Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 875 | Broj poruka: 2551

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Endodoncija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IvaD28

01.04.2020. 21:10

Poštovani,
U 2.mj završena mi je endodoncija u 3 posjeta na donjoj lijevoj šestici. Nakon punjenja bol je bila jača što je normalno, ali je danima opadala. S vremenom me počelo boljeti na zagriz, ali onako na dane,boli danas pa dva, tri dana ne boli pa opet krene,ali nije nikakva neizdživa bol. Trebala sam ići poslikati pa na eventualnu reviziju, ali zbog cijele situacije s Covid-19 to je palo u drugi plan. Zanima me Vaše mišljenje, jel bi to moglo pričekati još mjesec ili dva kolko bi mogla trajat ova situacija i ako ne odem jel bi moglo doći do nekih ozbiljnijih posljedica?
Hvala Vam unaprijed na odgovoru.
Lp

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.04.2020. 09:25

Poštovana,

možete čekati. Ako se bol jako pojača, moguće je upalu privremeno smiriti antibiotikom, dok ova situacija Covidom-19 ne prođe.

Liamova mama

09.04.2020. 00:20

Postovani
Imala sam problema sa dvojkom i nakon raznih pokusaja da spasi zub doktorica je ipak morala da unisti zivac... Nakon toga svega je zatvorila zub, tad me je jako zaboljelo i evo 2 dana isto boli, osjetim kao pulsiranje u tom zubu. Ne znam da li je normalno ili ne? Da li da opet idem ili ne? Jer trenutna situacija sa COVID-om ne dozvoljava normalno kretanje... ne znam sta je pametno da uradim,pomozite molim vas...
Hvala lijepo
Ostanite zdravi
Pozz

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.05.2020. 11:40

Poštovana,

bol u zubu nekoliko dana nakon endodontskog zahvata je normalna pojava.

Dinac

21.09.2020. 10:25

Poštovani,

imam par pitanja u vezi endodontskog tretmana. dijelom praktične, a dijelom teoretske prirode.

U mom konkretnom slučaju, čišćenje i punjenje kanala je izvršeno u jednom posjetu, s čime sam vrlo zadovoljan. Poslije punjenja kanala, stomatolog je stavila privremenu plombu, ali je mislim stavila i lijek pod privremenu plombu (tako je rekla), oko čega sam malo skeptičan. Radi li se to zaista tako i ako da, zašto? Konkretno, ne sviđa mi se ideja citotoksične substance u zubu bez neke nasušne potrebe, budući da je zub ipak okružen vitalnim tkivom. Konkretno bi me zanimalo što konkretno danas sadrži tzv. lijek, jer je to teško pronaći, ali koliko sam pročitao, koriste se stvari poput PFa i fenola, a što su tvari koje su veliki no-no svugdje osim izgleda u stomatologiji.

Drugo pitanje je u vezi gutaperke. Koliko sam pročitao, (s)tvar potječe još iz 19. stoljeća. Pitanje glasi, zašto se ne koristi npr. PMMA (medicinski cement), također npr. sa istim filerima (cink oksid i Barium sulfat) ili nekim drugim anorganskim filerima (hidroksiapatit, kloroapatit, fluoroapatit, volastonit, staklena vlakna?).

I bonus pitanje. Kako napreduje obnova dentina u istraživačkim krugovima i za koliko godina bi to mogli vidjeti u praksi?

Dean Cekić, dr. med. dent.

07.10.2020. 11:05

Poštovani,

postavili ste puno pitanja koja nadilaze oblik foruma za pacijente, a i moja stručna znanja.
Pa da probam:
Jednoposjetna endodoncija je danas standard struke, te se tipično ne koriste nikakvi lijekovi.
Privremeni ispun je put do trajne opskrbe zubne krune i ima smisla jel omogučuje privremeno smanjivanje žvačnih sila na zub, koji poslije punjenja kanala može i redovito boli na zagriz.
Što se tiče gutapreke, ona nije jedino sredstvo punjenja korijenskih kanala, ali je i danas zlatni standard struke zbog svojih izvrsnih termoplastičnih svojstva, koja omogučuju adekvatno punjenje vrlo komliciranog prostora korijenskih kanala.
Nisam detaljno upučen u aktualna istraživanja o obnovi dentina, ali ne vidim neku standardnu upotrebnu verziju prisutnu u svakodnevnoj praksi.

Teja777

24.10.2020. 01:00

Poštovani,
Prije tjedan dana došla sam u stomatološku ordinaciju zbog jake boli desne strane lica koja mi je išla prema uhu, u čeljust i obraze. Nakon rendgenske snimke i pregleda, zubarka je pomalo nesigurno odlučila otvoriti jedan zub (da napomenem da nissm mogla specificirati bol u određenom zubu). Zubarka je očigledno cistila kanale zuba pošto je koristila malu iglicu koju je gurala i vrtila u zubu. Nažalost nije mi objasnila što radi a ja od šoka i boli nisam pitala. Samo mi je rekla da zub mora biti otvoren i da si stavljam vatu unutra kada jedem, a uz to pijem antibiotik. Rekla mi je da se vidimo za dva tjedna. Moje pitanje je ako mi mozete vi reci prema mojem kratkom opisu ako znate što je konkretno zubarka napravila, da li mi je živac umrtvila ili ne?
Uz to primjetila sam da mi iz zuba ide neugodan miris i da me jako zaboli ako slučajno na tu stranu jedem nešto, da li je to posve normalno ili imam razlog za javiti se svojoj zubarki ranije od dobivenog termina?

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.10.2020. 16:15

Poštovana,
situacija koju opisujete i simptomima i postupkom odgovara dijagnozi nekroze pulpe. Ako Vas zub ne počne ozbiljnije boljeti, javite se doktori po starom dogovoru.