Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bol na pritisak


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

31.01.2011. 01:45

Postovani,
Prije osam godina plombirana gornja sedmica, gde je karies bio sasvim blizu pulpe. Nakon toga imala sam bolove oko tjedan dana, nakon cega se smirila i zub bio bez problema, do pre neko vrijeme, kad sam pocela osjecati bol na pritisak, u samo jedne tacke, tacnije sa spoljasne strane koja je "zaljepljena" za sestice. U medjuvrijemenu vadjena mi je amalgamska ispuna sestice, zub bez problema (barem ja sam tako mislila). Radi taj bol na pritisak ispun sedmice vadjen prije tjedan dana, stomatologinja kaze da nema novi karijes, ali kad ga je otvorila vidjela da sestica pozadi kariozna i pocela je cistiti. Onda mi je rekla da nece ici dublje, zatvorila zub. Ja nisam nista bolje, opet imam bolove na pritisak, sada cini mi se i vise no prije. Sto bi mogao biti problem i kako da otkrijem koji zub ustvari boli, jer ja cjelo vrijeme mislim da je sedmica, a stomatologinja kaze da misli da je sestica
Unaprijed hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.02.2011. 13:50

Poštovana,

Ako je karijes na sedmici bio jako blizu pulpe, postoji ozbiljna vjerjoatnost da je došlo do nekroze pulpe(koja nakon infekcije korjenskih kanala daje simptom boli na pritisak).
Potrebno je provjeriti dali je zub vitalan, te ako nije provesti endodontski zahvat.

13.02.2011. 21:00

Ako zub nije vitalan, bice proveden endodontski zahvat, a ako je vitalan?

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.02.2011. 10:40

Ako je zub vitalan, onda je moguće da boli na pritisak iz više razloga:
- kontakt ispuna sa vitalnom pulpom
-mikroskopski pomak ispuna na području prema pulpi zbog postajnja rubne pukotine
-prvisoki ispun

Ja mislim da Vas najvjerovatnije boli šestica, ako ima veliki karijes koji nije očišćen do kraja.

ketty3

04.01.2021. 13:05

Poštovani, Imam 26 god, prije 4 mjeseca mijenjala sam stare amalgamske plombe te sada imam sve kompozitne, nakon kompletnih promjena, zahvata, čišćenja kamenca stavila sam fiksni aparatić. Problem je sljedeći, već nekih mjesec dana boli me lijeva donja sedmica, bol je isključivo na pritisak te dodir stisak jezika. Ne znam u čemu je problem s obzirom da je plomba promijenjena, zub izvana izgleda dobro. Bol je počela nakon stavljanja fiksnog aparatića međutim problem je što se javi traje par dana prestane, ne znam je li riječ o nekoj promjeni u unutrašnjosti zuba ili je riječ o boli zbog pomaka zuba uzrokovana fiksnim aparatićem, brine me jer je drugačija odnosno točno locirana u tom zubu kao klasična bol zuba a ne pritisak i stezanje koje osjećam u drugim zubima zbog fiksnog apaatića. Je li potrebno ponovno otvarati zub, što bi mogao biti uzrok boli?

Dean Cekić, dr. med. dent.

08.01.2021. 10:30

Poštovana,

Bol koju opisujete, može biti posljedica sile samog ortodontskog aparata ili posljedica odumiranja zubne pulpe. Potrebno je provjeriti dali je zub živ. Predlažem Vam da se javite svom stomatologu ili ortodontu.