Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bol nakon punjenja zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nolly85

22.05.2018. 12:25

Poštovani doktore,

Jučer su mi punjeni kanali na gornjoj petici i zubar mi je stavio privremenu plombu i rekao mi da nema veze ako se malo potroši jer je privremeni ispun,a ne lijek i da dođem za 10ak dana da mi stavi plombu. Mene ništa ne boli,ali jutros kad sam jela su mi otpadali komadići tog bijelog ispuna. Mene sada brine hoće li to uzrokovati kakve probleme? Trebam li hitno ponovno otići zu aru ili tek nakon 10 dana otići da mi stavi plombu? Molim Vas za savjet. Strah me da bakterije ne prodru u tek napunjene kanale.

Dean Cekić, dr. med. dent.

28.05.2018. 19:45

Poštovana,

to je sve normalno, ne trebate se bojati.

Mich21

26.09.2018. 20:15

Postovani doktore,

Uspesno sam zavrsio lecenje kanala zuba, stavljena mi je privremena plomba i zakazano mi je stavljanje prave plombe za 20tak dana. Prosle su dve nedelje od stavljanja privremene plombe i sve je bilo u najboljem redu, medjutim danas osecam atipican bol, vise kao svrab zuba na momente. Da li da se obratim zubaru ili je ipak to normalno posto imam jos 10 dana do stavljanja prave plombe ?

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.09.2018. 15:35

Poštovani,

Ako simptomi nisu značajni, ja bih na Vašem mjestu pričekao dogovoreni termin.

Matovilka4

28.10.2018. 10:10

Pozdrav,

Prije 4 dana mi je rađena privremena ispuna. Bol je u početku bila grozna, no smirila se nakon 3 dana. Sinoć nisam ni primjetila da mi se išćupala gipsana plomba. Probudio me neugodan osječaj u zubu, kao prigušena bol. Ustanovila sam da mi je ispala ta plomba.Ispuna je i dalje unutra, ali kao da propušta. Naručena sam tek za 20 dana za zamjenu privremene ispune. S obzirom na tupu bol, strah me da se ne aktivira nešto gore. Zanima me hoću li morati ponovo mijenjati tu plastiku u zubu, s obzirom da mi je ispala ta nesretna plomba. Uplašena sam jer nikako stati bez muke s tim zubima.Taman kad se opustim neki kiks.

Dean Cekić, dr. med. dent.

08.11.2018. 10:20

Poštovana,

Predlažem Vam da nazovete svog stomatologa, s obzirom da je on/ona detaljno upučen u situaciju.
Tako će te znati dali je 20 dana predugi rok za čekanje.

ketty3

25.07.2020. 11:45

Poštovani,
Riječ je o gornjoj šestici, godinama imam plombu (crnu). Prije dva dana dio plombe je pao, moja stomatologica je na godišnjem te sam potražila pomoć njezine zamjene. Zub me nije bolio no ipak sam potražila pomoć. Problem je što mi je sad žao što sam to učinila jer je stomatolog bio grozan. Skinuo je i ostatak plombe te brusio što me je užasno boljelo na što uopće nije reagirao. Stavio mi je opet crnu plombu a mene zub tek sad boli, pitala sam ga dal je potrebno zub liječiti rekao je ne i samo stavio plombu. Što napraviti? Je li ta bol normalna? Prilikom brušenja, zub je dosta krvario i boljelo je užasno. Nikad mi se to nije dogodilo ni s jednim stomatologom. Kako da si pomognem dok se moja stomatologica vrati s godišnjeg? Hoće li bol prestati? Zbog čega me može boljeti sad nakon ponovnog plombiranja? Imam osjećaj da mi je i lice otečeno. Hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.07.2020. 10:50

Poštovana,

Nakon izrade amalgamskog ispuna, zub nebi smio boliti. Ako Vas i dalje boli posjetite stomatologa ili hitnu stomatološku službu, dok se Vaša doktorica ne vrati.

Peko011

06.04.2023. 00:05

Postovani,

Imam pitanje u vezi zuba koji je u procesu korijenskog lijecenja. Zub je bio otvoren okvirno 2-3 godine, na snimku zuba se vidjelo da je jedan od kanala pod infekcijom. Krenuo sam sa lijecenjem tog zuba prehodne sedmice, prvi put je bio proces ciscenja kanala i stavljanje privremene plave mase na kojoj je ostavljen mali otvor ( u slucaju da zub krene boljeti da se moze ukloniti), medjutim nije bilo nikakve boli. Juce sam bio na drugoj intervenciji i takodje su cisceni kanali, doktorica je spomenula da je osjetila na jednom kanalu neprijatan miris, i nakon toga zatvorila zub bijelom masom i rekla kroz 7 dana da dodjem kako bi stavila kalcijum i nakon nekog vremena plombu. Medjutim, nakon druge intervencije, zub boli na dodir i zagriz (izbjegavam zvakanje na toj strani). Danas je situacija malo gora, jer osjecam pulsirajucu bol, nije pretjerana, moze se trpiti, i da je meso oko zuba malo oteceno. Interesuje me Vase misljenje, i da li postoji opravdan razlog za bol ili bi ipak trebalo i dalje nastaviti sa procesom ciscenja kanala bez kompletnog zatvaranja zuba?

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.04.2023. 22:55

Poštovani,

moj odgovor je: proces edodontskog zahvata je jednoposjetan, sve što ste naveli nema veke poveznice sa jednoposjetnim zahvatom.

tonkyy98

06.07.2023. 20:10

Poštovani. Imala sam karijes na gornjoj šestici i sedmici i zub me bolio samo kad jedem nešto slatko. Danas mi je zubarica izbrusila i ispunila ta dva zuba i nakon što je anestezija prestala djelovati mene je počelo jako boljeti i na zagriz još više. Hoće li bol prestati i jeli to normalno? Hvala puno.

Dean Cekić, dr. med. dent.

24.07.2023. 18:30

Poštovana,
Bol neće proći sama od sebe. Potrebno je napraviti liječenje zuba.

jasmina.123

04.01.2024. 20:40

Pozdrav , vec nekoliko sedmica radim popravku kanala zuba. Danas mi je doktorica vrsila punjenje kanala. Nakon tretmana mozda 30-ak minuta sam primjetila na dodirnoj povrsini zuba sa desnima , sa unutrasnje strane kao bjelkast sadrzaj duz zuba. Kada sam ocistila taj dio na maramici je ostala mala svjetla crvenkasta mrlja kao primjesa krvi. Da li je to ostalo oko zuba nakon tretmana i da li je normalno?

Dean Cekić, dr. med. dent.

30.01.2024. 00:40

Poštovana,
nakon punjenja kanala, ovakvi nalazi se smatraju normalnim.