Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Jaka bol nakon stavljanja toxavita


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sejlana

13.06.2010. 18:10

Poštovani,

U toku mi je izrada mosta lijevo gore od "trojke" do "sedmice". U međuvremenu mi je izvađena donja lijevo "šestica", a neposredno nakon toga je došlo do pulpitisa na susjednoj "sedmici" (dole lijevo). Ista je bila pod velikom plombom. Stavljen je toxavit (užasam bol pri otvaranju zuba i apliciranju toxavita, i pod anestezijom). Zub se smirio nakon uzimanja brufena. Sutradan (nakon nepunih 24 sata od intervencije) zub je počeo užasno da boli i bol se nije skoro uopće smirila nakon uzimanja voltaren čepića. bila sam na korak od vađenja zuba, toliko me je boljelo. kada je stomat. otvorila isti pulpa je puno krvarila. ostavila je da krvari ali meni se bol nije smirila ni nakon 15-ak minuta. tada je "ušla" u kanale i djelimično "izvukla" pulpu dok nije prestalo krvariti. opet je stavila neki lijek i privremeno zatvorila. poslije toga se prilično smirio zub, skoro da nije bolio cijelu noć. sutra u popodnevnim satima se bol opet javila, ne prejaka ali sam morala popiti brufen. to je bilo jučer. danas u popodnevnim satima opet prilično jaka bol, prestaje nakon uzimanja brufena. napominjem da bol osjećam i u susjednim zubima kao i gornjoj sedmici i osmici. Zanima me da li je normalna tako jaka bol nakon toxavita i čak djelimičnog čišćenja kanala i da li je normalno da bole i okolni, ali i gornji zubi na istoj strani vilice (reflektirajuća bol?).

Unaprijed zahvalna!

Šejla.

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.06.2010. 17:40

Poštovana,

Nakon stavljanja Toxavita normalno je da se zub osjeti još cca 3 dana, to je obično bol koja popušta na standardne analgetike. Ponekad su moguće i druge varijacije ali su vrlo rijetke. Bol koja se prenosi i na druge zube je normalna pojava. Bol nakon djelomičnog čišćenja kanala je vrlo česta pojava te se djelomičano čišenje kanala kao terapija iz tog razloga i izbjegava.