Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


cetvorka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

21.03.2002. 18:26

postovani

imam 30 godina i prilicno ne kvalitetne zube koje redovito lijecim.
Nedavno sam imala problem s cetvorkom gore.Kanal joj je bio popunjen i zivac izvadjen ali usprkos tome kruna je pukla.Koja bibila sada solucija s obzirom da na sestici imam most koji pokriva peticu, a trojku mi je zao brusiti zato sto je zdrava a i lijepo izgleda!
Unaprijed hvala na odgovoru!

Dr.sc. Silvana Jukić

22.03.2002. 17:59

Ako sam dobro razumjela, šestica je nosač mosta a petica je privjesak. Ako je četvorka pukla uzdužno, znači i kruna i korijen, tada je rješenje vađenje zuba i protetski nadpmjestak. Ukoliko je pukla samo kruna korijenovi mogu služiti kao retencija nadogradnji na kojoj se napravi krunica.
Ako je četvorka već izvađena, najoptimalnije rješenje bi bilo brušenje trice i povezivanje šestice i trice mostom s peticom i četvorkom kao međučlanovima.
Jedno od rješenja može biti i implantat kao nadomjestak jednog zuba. Iskreno mislim da je manja šteta prebrusiti zdravu trojku nego ugrađivati implantat čiji vijek trajanja se danas procjenjuje na oko 10 godina.
Obzirom da nemam točan uvid u stanje, preporučam posjet Vašem stomatologu, koji će pregledom ustanovit stvarno stanje i preporučiti najbolje rješenje.