Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptokok i reumatska groznica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama N

29.01.2002. 12:17

Ja mama, kao malena djevojčica preboljela sam reumatsku groznicu. Tad sam imala 5 godina. Kroz 12 godina liječena sam Ospenom i Aspirinom. Pri samom dijagnosticiranju moje bolesti, detektiran je i šum na srcu. On je danas vrlo malen. Ja posljedica nemam.
Međutim, danas i ja imam djecu i prolazim s njima dosta teško razdoblje.
Unazad godinu dana neprekidno su bolesni. Nedavno je mojoj djevojčici (4 godine) brisom grla ustanovljen strptokok. Ne znam točno koji. Pije terapiju Cedax i to 8 dana.
Unazad godinu dana vrlo često kašlje, curi joj nosić i zna imati blago povišenu temperaturu.
Sinčić (1,5 g) vrlo često kašlje i curi mu nos. Treća mandula je jako izražena. Prije tjedan dana imao je perforaciju uha, i popio je kuru Sumameda.

Mene brine sljedeće. Da li je moguće da sam ja nosilac streptokoka? I kakve pretrage savjetujete da učinim?
Koje pretrage da učinim za djecu? Ja sam mislila bris nosa i grla, no da li je potrebno raditi antibiogram, te da li je potrebno učiniti AST za oboje djece.
U kući nas ima 6 velikih, i dvoje malih. I pas. I uskoro jedna beba.
Kako ja smatram da je strptokok vrlo opasan, a prestravljena sam da bi mi djeca mogla oboljeti od reumatske groznice, molim vas da mi odgovorite koje pretrage s njima treba proći.

Unaprijed zahvaljujem,
jako zabrinuta mama N

Dr. Darko Richter

30.01.2002. 16:10

Djeci možete napraviti briseve ždrijela i nazofarinksa. Tamo se, između drugih bakterija, mogu naći Streptococcus pyogenes i Streptococcus pneumoniae. Ovaj potonji nema veze s reumatskom vrućicom, ali onaj prvi ima (poznat i kao beta-hemolitički streptokok grupe A). Tada treba provesti terapiju penicilinom kroz 10 dana, i, ako i dalje perzistira u kontrolnom brisu, razmisliti o tonzilektomiji. Inače, možete dati učiniti i AST - titar protutijela na streptokoka grupe A, koji samo ukazuje da je dijete bilo u kontaktu i reagiralo na klicu. Ako je titar jako visok, radilo se o svježoj infekciji. Iste pretrage možete dati učiniti i na sebi. Ako manje dijete ima treću mandulu, tada se ona u dogovoru s otorinolaringologom može kirurški odstraniti, bez obzira na nalaz brisa, jer samom veličinom ometa normalno disanje na nos.