Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Proces dvije godine nakon punjenja kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NySa

10.05.2021. 13:20

Postovani,

Javila sam se na drugoj temi, "Cudni problemi nakon punjenja kanala", ali nisam sigurna da li neko prati tu temu.
Imam problem na obje donje setice na kojim su cisceni kanali: na prvoj, prije dvije godine radjeno je ciscenje u Americi. Endodent je preporucio da odmah po povratku kuci stavim navlaku, jer je zub imao veliko punjenje i prije. Nakon povratka kuci, neka 4 mjeseca poslije ciscenja, imala sam cudan osjecaj, ne bol, nego jednostavno kao da osjetim neku osjetljivost zuba. Uradjen je i 3d snimak i nista se nije vidjelo. Kad su mi oblikovali zub zbog navlake, nista nisam osjecala. Stavljena mi je navlaka, zub ne boli na hladno, ni na toplo, niti kada jedem, ali se taj osjecaj osjetljivosti zadrzao...recimo, ako predjem prstom preko zuba, ne osjetim bol, ali tacno osjetim kako prelazim preko zuba, za razliku od ostalih zuba. Prije dvije sedmice slucajno sam dok sam prala lice osjetila bol skroz na dnu vilice na pritisak, samo na jednom mjestu. Opet su mi slikali i vidjeli zatamnjenje oko vrha oba korijena. Kazu da je zub dobro napunjen, skroz do kraja, ali ako se upala krene siriti da ce se zub morati vaditi. S obzirom da me zub ne boli bez dodira, predlozili su da sacekamo par mjeseci i da pratimo. Ne predlazu reviziju punjenja, jer kazu da to nije problem. Jutros sam otisla kod endodonta koji je rekao da moze uraditi reviziju, ali da je slucaj kompleksan, jer u zubu imam i dva kocica, koja se moraju izvaditi. Izgledao je vrlo skepticno u vezi uspjeha cijelog procesa. Takodjer je rekao s obzirom da je proces uznapredovao, da se definitivno nece moci sve zavrsiti u jednom danu, i da bi se moralo pratiti i uz antibotike, te da bi se trebalo sto prije rijesavati. Za drugu sesticu koja je napunjena prosle godine, endodont je rekao da je pogresno napunjen, da je zubar profulio kanal, odnosno da je ravno napunio, umjesto fleksibilnim iglama. Na njemu nema procesa trenutno, ali ne izgleda obecavajuce...sada sam izuzetno uplasena, jer iako cijeli zivot idem zubaru redovno, u situaciji sam da gubim dva zuba istovremeno. Da li bi zaista najpozeljnije rjesenje bilo vadjenje i implantati i koliko je to trajno rjesenje? Peticu pored te sestice sam izgubila davno i u zavsnoj sam fazi finalizacije implantata (ostala je samo krunica da se stavi).

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.05.2021. 20:50

Poštovana,
ovo što ste opisali je previše kompleksno da bih Vam ja mogao ponuditi adekvatan odgovor putem foruma.
Kolko vidim družite se sa stručnim ljudima, te nastavite sljediti njihove upute.
Dali je implantat bolje rješenje od liječenjeg zuba, je složeno pitanje i vrlo je individualno te vezano na detalje svake situacije.

NySa

10.05.2021. 21:50

Mogu li vam poslati snimak, molim vas da pogledate?

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.05.2021. 16:40

Slobodno.
deancekic@ordinacijacekic.hr