Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6623 | Broj poruka: 26372

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


tuta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Daria

28.01.2002. 12:58

Poštovani,

Imam curicu od 2,5 godine koja još obavlja nuždu u pelenu. Molim vas vaš savjet kako je naviknuti da piški i kaki u tutu.

S poštovanjem,

Daria

Dr. Darko Richter

29.01.2002. 01:28

Najvažnije je ne izgubiti živce. Mogu vas umiriti time da je skoro nepoznato da je netko, inače zdrav, odrastao, a da nije naučio kontrolirati stolicu. S mokrenjem može biti malo drugačije: ako nikada ne kontrolira mokrenje govorimo o primarnoj enurezi, a ako je jednom naučio, pa prestao, o sekundarnoj enurezi. U prvom je slučaju najčešće riječ o nekoj bolesti mokraćnih organa ili središnjeg živčanog sustava (iz kojega se luči jedan hormon za koncentriranje mokraće),a u drugom slučaju može, osim ovoga, biti po srijedi i psihogeni faktor (npr. rođenje drugog djeteta i strah da će se izgubiti pažnja roditelja). Dijete obično prvo nauči kontrolirati stolicu danju, pa stolicu noću, pa mokrenje danju, pa mokrenje noću. No, ne mora sve ići galtko, ali ne treba gubiti živce. Dok god je jasno da dijete ne shvaća čemu u stvari služi sjedenje na tuti (misli da tamo dobiva bonbone ili da mu se tamo čitaju priče) ne treba posebno intervenirali. No ako se radi o "ucjenjivanju" ili o stavu "može mi biti jer skaču oko mene" trebalo bi primijeniti i određene sankcije koje morate sami odabrati poznavajući svoje dijete i svoj odnos s njime. Dijete tada počinje shvaćati potrebu da nuždu obavi čisto i da tako neku neugodnu nužnost izbjegne vlastitim angažmanom (za koji je zrelo). Najvažnije je da ne gubite živce i ne kažnjavate djecu zbog toga, već i pozitvnu i negativnu stimulaciju izvedete kao neku nužnost u čemu, naravno, dijete ne smije doživiti nikakvu stvarnu štetu. No, naravno, svatko mora te stvari individualno. Ljudi danas misle da struka na sve mora dati odgovore, a riječ je o najprirodnijim etapama u razvoju, o kojima, ponavljam, najčešće nema razloga paničariti.