Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Granulom i neuspjelo liječenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivona1205

24.08.2023. 13:05

Poštovani,
javljam se jer sam dosad prošla dva zahvata kod oralnog kirurga.
Naime, u djetinjstvu mi je endodontski liječena jedinica kod koje se prije godinu dana javila upala, prema riječima stomatologa i rth snimke granulom zuba. Tada sam upućena na apikotomiju i antibiotike kojom se sanirala infekcija. Nažalost, nakon 5 mjesecu od zahvata ponovno su počeli pulsirajući bolovi te je cbct pokazao da se infekcija vratila. Kirurg je tada na drugom zahvatu odradio vađenje zuba, čišćenje kosti i augmentaciju umjetne kosti te apikotomiju dvojke koja se nalazila pored jedinice (naime dvojka je također umrtvljena dok sam bila dijete).
Nakon zahvata sam dugo osjećala tupu bol i trnjenje mjesta na kojem je bio zahvat za što je kirurg rekao da je normalno, a 6 mjeseci od zahvata je počela pulsiranje koje je trajalo nekoliko sati, potom prestalo i sada se javlja unazad 3 dana povremeno i traje vrlo kratko (nekoliko sekundi). Stomatolog kaže da rtg snimci više nema ničega, nema znakova upale. Čekam pregled oralnog kirurga.
Vrlo sam zbunjena oko toga trebam li osjećati ponekad bolove, trnjenje i/ili lagano kucanje na mjestu zahvata te što mi je čini slijedeće? Molim za savjet.
Hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

08.09.2023. 10:35

Poštovana,

Pojačavanje bolova i trnjenja nekoliko mjeseci nakon zahvata, ne ukazuje na dobar razvoj događaja. Apikotomija ne spada u najuspiješnije zahvate u dentalnoj medicini, pa su komplikacije nešto češće nego kod drugih zahvata. Vjerujem da će kolege naći najoptimalnije riješenje za Vašu situaciju.