poslije prvog polugodišta samo mlijeko (bez obzira o kojem mlijeku se radi) nije dovoljan prehrambeni izvor, kako kvalitativni, tako i kvantitativni.
Redoslijed uvođenja pojedinih namirnica nije presudan i ponajviše ovisi o običajima odgovarajuće obiteljske i šire sredine. Važno je, međutim, naglasiti da se pojedine nove vrsti hrane moraju uvoditi pojedinačno i postepeno u razmacima od više dana kako bi se eventualne nepoželjne nuzpojave mogle povezati točno uz određenu namirnicu. Kao primjer navodim uobičajene prve namirnice u dohrani i redoslijed njihova uvođenja: voćni sokovi i voćne kašice (prednost ima necitrusno voće, posebno u djece iz obitelji s alergijskim bolestima), juha, povrće, žitne kaše (korisno je početi s kukuruzom i rižom; žitarice s glutenom uvode se tek poslije 6.mj., pa i kasnije), mljeveno meso s povrćem, riba. Meso se u pravilu daje nakon 6.mj. života – ono mora biti kvalitetno, nemasno, najbolje bijelo pileće ili pureće i teleće meso i bijela riba. U istom vremenskom periodu daje se i žumanjak, najprije u tvrdo kuhanom obliku; cijelo jaje (s bjelanjkom) daje se poslije navršene prve godine života.
U djece iz obitelji u kojima su alergijske bolesti česta pojava dohrana treba biti opreznija u vremenu uvođenja novih namirnica (kasnije od prije spomenutog !) i u njihovu izboru.
Industrija dječje hrane zadovoljava zdravstvene kriterije djeteta i može se preporučiti.
Srdačan pozdrav !

Jasenka

25.09.2001. 18:12

Poštovani,
Nasa beba,stara 6 mjeseci,je dobila temperaturu koja je,mjerena rektalno,iznosila 39 stupnjeva Celzijevih.Nakon 3 dana,uz davanje antipiretika,temperatura se povukla,ali se pojavio osip po tijelu.Nas pedijatar tvrdi da je rijec o temperaturnoj groznici.Molimo Vase misljenje.
Napominjemo da je beba na majcinom mlijeku.
Zahvaljujem,
Jasenka

prof dr sc Ana Votava-Raić

26.09.2001. 20:27

Cijenjena gospođo, bolest koju ste opisali u Vašeg 6-mjesečnog dojenčeta po svoj je prilici Egzantema subitum (roseola infantum) koju naš narod vrlo dobro naziva trodnevnom vrućicom. Uzročnik bolesti je virus i to herpes virus 6 koji se dijeli u dva tipa: A i B (najveći broj infekcija u djece uzrokovan je virusom tipa B). Prirodni izvor infekcije je čovjek. Bolest se javlja u dojenčadi i djece do 3. godine života, a počinje s visokom temperaturom koja traje tri dana (trodnevna vrućica !) i zatim naglo pada na normalne ili tek nešto povišene vrijednosti uz pojavu osipa koji obično brzo nestaje (subitum !). Osim ove “klasične” bolesti postoje i manje tipični, ali ujedno i rijetki oblici. Za dijagnozu je u pravilu dovoljna klinička slika (ev. uz promjene u krvnoj slici), pa se utvrđuje naknadno, nakon pada temperature, a uz izbijanje osipa. Liječenje je simptomatsko; posebnu pažnju treba posvetiti mjerama snižavanja visoke temperature jer djetetu prijete grčevi. Vaše je dojenče, po svemu sudeći, prebolilo ovu bolest u tipičnom obliku, o čemu Vas je vrlo dobro informirao Vaš pedijatar. U trenutku mog odgovora, vjerujem da je dijete zdravo. Nastavite ga i dalje hraniti prirodnim putem uz uvođenje nadohrane, o čemu ćete naći nešto podataka na mjestu nešto iznad vašeg pitanja.