Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Endodoncija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IvaD28

01.04.2020. 21:10

Poštovani,
U 2.mj završena mi je endodoncija u 3 posjeta na donjoj lijevoj šestici. Nakon punjenja bol je bila jača što je normalno, ali je danima opadala. S vremenom me počelo boljeti na zagriz, ali onako na dane,boli danas pa dva, tri dana ne boli pa opet krene,ali nije nikakva neizdživa bol. Trebala sam ići poslikati pa na eventualnu reviziju, ali zbog cijele situacije s Covid-19 to je palo u drugi plan. Zanima me Vaše mišljenje, jel bi to moglo pričekati još mjesec ili dva kolko bi mogla trajat ova situacija i ako ne odem jel bi moglo doći do nekih ozbiljnijih posljedica?
Hvala Vam unaprijed na odgovoru.
Lp

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.04.2020. 09:25

Poštovana,

možete čekati. Ako se bol jako pojača, moguće je upalu privremeno smiriti antibiotikom, dok ova situacija Covidom-19 ne prođe.

Liamova mama

09.04.2020. 00:20

Postovani
Imala sam problema sa dvojkom i nakon raznih pokusaja da spasi zub doktorica je ipak morala da unisti zivac... Nakon toga svega je zatvorila zub, tad me je jako zaboljelo i evo 2 dana isto boli, osjetim kao pulsiranje u tom zubu. Ne znam da li je normalno ili ne? Da li da opet idem ili ne? Jer trenutna situacija sa COVID-om ne dozvoljava normalno kretanje... ne znam sta je pametno da uradim,pomozite molim vas...
Hvala lijepo
Ostanite zdravi
Pozz

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.05.2020. 11:40

Poštovana,

bol u zubu nekoliko dana nakon endodontskog zahvata je normalna pojava.

Dinac

21.09.2020. 10:25

Poštovani,

imam par pitanja u vezi endodontskog tretmana. dijelom praktične, a dijelom teoretske prirode.

U mom konkretnom slučaju, čišćenje i punjenje kanala je izvršeno u jednom posjetu, s čime sam vrlo zadovoljan. Poslije punjenja kanala, stomatolog je stavila privremenu plombu, ali je mislim stavila i lijek pod privremenu plombu (tako je rekla), oko čega sam malo skeptičan. Radi li se to zaista tako i ako da, zašto? Konkretno, ne sviđa mi se ideja citotoksične substance u zubu bez neke nasušne potrebe, budući da je zub ipak okružen vitalnim tkivom. Konkretno bi me zanimalo što konkretno danas sadrži tzv. lijek, jer je to teško pronaći, ali koliko sam pročitao, koriste se stvari poput PFa i fenola, a što su tvari koje su veliki no-no svugdje osim izgleda u stomatologiji.

Drugo pitanje je u vezi gutaperke. Koliko sam pročitao, (s)tvar potječe još iz 19. stoljeća. Pitanje glasi, zašto se ne koristi npr. PMMA (medicinski cement), također npr. sa istim filerima (cink oksid i Barium sulfat) ili nekim drugim anorganskim filerima (hidroksiapatit, kloroapatit, fluoroapatit, volastonit, staklena vlakna?).

I bonus pitanje. Kako napreduje obnova dentina u istraživačkim krugovima i za koliko godina bi to mogli vidjeti u praksi?

Dean Cekić, dr. med. dent.

07.10.2020. 11:05

Poštovani,

postavili ste puno pitanja koja nadilaze oblik foruma za pacijente, a i moja stručna znanja.
Pa da probam:
Jednoposjetna endodoncija je danas standard struke, te se tipično ne koriste nikakvi lijekovi.
Privremeni ispun je put do trajne opskrbe zubne krune i ima smisla jel omogučuje privremeno smanjivanje žvačnih sila na zub, koji poslije punjenja kanala može i redovito boli na zagriz.
Što se tiče gutapreke, ona nije jedino sredstvo punjenja korijenskih kanala, ali je i danas zlatni standard struke zbog svojih izvrsnih termoplastičnih svojstva, koja omogučuju adekvatno punjenje vrlo komliciranog prostora korijenskih kanala.
Nisam detaljno upučen u aktualna istraživanja o obnovi dentina, ali ne vidim neku standardnu upotrebnu verziju prisutnu u svakodnevnoj praksi.

Teja777

24.10.2020. 01:00

Poštovani,
Prije tjedan dana došla sam u stomatološku ordinaciju zbog jake boli desne strane lica koja mi je išla prema uhu, u čeljust i obraze. Nakon rendgenske snimke i pregleda, zubarka je pomalo nesigurno odlučila otvoriti jedan zub (da napomenem da nissm mogla specificirati bol u određenom zubu). Zubarka je očigledno cistila kanale zuba pošto je koristila malu iglicu koju je gurala i vrtila u zubu. Nažalost nije mi objasnila što radi a ja od šoka i boli nisam pitala. Samo mi je rekla da zub mora biti otvoren i da si stavljam vatu unutra kada jedem, a uz to pijem antibiotik. Rekla mi je da se vidimo za dva tjedna. Moje pitanje je ako mi mozete vi reci prema mojem kratkom opisu ako znate što je konkretno zubarka napravila, da li mi je živac umrtvila ili ne?
Uz to primjetila sam da mi iz zuba ide neugodan miris i da me jako zaboli ako slučajno na tu stranu jedem nešto, da li je to posve normalno ili imam razlog za javiti se svojoj zubarki ranije od dobivenog termina?

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.10.2020. 16:15

Poštovana,
situacija koju opisujete i simptomima i postupkom odgovara dijagnozi nekroze pulpe. Ako Vas zub ne počne ozbiljnije boljeti, javite se doktori po starom dogovoru.

ribuldar

26.03.2021. 18:15

Poštovani,
rađena mi je endodnocija na 2 zuba, 7ici i 8ici. Liječenje je obavljeno u jednoj posjeti. Sedmica u 10. mjesecu 2020., a osmica u 11. mj. 2020. Nakon liječenja sedmice imala sam nenormalne bolove i popila sam Medazol i Klavocin i bol je nestala. Nakon liječenja osmice nisam imala bolove. RTG snimke su upućivale da je sve dobro odrađeno. Oko Božića javili su mi se bolovi i rečeno mi je da je to proces cijeljenja i da je sve dobro napravljeno. Kako nije prolazilo u veljači sam radila opet snimke i pokazale su ponovno da je sve u redu napravljeno i da se vidi da upala prolazi (uspoređivali su snimke). Uglavnom, doktorica je rekla da se vide džepovi oko ta dva zuba i da treba raditi kiretažu, a da su s njene strane zubi odlično odrađeni. Kod druge doktorice kod koje sam išla raditi kiretažu, rekla mi je da tu nema džepova, možda nešto malo, zanemarivo. I to malo mi je očistila. Popila sam ponovno kombinaciju Klavocina i Medazola, i bol ne prestaje. Nekad boli jače i reflektira mi se iza uha, a nekad slabije. Otekline nema. Zagriza isto nema, a stavljene su i akrilatne krunice. Doktori uopće ne znaju reći od čega dolazi bol. Jedino što preko noći nemam bolova, a čim krenem s dnevnim navikama, bol se pojačava. Evo, ako imate bilo kakav savjet bilo bi mi drago čuti, jer sve mi se čini da ću oba zuba na kraju izvaditi. Hvala Vam

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.03.2021. 22:00

Poštovana,

Ako bol dolazi iz samih zuba, bilo bi logično da se radi o boli na pritisak.
Uz 2d dijagnostiku, dostupna nam je i 3d dijagnostika u vidu CBCT-a koja se koristi kada nešto nije jasno kao u Vašoj situaciji.
Upozorio bih da je u toj regiji relatino česta refleksna bol iz mišića masetera, koja ima slične ili iste simptome.
Mislim da bi prije vađenja zuba, svakako bilo bitno utvrditi koja je dijagnoza.

Jele0901

17.07.2022. 15:10

Pozdrav. Naime, pukla je plomba u 3 mj ove godine i nisam odma reagirala jer sam bila u bolnici. Moja stomatologinja mi je liječila zub 2 puta i rekla je da je za vaditi. Otišla sam privatno po drugo mišljenje i tamo su mi napravili strojnu endodonciju 2 puta i rekli da se javim za mjesec dana da se vidi da li će zacijeliti zub. Još uvijek postoji oteklina na zubnom mesu iznad njega tj.kao neka kuglica. Moje pitanje je da li je moguće da nakon endodoncije treba proći vremena da se zub izliječi i jel moguće da će se upala povući pošto je sve očišćeno iznutra i dezinficirano i stavljena privremena plomba čini mi se.. poslije treba staviti krunicu jer zuba ni nema skoro. Hvala na odgovoru.

Jele0901

17.07.2022. 15:10

Da li je potrebno vrijeme poslije endodoncije da se zub oporavi?

Dean Cekić, dr. med. dent.

18.07.2022. 18:35

Poštovana,

potrebno je nekoliko dana do tjedana, da simptomi koje opisujete prođu, nakon uspiješno napravljenog punjenja korijenskih kanala.

Jele0901

21.07.2022. 01:45

Prošlo je skoro tjedan dana vidim minimalni pomak što se tiće upale zubog mesa. Kuglica je još prisutna. Zub ne boli. Što ako ne uspije revizija zuba?

Dean Cekić, dr. med. dent.

22.07.2022. 08:25

Poštovana,

u slučaju neuspijele konzervativne terapije, kao što je revizija punjenja, pristupa se kirurškim metodama. Apikotomija tj. odstranjivanje vrha korijena ili vđenje zuba.

josipa900

05.01.2023. 23:30

Postovani,

prije 2 tjedna su mi cisceni i punjeni kanali na gornjoj sedmici lijevo. Normalno boli dan, dva nakon te bol nestaje. Osmog dana osjecam neki pritisak u zubu / oko zuba te se javlja zujanje u uhu. Snimila sam ortopan i CT i po tome je sve u redu, ali po slici stoji da su sinusi malo upaljeni i da se cak neki kanali spajaju (ne znam jel ovo u redu). Isto tako meso oko tog i okolnog zuba je jako upaljeno i bolno (da napomenem i ta sestica do je punjena prije par godina). Nije mi bas jasno zasto se zubno meso toliko upalilo i zasto je odjednom pocelo zujanje u uhu koje se javilo s pritiskom. Ono sto me zanima moze li upaljeno zubno meso uzrokovati i upalu sinusa, a samim time i zujanje u uhu? Sto se tice pritiska (nije na zagriz nego non stop) moze li biti od zubnog mesa? Da je ostecen neki zivac, jel bi se to vidjelo na snimci? Mozda i dalje nesto nije dobro napravljeno iako snimke pokazuju da je sve ok? Isto tako, ako se zubno meso oporavi, a zujanje u uhu je i dalje prisutno, trebam li raditi reviziju?

Ispricavam se na ovoliko pitanja, ali ne znam kome se vise obratiti. Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

11.01.2023. 11:30

Poštovana,

upaljeno zubno meso ne može uzrokovati upalu sinusa i zujanje u uhu. Pritisak koji osjećate može biti posljedica upale zubnog mesa. Oštećenje živca se ne vidi na rtg snimci. Revizijom punjenja korijenskih kanala se ne liječi zujanje u uhu. Mislim da se trebate obratiti svom stomatologu koji će odlučiti što i kako dalje.