Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Bolni dijelovi zubi uz korijen


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Damir

09.02.2002. 11:22

Poštovani,
javljam vam se s par pitanja koja me muce unazad par tjedana. Kod normalnog zvakanja hrane ne osjecam nikakve tegobe. Ipak, primjetio sam da me neki zubi strasno zabole vec na mali dodir noktom. Bol je intenzivnija sto je mjesto dodira blize korijenu zuba. Napominjem da se radi o naizgled zdravim i neostecenim zubima. Na tim je zubima primjetiti i lagano povlacenje zubnog mesa kao kod paradentoze. O cemu bi se tu moglo raditi? Da li moze koristenje druge zubne paste popraviti stanje? Do sada sam koristio Colgate Herbal. Imam 43 godine. Hvala.

Dr.sc. Silvana Jukić

11.02.2002. 23:38

Simptomi koje ste opisali ukazuju na prosjetljivost zubnih vratova. Uslijed povlačenja zubnog mesa ili gubitka cakline u području vrata, dijelovi zuba koji nisu zaštićeni caklinom budu izloženi iritacijama iz usne šupljine. Obzirom da se radi o vitalnom tkivu, dentinu koji je prožet sitnim kanalićima, hladna, kisela ili slatka pića i hrana uzrokuju bolne senzacije. Upotrebom nekih zubnih pasti (npr. Sensodyne) problem se može ublažiti. Također, Vaš stomatolog može Vam pomoći premazivanjem zubnih vratova posebnim sredstvima za desenzibilizaciju. Ukoliko je abrazijom ili erozijom oštećena caklina tada se problem rješava izradom estetskih ispuna (tzv. bijele plombe).
Utješno je da se problem često riješi samoizliječenjem, tj. odlaganjem minerala i kristala iz sline u te sitne kanaliće te ih tako začepe. Da bi se pripomoglo tom procesu potrebno je izbjegavati kiselu hranu i alkoholna pića te preagresivnu uporabu tvrdih četkica.