Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Gangrena zuba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nidzooo

28.09.2020. 22:50

Postovanje, naime prije 3 god. Mi je napukao zub lijevi gornji 5 i donji desni 5.
Kad je se to dogodilo jednostavno sam ignorisao neko vrijeme, onda od nekog vremena me poceo boliti gornji 5 i hajde odem kod privatnika da mi uradi zub, samo Doktorica nabaci plombu i to je to nije cistila niti bilo sto od potrebnog.

Nakon toga sam otisao u Njemacku na 2 god. I sredinom 2017 god. Pocelo mi se pojavljivati na desni kao balon koji sam pritiskao i on je puca da bi iz njega izlazila zuta tecnost, i tu sam ignorisao maxsimum dok nisam dosal u Bosnu nazad.

Kraj 2019 god. Pojavljuju se opasni bolovi bas kad je i Corona pocela kod nas da krece, pa nisam mogao zubaru sve bilo zatvoreno pijo sam ljekove protiv bolova 3 mjeseca, kako je corona popustila odem kod novog doktora Novodent i urade mi odma Rtg gdje se vidi da imam gangrenu zub mi je otvoren, naprskan sa nekim spricama 2 razlicite malo buseno ubaceni neki klincici(kolcici) i privremeno zatvoren, 2 put isto prica sa malo duzim busenjem, 3 put busenje sa nekim iglicama i povremeno me je bolilo kako je doktor isao dublje, pa je to opet sa 2 razlicite sprice prskao i zatvorio privremeno.

I hajd ja se odlucim da i donju 5 desnu otvoriml i ista procedura krenula, tako da sam radio 2 seanse u 1 danu, i danas polu finalni gornji desni 5 zub otvoren opet buseno, ubacena neka krema, pa neki kolcici sa crvenom kapicom pa odma rtg i kad su ustanovili da sve pase osjekli tu kapicu crvenu i zatvorili mi zub, no rekao je da nije gotovo jos sve.
A i jos nesto bez anestezija je od samog pocetka radjeno i ogromne bolove sam imao al et nisam htio anesteziju.
I danas kad sam to uradio, predjemo na 5 donju i tu obicna situacija busenje sa tim iglicama ubacivanje neki kolcica i zatvaranje privremeno.

Eh sad kad sam ispisao roman ovakav, interesuje me zasto me po nekad kao utrne oba zuba pa popuste, al najgore mi je za gornju 5 jer zigne jako pa stane na 20_30min pa opet i tako u krug.
I sta me ocekuje jos na gornjoj 5 da se radi ako ovo nije bilo danas finale? Hvala vam na citanju i vasem ukazanom vremenu, eventualno i odgovoru.

Dean Cekić, dr. med. dent.

07.10.2020. 11:05

Poštovani,
ovo što ste opisali je tipični put kod odumiranja zubne pulpe. Bolni simptomi mogu biti različiti ovisno o fazi u procesu i jačni upale. Ono što Vas još očekuje je nadograđivnje krune zuba nekom od metoda. O tome ćete se dogovoriti sa Vašim liječnikom.