Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


anestezija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana

27.10.2003. 14:23

Postovani,
molim Vas da mi odgovorite koje vrste anestetika se koriste u stomalologiji i da li su moguce "reakcije" na njih.
Naime nedavno sam "popravljala" zub i tom prilikom mi je moj stomatolog dao anesteziju na koju sam ja osjecala opcu slabost, lupanje srca i oblio me znoj.
Moram napomenuti da sam dobivala vec anesteziju, ali davno i nemam strah od stomatologa.
Inace sam sklona alergijama na lijekove.
Hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

02.11.2003. 12:48

U stomatologiji se danas koriste anestetici amidne skupine na koje su alergije vrlo rijetke. U sastavu anestitika je i vazokonstriktor koji pridonosi dužem djelovanju anestetika i smanjenju krvarenja na mjestu primjene. Postoje anestetici bez vazokonstriktora koji se primjenju kod pacijenata s kardiovaskularnim bolestima.
Simptomi koji ste opisali odgovaraju reakciji na vazokonstriktor i to najčešće u slučaju injiciranja u krvnu žilu. Injicirajući lokalni anestetik stomatolog treba provjeriti nalazi li se s vrhom igle u krvnoj žili. No ponekad u tijeku same primjene igla se može pomaknuti ili je područje u koje se daje anestetik dobro prokrvljeno. Na taj način veća količina anestetika s vazokonstriktorom dođe u krvotok i do srca koji regagira pojačanim radom. Mišići za razliku od srca se opuštaju i zato ste osjetili slabost u mišićima.
Iako su alergijske reakcije na današnje anestetike su vrlo rijetke postoji mogućnost alergijske reakcije na konzervans koji je dodan upravo anesteticima koji sadrže vazokonstriktor (metabisulfiti).
Toksične reakcije na anestetik su moguće kada se primjenjene veće doze anestetika (nekoliko ampula) ili ako je zdravstveno stanje pacijenta jako loše.