Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Drugo misljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Valentinozg24

01.06.2016. 18:30

Poštovani

Volio bi drugo misljenje

Problem je sljedeci. Prije dva tjedna mi se upalila 6 tica sa donje desne strane,zuba ni nije bilo jer prije dve godine bio ljecen i zacementirani kanali.poslje je pukla plomba i ostatak zuba koji je drzao plombu,zubarka mi je rekla da se neda vise nista napraviti te da mora van kada se odlucim no nisam ga izvadio te se sada upalio. Pio sam antibiotike nakon kojih je bol prosla na 2,3 te se ponovo pojavila. Otisao sam ponovo kod svog zubara. Te prekjucer izvadio zub. Zubi ispred 5,4 su umjetni zubi na štift. Kada sam dosao vaditi 6ticu kirurg me poslao poslikati prije. Kada sam donio sliku vidio je da i 5 tica ima apsces na vrhu korijena te je rekao da je moguce da je doslo do apseca zbog ove 6tice . Ukoliko je to slucaj da ce se smiriti. Te da se obratim svojoj zubarki vezano uz to. Danas sam isao do svoje zubarke i donio joj slikicu. Ona mi je rekla da su upaljeni i 5 i 4. Te da cu ih morati oboje izvaditi. Da se tu nemoze vise nista napraviti. Volio bi drugo misljenje posto bi onda ostao bez tri zuba u redu. I ostao bez 5 tisuca kuna ulozenih u ta dva zuba. Ako netko zna dali se da sto napraviti jos da ih se spasi.ili su stvarno bez pomoci. Hvala unaprijed svima

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.06.2016. 22:15

Poštovani,

postoji kirurški zahvat koji se zove apikotomija.
Prilikom apikotomije se odreže vrh korijena i napravi retrogadno punjenje kanala.
Predlažem Vam da se porazgovarate sa kirurgom kod kojeg ste već bili.

Valentinozg24

02.06.2016. 15:35

Poštovani

Gledao sam da postoji i opcija revizije. Jer stvar je u tome sto mislim da je moja zubarka zeznula stvar. Krunice su prvo bile na privremenom ljepilu ta se prije par mjeseci desilo da su mi krunice pale. Te su bile vracene tek drugi dan. Na jednoj od krunica je izao i štift zajedno sa krunicom. Stoga ja mislim da je u tom periodu doslo do prodora bakterija. Pa me zanima dali se isplati probati sa revizijom rijesiti problem. Molio bih vase misljenje.

Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.06.2016. 10:45

To ovisi dali se taj "štift" koji spominjete, može izvaditi iz korijenskog kanala.
Obično je to na predkutnjacima dosta upitno, jer oni zbog svoje gracilnosti mogu puknuti kod vađenja "štifta" pa to onda završi vađenjem zuba.

zubic11

17.07.2016. 21:35

Pozdrav.

Prije 3 tjedna dobila sam nekakvu upalu na lijevoj jedinici. Boljelo me zubno meso iznad jedinice a pogotovo kod korjena zuba, tako da nisam mogla ni govoriti. Zub me užasno bolio na kuckanje. Zubarka mi je otvorila zub i dala antibiotike. Slikala sam zub i zubarka je rekla da se na slici ništa ne vedi. Kanali su čisti, bez gnojne upale, ali užsno boli kad mi počne čačkat po kanalu. Nakon 3 dana zubarka mi je stavila ledermix i privremeno zatvorila zub. Nakon 2 tjedna otvorila je ponovno zub dala mi nove antibiotike i rekla da moram na operaciju da mi odstrane vrh korjena. Kod korjena imam neku krvržicu oko 2-3mm. Zubarka je rekla da je to kalcifikat. Zub je i dalje otvoren, zatvaram ga vatom dok jedem. Ne mogu gristi s njim i boli me na dodir kad pritisnem krvžicu kod vrha korijena.
Otišla sam privatom oralnom kirurgu da se dogovorim za operaciju pošto je ovako lista čekanja duga. Privatni oralni kirug je odmah na slici vidio da imam upalu i na lijevoj i desnoj jedinici (moja zubarka nije vidjela ništa). Rekao je da se odstranjivanje vrha korijena ne isplati jer mi ne garantira da mi se to neće vratiti i da ću kroz max 5 godina izbuiti obje jedinice i da je najbolje da ih sada odmah izvadim i ugradim se implantante (izračunao on cijenu i sve a ja ostala u šoku). Sutradan sam zvala svoju zubarku i rekla joj mišljenja kirurga na što je ona rekla da ni u kojem ludilu ne dam vaditi jedinice i ugraditi implantante, neka samo odem na operaciju da mi odstrane vrh korjena i da će sve biti u redu.

Mogu li Vam poslati sliku zuba? Zanima me Vaše mišljenje? Ne želim izgubiti u 23. godini obje jedinice. Inače i na desnoj jedinici sam prije 10 god. napravila apikotomiju jer sam zaradila neku gnojnu upalu. Nakon operacije zubni korjen je pocrnio što se vidi malo ispod zubnog mesa. Trenutno imam keramičke krunice na obje jedinice.

Dean Cekić, dr. med. dent.

19.07.2016. 13:35

Poštovana,

Svakako mi pošaljite slike.
deancekic@ordinacijacekic.hr

Dakle da li zube liječiti ili ih zamjeniti implantatima je jedna od najvručijih tema u stomatologiji zadnjih 10 godina.
Odgovor ovisi o čitavom nizu vrlo kompleksnih faktora.
Važnost lijepog osmijeha je gotovo neprocjenjiv za kvalitetu života, pa je ovo najmanje financijsko pitanje.
Ono što Vam sa sigurnošću mogu odgovoriti je:
Apikotomija svakako nije prva terapija izbora, nego se koristi samo u slučaju ne uspijeha konzervativne terapije.
Ledermix se već dugo ne koristi u endodonciji kao terapijsko sredstvo.
Zamjena zubi implantatima (posebno u esteskoj zoni) ima svoje izazove i svoje komplikacije te ne predstavlja olaku odluku.

Ja bih na Vašem mjestu potražio treće mišljenje kod nekih od vodečih stručnjaka na polju estetske stomatologije.

zubic11

21.07.2016. 14:40

Poštovani,

zahvaljujem na odgovoru. Potražila sam treće mišljenje kod jednog stomatologa. Započeo je liječenje jedinice s endodonskom terapijom (dekontaminacija korj. kanala i biostimulacija periapikalnog tkiva i dezinfekcija kanala prije punjenja) . Napravio je sve što je mogao i moram priznati da mi se bol smanjila, gotovo nestala. I da mogu ponovno gristi sa jedinicom. Još uvijek osjećam laganu bol kod vrha korijena pritiskom prsta i imam osjećaj da upala nije do kraja prošla. Ali nadam se da će proći. Sutra ponovno odlazim k njemu da čujem stanje.


Sliku trenutno ne mogu poslati jer je ostala kod stomatologa do kraja liječenja.

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.07.2016. 14:05

Poštovana,

Izvrsno ste napravili.

f.ana

25.08.2016. 21:20

Poštovani,

Trebala bi drugo mišljenje iz razloga što moj zubar želi vaditi 6 zuba. Odlazak kod zubara je bio iz razloga što me počela boljet gornja lijeva 5. Zubar je pogledao taj zub i rekao da moram vaditi 5,6 i 7, znaci 3 zuba za redom. Na 6 su mi čistili zubne kanale i dobila sam privremenu plombu koju je on trebao zamijeniti sa stalnom, ali unutar godinu i pol nije imao vremena te je tako ta privremena plomba pukla i ostao otvoren zub. To i dan danas stoji otvoreno, ali sad mu se više neda to popravljat pa je jednostavnije izvaditi (takav sam osjecaj dobila jer sam minutu bila kod njega i reko je da pricekam vani dok mi sestra napise uputnice). Danas sam napravila ortopan, a sutra ujutro bi u bolnicu trebala ic vadit ta 3 zuba, a zatim bi mi dao uputnice za ostala 3 zuba, a to su donja lijeva 7, donja desna 7 i gornja desna 4. Vjerujem da se neki od tih svih zubi da spasiti i zato bi htjela drugo mišljenje. Imam puno zubi za popravit iz razloga "dobrih" zubara, promjenila sam ih previse i nakraju odustala. Htjela bi ih sve popravit, al se bojim ako mi te sve zube povade da cu opet pobjec jer imam veeeeliki strah od popravljanja zubi bas iz tog razloga "dobrih" zubara. Ako ikako postoji mogucnost poslala bi Vam mailom sliku ortopana da me savjetujete kako i što dalje napraviti.

Unaprijed Vam hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

26.08.2016. 12:50

Poštovana,

slobodno mi pošaljite sliku na : deancekic@ordinacijacekic.hr

Primjetio bih, da u situaciji poput Vaše, moje mišljenje na osnovu rtg snimke svakako ne može biti relevantno.
Za mišljenje koje ima smisla, potreban je bar ozbiljan klinički pregled uz potrebnu dijagnostiku.
S obzirom kako opisujete dosadašnja iskustva i tjek događanja, predlažem Vam da u potpunosti promjenite pristup, jer rješenje svojih problema, kakvo Vi očekujete možete naći samo u nekoj od vodećih stomatoloških ustanova U Hrvatskoj.

Doris77

15.03.2018. 21:40

Poštovani,
u 9 mj. sam imala upalu donje lijeve sestice, otekla sam i uzasno me bolilo. Zubarica mi dala antibiotik te ocistila iglicama i stavila lijek (u 2 puta mi je to napravila). Nakon toga nisam otisla vadit lijek te me je neki dan opet zabolio uzasno pulsirajuca bol i stvorila se fistula te sam otisla kod zubarica i cim ga je vidila rekla je da bi trebala u specijalista i ubiti da bi ga trebala vaditi jer misli da mu nema spasa jer mi nebi htjela ponovo davati antibiotik za taj zub. Ponovno ga je cistila s iglicama bez anestezije i bolilo me uzasno i stavila mi opet lijek te rekla da ga uslikam. Uslikala sam ga pa ako bi vam mogla poslati sliku i zanima me sta vi mislite jel bi ga trebal vaditi. Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

17.03.2018. 12:20

Poštovana,

Slobodno pošaljite snimku.