Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snezana

14.03.2002. 12:22

Postovani,

Punao Vam hvala na odgovoru mog pitanja i vezi "umrtvljenog" zuba, poruka pd nazivom "nerv" sa 11.03.02. Zeljela bih jos znati, ukoliko postoji upala kakva terapija se sprovodi kod ovakvog zuba, u smislu ljekova ili opet kod zubara? Kakve posljedice su moguce ukoliko se zub ne ljeci-bas kao do sad?
Jos jednom, puno Vam hvala.

Dr.sc. Silvana Jukić

17.03.2002. 12:58

U endodonciji uglavnom ne postoji čudotvorni lijek koji riješava procese u zubu i oko njega. Proces, tj. kronična upala se riješava adekvatnim čišćenjem i širenjem kanala koji se potom zapune. Antibiotici su samo privremeno rješenje kod akutnih upala. Prema tome, put pod noge i k stomatologu koji će, ukoliko je slučaj jednostavan, sam napraviti ponovno liječenje. Ako procijeni drugačije, može Vam dati uputnici za specijalistu endodoncije.

Ako se proces ne liječi može biti nekoliko posljedica. Može se dogoditi da proces iz mirne, kronične faze prijeđe u akutnu, kada možete naoteći. Potom, dugotrajni procesi resorbiraju kost oko zuba, što izlječenje čini težim. Isto tako, upalni proces u organizmu može izazvati posljedice na drugim organima i tkivima.