Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


rast umnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Danijela

06.05.2002. 20:54

Poceo mi je rasti umnjak na desnoj strani dolje. Prva polovica je izasla van, a da to nisam ni osjetila. Međutim vec tri dana imam strašne bolove koji postaju gotovo neizdrživi. Zubno meso mi je jako nateklo i crveno. Zubarka mi je dala Amoxil i popila sam jednu tabletu te ću ga naravno piti do kraja. Rekla mi je da ga pijem pa ćemo vidjeti hoćemo li morati vaditi taj zub. Međutim, da li to znači da će me u međuvremenu ovako jako boliti? Boli me toliko da ne mogu otvoriti usta, boli me grlo kad gutam i ispod mi je bolan i otečen krajnik.. Protiv bolova sam uzela i tablete Knavon. Molim Vas pomozite mi. Je li zubarka u pravu što mi je dala Amoxil, hoće li ti bolovi napokon prestati ili će tako biti dok mi zub ne izraste? Da li se zub vadi nakon što cijeli izraste i je li to bolno? Molim Vas da mi odgovorite. Hvala.

Dr. sc. Silvana Jukić, dr. stom.

07.05.2002. 23:27

Oko zuba koji niče nastaje džep tj. prostora između zuba i zubnog mesa koje je pogodno za zadržavanje hrane. Raspadanjem hrane i naseljavanjem bakterija nastaje upala zubnog mesa. Amoxil je lijek izbora za upalu u području usne šupljine. No za početak njegovog djelovanja treba barem 24 sata. No, ako simptomi koje opisujete (bol kod gutanja, otečen krajnik) se pogoršaju i ne počnu se povlačiti nakon 24 sata preporučam da se odmah javite oralnom kirurgu koji može dodati još jedan antibiotik i mehanički očistiti džep koji se stvorio između zubnog mesa i zuba koji nije iznikao do kraja ili ukloniti dio zubnog mesa koji pokriva zub.

Uz antibiotik koji pijete možete olakšati stanje ispiranjem usne šupljine nekim antiseptičkim sredstvom (npr. Belosept otopina, Heksidin, kamilica ili sljezov čaj bez šećera). Ukoliko nije jako bolno probajte zubnom četkicom dok perete zube što bolje mehanički očistiti taj zub (čekinjama ući u džep). Dodatno bi Vaš stomatolog mogao isprati džep antiseptičkom otopinom u šprici.

Nakon što se smiri upala bol će prestati a Vaš će stomatolog odlučiti na osnovu mjesta koje je na raspolaganju u čeljusti treba li taj zub izvaditi. Zub se može vaditi i ako ne izraste cijeli.

dada20

08.07.2012. 13:15

Poštovani,
počeo mi je rasti umnjak dolje desno i dio je izašao vani ali prije 5 dana počelo je užasno boljeti okolno meso na dodir,ne mogu normalno žvakati i gutati hranu ni nasmijati se.bila sam kod stomatologa koji mi je rekao da je blago upaljeno i da koristim propolis.međutim meni ide sve gore užasno je bolno.koristim kadulju i propolis i pokušavam četkanjem to što bolje očistiti ali je postalo jako bolno.grlo me ne boli.
danas sam uzela prvi amoxicilin na svoju ruku i sutra ću početi s beloseptom.da li je to dobra ideja ili bolje da se javim stomatologu kojemu inače ništa nije veliki problem i sve bi rješavao ljekovitim biljem.
da li ta upala može biti kako opasna?
unaprijed hvala na odhovoru

Dean Cekić, dr. med. dent.

10.07.2012. 13:30

Poštovana,

Kod Vas se radi o dijagnozi otežanog rasta umnjaka, koja je dosta česta u dobi rane adolescencije.
Terapija se djeli na konzervativnu, sistemsku i kiruršku.
Kod blagih situacija dovoljno je džep između zubnog mesa i zuba isprati kobinacijom hidrogena i clorhexidina, ponekad nekoliko dana za redom.
U težim situacijama u terapiju se dodaje sistemska terapija antibioticima.
Ponekad (ovisno o procjeni), može se zubno meso oko umnjaka kirurški otvoriti ili se sam umnjak izvadi.
Preporučam Vam da potražite mišljenje kod nekog drugog doktora dentalne medicine po mogučnosti specijalista oralne kirurgije, te da si ne prepisujete terapiju sami na svoju ruku.

Što se tiće propolisa, te ostalih biljnih i travarskih pripravaka, prilično sam siguran da oni ne spadaju u svijet ozbiljne dentalne medicine.

Samanta9

08.12.2012. 23:15

Poštovani,
prije nekoliko mjeseci počeo mi je rasti donji lijevi umnjak, međutim narastao je do pola, a druga polovica bila je pokrivena mesom. Ja sam se trudila čistiti tu polovicu zuba koliko sam mogla da ne bi došlo do neke upale, ali mislim da ipak nisam imala sreće. Počeo me boljeti prije 3 dana i ja sam prvo mislila da ponovno raste, ali upalilo mi se meso pokraj zuba i ponovno pokrilo tu polovicu umnjaka koja je narasla, što znači da se trenutno gotovo pa ni ne vidi. I uz to naoteklo mi je meso pored prethodnog zuba. Ne pijem nikakve antibiotike i nisam još bila kod stomatologa. Jedino imam Betadine otopinu za grgljanje usne šupljine (dobila sam ju kada mi je rastao drugi umnjak) pa s tim grgljam, ali mislim da sam s tim samo zaustavila širenje upale, ali nisam smanjila upalu. Uz to mislim da ovo što je naoteklo sadrži gnoj, jer ponekad kada stisnem iscuri mrvicu bijele tekućine. Ovo je treći umnjak koji mi raste, ali sa drugima mi se nije dogodilo ništa slično. Jedina sličnost bili su bolovi, ali ovakva upala nikako.

Zanima me koje je vaše mišljenje o ovome? Kako da smanjim upalu? I da li će biti potrebno vaditi umnjak kada se smanji upala?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Pozrdav!

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.12.2012. 12:00

Poštovana,

Teško nicanje umnjaka je tipična dijagnoza za adolesentsku dob.
Džepovi zubnog mesa koji zadržavaju hranu i bakterije, rutinski se ispiru antimikrobnim sredstvima(za što morate posjetiti ordinaciju).
U slučaju jače upale primjenjuje se i sitemska antibiotska terapija.
Odluka o vađenju umnjaka najviše ovisi o njengovom položaju, što se dijagnosticira rtg snimkom.

1234bbb

10.01.2013. 19:35

Poštovani,prije par tjedana sam primjetila da kad bih pojela nešto vruće,npr.krumpiriće,da bi mi počeo kao pulsirati predzadnji gornji lijevi zub,bar sam imala takav osjećaj.Kratko bi trajala,a inače me nije zub bolio. Kako bi se svaki put ponovila kad bih jela vruće otišla sam zubarici.Na tom zubu mi je plomba i cijela je.Ona kuckala mi po zubu pitala da li boli (osjećala sam samo tupi udarac o plombu).I rekla da bi raste umnjak.On je,bar se meni čini gotovo potpuno izrastao (drugi jesu bez problema) i nisam sigurna je li to problem. stoga.
dala mije ibrufen i amoksicilin (iako za ovo drugo nemam niti jedan simptom,nitko nije ni natuknuo vađenje zuba,pa ne znam što će mi)
molim pomoć

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.01.2013. 09:50

Poštovana,

Po meni vjerovatno se radi o nekrozi pulpe na toj jedinici. Treba provjeriti dali je zub vitalan,te ako nije provesti endodontski zahvat.

1234bbb

01.02.2013. 19:40

što bi to značilo točno.u ovom slučaju (endotonsko liječenje) i kako bi se provelo?

Dean Cekić, dr. med. dent.

24.03.2013. 15:00

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi promjenama zubne pulpe.

U odrasloj populaciji, kod trajnih zubi sa završenim rastom korijena, endodontski zahvat je vrlo jednostavno shvatljiv.
1. Potrebno je proširiti sve korijenske kanale koji postoje na zubu, savršeno do vrha korijena.
2. Odstraniti iz sutstava sve bakterije i eventualne ostatke tkiva zubne pulpe.
3. Hermetički napuniti korjenske kanale, kako bi se u budučnosti spriječilo ponovno naseljavanje bakterija.

To se dans najčešće radi u jednoj posjeti uz obaveznu uporabu koferdama(gume koja izolira zub od ostatka usne šupljine prilikom zavata) i endometara (aparata koji mjeri točnu duljinu korjenskog kanala).

st123

24.06.2013. 23:40

Počeo mi je rasti umnjak na donjoj desnoj strani. Kada je tek počeo rasti bol nije bila prevelika i pojavila bi se s vremena na vrijeme. Zadnja dva dana pojavila se oteklina i bol je nepodnošljiva. Danas sam zvala stomatologa ali on je nažalost odsutan ovaj tjedan,pa mi je medicinska sestra prepisala antibiotik pod nazivom Klimicin. Možete li mi molim Vas otprilike reći kada mogu očekivati splasnuće otekline? Hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

15.07.2013. 09:45

za 2 - 3 dana

stu_iva

18.07.2013. 01:05

Poštovani,
raste mi 3.umnjak, dolje lijevo. 3/4 ga je izašlo i dosad nisam imala problema. Sada osjećam da me pomalo boli, ali mogu izdržat bol.
Problem je u tome što on nema mjesta za izrast do kraja, odnosno ukoso je te mi izbija u obraz.
Stomatolog mi je na godišnjem. što mi je činiti? da idem kod njegove zamjene?
da li se može umnjak vaditi ako je već toliko izrastao?
koliko se čeka na vađenje (za 2 tj. idem na godišnji).
Molim Vas pomoć.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav,
Iva

Dean Cekić, dr. med. dent.

22.07.2013. 22:50

Poštovana,
Teško nicanje umnjaka je česta dijagnoza u adelescentskoj dobi. Akutna upala se liječi ili ambulantno ili ambulatno uz dodatnu terapiju antibiotikom.
Predlažem Vam da posjetite zamjenu.
Ne znam koliko se čeka na vađenje umnjaka.

Lilsyzzle92

06.09.2013. 00:25

Postovani,
Poceo mi je rasti umnjak pre nekoliko nedelja mozda i vise zaista ne znam tacno. Od pre 3 dana poceli su jaki bolovi koji i dalje traju..ne mogu zvakati niti otvoriti usta do kraja. Imam osecaj kao da jednostavno ne mogu vise od toga otvoriti usta, ne samo zbog bola, vec osetim neko zatezanje u citavoj vilici i nemoguce je vise ih otvoriti. Uz to me boli bukvalno cela leva strana..obraz, uvo, krajnik, sve..cak mi je i blago uvecana i bolna zlezda u vratu sa leve strane. Inace izasla je tek samo spoljasnja ivica zuba. Ispiram ga hidrogenom i trljam meso gde treba izaci, sto inace nije bolno, boli samo sve oko zuba. Tako sam radila sa proslim umnjakom, ali tada nije bilo bas toliko bolno. Imate li neki savet sta mi je ciniti ako se ovo nastavi?
Hvala

mihael__25

29.10.2013. 16:10

Poštovani

prije mjesec dana počeo mi je rasti umnjak na donjoj lijevoj strani,izrasla je tek 1/5 zuba. Nikakvih problema nije bilo tu i tam je znala doći vrlo mala bol kad bi jeo, ništa strašno sve do prije 3 dana je počela bol jako jako velika,lijeva strana čeljusti je počela užasno boljeti,jedva sam govorio i jeo. Zubno meso iz kojeg umnjak raste bilo je svo otečeno. I sad čitao sam malo prijašnje odgovore i počeo sam zube prati (naročito tu lijevu stranu) više puta na dan gotovo poslije svakog obroka i bol se počela smanjivati te oteklena prelaziti. Tako sam radio sve do danas, sve je prošlo i bol i oteklina...da ne zaboravim prije spavanja sam uzeo Nalgesin tablete za ublaženje boli...Molim Vas šta da napravim? Dal da izvadim umnjak? Stvarno ne znam što da napravim. Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

20.11.2013. 10:45

Poštovani svi,

Teško nicanje umnjaka je tipična dijagnoza za adolescensku dob. Ovisno o situaciji terapija je vrlo različita od jednostavnih zahvata pa do kirurških vađenja umnjaka, uz dodatnu antibiotsku terapiju.
Svakako nemojte odgađati posjetu stomatološkoj ordinaciji, kada imate ovakav problem.

QAY

10.12.2013. 10:35

Poštovani,moj problem je donji desni umnjak koji si je kod izrastanja napravio đepič u koji mi ulazi hrana,kako nisam u mogucnosti taj đepič cistit poslje svakog obroka ti ostaci hrane mi rade upale oko samog umnjaka,krvarenje te uzasan zadah....
Sa tom upalom nemogu normalno pricat sa ljudima jer je zadah nesnosljiv iako sam i zube oprao i ocistio

Molim vas za vase misljenje i sta da radim s tim??!!
Hvala

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.03.2014. 09:15

Poštovani/a

U takvim slučajevima se obično pristupa vađenju umnjaka.
Konzultirajte se sa svojim liječnikom.

ivvasilj

27.06.2014. 11:50

imam 16 godina i umnjaci su mi počeli rasti. Tri su mi izašla bez bolova dok me jako boli i nikako da izađe. Oko rupice mi je nateko meso te ne mogu normalno žvakati. To već traje tri dana i osjetila sam da mi je nateknuće jutros veće. Još se nisam javila stomatologu zanima me ima li potrebe da mu se obratim ili će to samo od sebe proći.