Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Bolno mjesto izvadjenig zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana.yu

17.07.2021. 16:50

Postovani,
Dva mjeseca nakon vadjenja zuba na mjestu gdje se nalazio osjecam ponovo tupu bol. Zub je dosta tesko izvadjen po mom misljenju, i zubarki i meni je bilo komplikovano i vjerujem da tako ne treba da bude u normalnim okolnostima. Izvadjen je iz vise komada jer je pri vadjenju slomljen, a bio je kompletan zub. Nakon toga je doslo i do komplikacije, pojavio se alveolitis. Mislim da mi je ugrusak ispao kada sam prvi put jela nakon vadjenja zuba jer se tada pojavilo krvarenje pa je tako doslo do alveolitisa. Uglavnom, alveolitis je tretiran, uradjena kiretaza itd. sto je trebalo. Lijekove nisam nikakve pila za to i receno mi je samo da ce mjesto sporije zarastati. I sada imam udubljenje na tom mjestu pa ga moram posebno cistiti pri pranju zuba. Bol se pojavila ponovo nakon pokusaja zvakanja na tu stranu poslije dva mjeseca od vadjdnja zuba. Mjesto mi se cini nateceno. Okolni zubi su zdravi, radila sam i snimak vezano za popravke drugih zuba pa vjerujem da bi zubar primijetio da nesto nije u redu na mjestu gdje je ovaj zub bio. Sta moze da bude uzrok boli na tom mjestu cak dva mjeseca kasnije? Takodjer moram spomenuti da sam upotrijebila Crest trakice za izbjeljivanje zuba prije nastanka boli, ali trakice ne dodiruju taj dio i ne zahvataju niti prethodni zub cak tako da nije bilo kontakta sa bolnim mjestom. Pitanje postavljam ovdje jer mi se zaista ne ide na intervenciju kod iste zubarke koja je radila vadjenje zuba, a moj zubar nije primijetio nista neobicno pri sljedecim dolascima vezanim za ostale popravke zuba
Hvala unaprijed

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.07.2021. 10:40

Poštovana,

Ponovna bol na mjestu vađenja može biti uzrokovana, ili zabijanjem harne ili infekcijom nekog drugo uzroka.
Mislim da trebate posjetiti svog stomatologa i napraviti adekvatnu dijagnostiku, kako bi se odredila adekvatna terapija.